fbpx

Podržan i pjesnički memorijal “Avdo Mujkić”

3 min. za čitanje

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona upriličilo je danas svečano potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava za tradicinalne manifestacije kulture na području Tuzlanskog kantona. Za ovu namjenu u 2010. godini iz Budžeta TK izdvojeno je 90.000,00 konvertibilnih maraka i podržano je dvadeset manifestacija.

”Danas smo imali svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za manifestacije koje su tradicionalne i koje su od značaja za Kanton, gdje su sredstva institucijama doznačena u najmanjem iznosu od 1.000 i najvećem od 10.000 kovrtibilnih maraka koliko je dodijeljeno za mainfestciju „Kulturno umjetničko stvaralaštvo učenika“ u kojoj je po deveti put za redom, uključeno više od 20.000 učenika iz osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. Svakako, tu su i manifestacije koje su takođe tradicionalne i obilježavaju jubileje ove godine, poput ”Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik” i likovna kolonija ”Breške”.Posebno mi je drago da su svojim sadržajima postali upočatljivi i „Pozorište mladih“ Tuzla koji sa svojim pozorišnim predstavama postaju prepoznatljivi u našem gradu i šire”, istakla je ovom prilikom ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Mirzeta Hadžić-Suljkić.
Ispred ovogodišnjih korisnika sredstava prisutnim se obratio i Muhamed Mujkanović kome su putem udruženja “Sevdalija” za obilježavanje pedesetogodišnjice umjetničkog rada dodjeljena sredstva u iznosu od 5.000 KM, istićući posebnu zahvalnost na prepoznavanju i podršci koja mu je pružena od strane Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva.

Osim pomenutih, ovim sredstvima podržane su manifestacije „Treći festival sevdalinki“; „Dani monodrame“, „Vezeni most“, „TKT Fest“, „Dani kulture u Čeliću“, pjesnički memorijal „Avdo Mujkić“ Lukavac, književna manifestacija „Ikre“, likovna kolonija „Vršani“, „Tuzlanski ljetni institut“, „Dani BKC-a Tuzla“,“ Prva smotra dječijeg omladinskog folklora“, i druge.

Inače ,putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Vlada TK svake godine podržava institucije kulture i manifestacije iz oblasti kulture. Prošle godine je bilo blizu četiri miliona maraka za institucije kulture, dok su ove godine sredstva smanjena za sedam posto u ukupnom iznosu. Najviše sredstava dobilo je Narodno pozorište u Tuzli, blizu milion maraka za aktivnosti i manifestacije, a ostale institucije u skladu sa svojim programima.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Avdo Mujkic Lukavac …. hmmm zanimljivo

I moja podrska kulturnim manifestacijama !!!!

vrlo mi je drago da se neko sjeti AVDE MUJKICA i njegovog stvaralastva, takva jedna licnost je to izasluzila.Avdo je uvjek osto vjeran Lukavcu asa njim svojoj najvecoj ljubavi Puracicu.neznam koliko su sredstava odobrili ali se nadam da ce biti dovoljno, mazda i nas nacelnik da neku crkavicu. lolo bosanac

Avdo je bio dobar covjek i pjesnik,ali je jos vise mogao da popije.Da se rodio u Sarajevu ili nekom vecem gradu,a ne u Puracicu postigao bi mnogo vecu slavu i popularnost.Ali Avdo je volio svoj Puracic i svoj Lukavac.

…..samo bi volio znati kakve veze ima Avdo Mujkic sa Lukavcem….kadd je covjek Puracak….aferim Mihade Sakicu-Sljivo i ovo si uspio odvesti u Lukavac(nemam nista protiv Lukavca)…..jos jedan od purackih boraca za vlastiti dzep koji bi i vlastitu kozu prodali za jos koji mandat u vijecu a kamoli rodjenu carsiju….pa puracaci opet glasajte za ovakve…..

DOMAĆI J’ VUK

ovo je sramota!!toliko godina se obiljezava memorijal u Puracicu a sada je to preuzeo Lukavac nije to sto ga Lukavac voli nego sto neki hoce pare da zarade na Avdi Mujkicu..!!sramota Nihade sramota Dzevade!!kako imas dusu protiv svoje carsije!!!sto ne uneses tu radost puracanima pa u nasem mjestu u nasem dijamantu napravis tako nesto a ne u Lukavcu!!!!