fbpx

Spomen kosturnica Macan Marija od danas je nacionalni spomenik BiH!

1 min. za čitanje

Danas je Medjunarodni dan spomenika, a Lukavac je od danas bogatiji za jos jedan nacionalni spomenik BiH. Radi se o Centralnoj Spomen-kosturnici poginulim učesnicima NOR-a u Lukavcu koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine!” – saopštili su iz Komisije za kulturno – historijsko naslijeđe općine Lukavac.

Napominjemo da su prethodno nacionalnim spomenicima proglašeni: Vila Solvay, Čamdžića kuća u Puračiću, crkva Sv. Ante Padovanskog u Lukavcu , Hram Sv. proroka Ilije u Puračiću i Stara željeznička stanica u Lukavcu.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast trebalo je to da se desi iprije svih drugih proglasenih nacionalnih spomenika. Samo da nadlezni u opcini ili vec ko povedu racuna o odrzavanju tog istog spomenika Macan Mariji i da se osvijetli sa nekoliko strana jer bi to mogao da bude i Turisticki brend naseg grada pored nekoliko postojecih. A trebalo bi pod hitno izmijeniti i nekoliko popucalih mermernih ploca pa posaditi i malo cvijeca pa da to bude bas lijep spomenik nasim palim borcima u Drugom svjetskom ratu. Valjda neko preuzme na sebe i taj dioposla nadam se.

Od danas znači “Zdravo Marijo”…