Belamionix

Spomen kosturnica Macan Marija od danas je nacionalni spomenik BiH!

2 1.748

Danas je Medjunarodni dan spomenika, a Lukavac je od danas bogatiji za jos jedan nacionalni spomenik BiH. Radi se o Centralnoj Spomen-kosturnici poginulim učesnicima NOR-a u Lukavcu koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine!” – saopštili su iz Komisije za kulturno – historijsko naslijeđe općine Lukavac.

Napominjemo da su prethodno nacionalnim spomenicima proglašeni: Vila Solvay, Čamdžića kuća u Puračiću, crkva Sv. Ante Padovanskog u Lukavcu , Hram Sv. proroka Ilije u Puračiću i Stara željeznička stanica u Lukavcu.

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Mujo BecirovicSad će Lafinaš otić Fatihu da prouči Recent comment authors
newest oldest most voted
Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Svaka cast trebalo je to da se desi iprije svih drugih proglasenih nacionalnih spomenika. Samo da nadlezni u opcini ili vec ko povedu racuna o odrzavanju tog istog spomenika Macan Mariji i da se osvijetli sa nekoliko strana jer bi to mogao da bude i Turisticki brend naseg grada pored nekoliko postojecih. A trebalo bi pod hitno izmijeniti i nekoliko popucalih mermernih ploca pa posaditi i malo cvijeca pa da to bude bas lijep spomenik nasim palim borcima u Drugom svjetskom ratu. Valjda neko preuzme na sebe i taj dioposla nadam se.

Sad će Lafinaš otić Fatihu da prouči
Guest
Sad će Lafinaš otić Fatihu da prouči

Od danas znači “Zdravo Marijo”…