fbpx

Predstavljamo: Ermin Čeliković – Projekat 366

3 min. za čitanje
Ermin Čeliković

Ermin Čeliković, učenik elektrotehničke škole iz Lukavca, odlučio je početkom 2012. godine da započne projekat 366 u kojem želi da dokumentuje fotografijom jednu godinu svog života i da pritom ne odustane.

U slobodno vrijeme Ermin fotografiše, bavi se dizajnom i programiranjem, a nakon završene srednje škole planira da upiše studije programiranja izvan granica BiH.

Postavili smo Erminu nekoliko pitanja vezanih za projekat 366, a evo i odgovora:

Šta je to Projekat 366?

Ermin: Orginalan naziv ovog projekta je “Project 366″ i odmah ću naglasiti da projekat nije moja orginalna ideja, možete guglati o tome. Glavna ideja projekta je dokumentovati jednu godinu svog života fotografijom, odnosno fotografisati po jednu interesantnu fotografiju svaki dan u godini i objavljivati je online.

Ermin Čeliković

Zašto?

Ermin: Razlozi upuštanja u ovaj projekat mogu biti različiti. Svjesni smo da danas živimo veoma brzo što je uzrokovalo izgubljen osjećaj o prolaznosti vremena. Trenutci prolaze mnogo brže nego što to želimo, a već sutra se ne sjećamo onoga što je bilo danas. Kako fotografija ima mogućnost da zamrzne trenutak, tako ima i mogućnost da prizove vaša sjećanja. Ako svakodnevno fotografišete ono što vam je obilježilo baš taj dan, nakon završenog projekta ćete se moći sjetiti svakog dana prethodne godine.

Drugi razlog mogu naći oni koji žele da unaprijede svoje sposobnosti fotografisanja. Svaku vještinu je moguće razviti, pogotovo ako vježbate svaki dan u godini. Nakon 366 dana ćete sigurno primijetiti veliki napredak u vašim sposobnostima kao što su kreativnost, zapažanje kadrova, pogled na svjetlost.

Kako ostati istrajan i ne odustati?

Ermin: Teško mogu odgovoriti na ovo pitanje obzirom da sam tek na početku projekta, ali svakako da imam nekoliko stvari kojih se planiram držati. Osnovna stvar je to da ću nositi fotoaparat bilo gdje da idem. Možda će biti nepraktično za sobom uvijek vući DSLR i par objektiva, ali i kompaktni fotoaparati dolaze u obzir. Nemoguće je svaki dan napraviti dobru fotografiju ili fotografiju koja vam je obilježila dan, svi imamo mnogo dana koje obilježi ista stvar, ali u tom slučaju je dovoljno fotografisati bilo šta interesantno.

Neke od dosadašnjih fotografija iz projekta 366

Ermin Čeliković
Ermin Čeliković
Ermin Čeliković

Erminov projekat možete pratiti na njegovoj službenoj flickr stranici na ovom LINKU.

Nama ostaje još da zaželimo sreću Erminu i da istraje do kraja!

(SodaLIVE.ba/Fotografija.ba)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast Ermine samo pici zanimljiv projekat i zanimljive fotke.

-“želi da dokumentuje fotografijom jednu godinu svog života i da pritom ne odustane.” Nacija je uz tebe, drži se, bori se do zadnjeg daha, uz tebe smo.

-Načelnik Općine Lukavac, Dževad Mujkić: “Ovo je prvi put u historiji ovog grada da se neko odluči za ovako značajan poduhvat, i mi smo spremni da učinimo sve kako bi pomogli ovom izuzetnom mladiću da ostvari svoj cilj.”

-Dnevni avaz: “Nevjerovatan podvig, ovo je u rangu sa Senadovim “Putem svjetlosti”. ”

-CNN: “A high school student from Bosnia goes on adventure of a lifetime as he is determined to take one photograph each day in this year, and he is not going to quit until he reaches his goal. A truly life-changing experience for this incredible young man.”

-Oprah: “It's one of the most exhilarating stories I've heard, Ermin inspired me to continue with my show. God bless him, God bless Bosnia!”

-Milorad Dodik: “Nakon što sam čuo priču o ovom hrabrom momku odlučio sam da podnesem ostavku na funkciju predsjednika Republike Srpske. Erminova požrtvovanost je uticala na sve nas, ljude širom Bosne i Hercegovine i mislim da je ovo pravo vrijeme da se ujedinimo.”

-Skandal: “Poznati američki glumac i režiser Clint Eastwood planira snimiti film o Erminu Čelikoviću iz Lukavca, čiji je projekat, nazvan 366, poznat u svim dijelovima svijeta.”

Iz ostalih važnih vijesti izdvajamo:

“Nepoznati pas izvršio veliku nuždu pored doma kulture u Lukavcu.”

“Dvije osobe, N.O. i M.K. su se okliznule danas u Lukavcu i priom zadobile lakše tjelesne ozljede.”

“U Lukavcu zabilježeno 172 Snješka Bijelića, čak 54 više nego prošle godine.”