fbpx

Održana manifestacija u znak sjećanja na pjesnika Jusufa Begića

2 min. za čitanje

7db2aa86-2e1b-4e04-a40b-c3039914154b

„Bosno moja zemljo majkovanska“, memorijalna je manifestacija održana u znak sjećanja na pjesnika Jusufa Begića. U JU Javna biblioteka Lukavac tim povodom okupilo se oko 100 učesnika i gostiju iz BiH i regiona.

Memorijal je započeo na mezarju Danica, gdje je odata počast  Jusufu Begiću, položeno cvijeće i upriličeno prigodno obraćanje.

Izložbom umjetničkih radova ART Centra Lukavac, nastalih tokom pet likovnih kolonija, započeo je centralni dio cjelodnevne manifestacije, koju je otvorenom proglasila šefica Službe za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti Općine Lukavac Derva Salihović. O izloženim djelima 32 umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH, ovom prilikom je govorio Emir Nuhanović, predsjednik ART Centra Lukavac.

U čitaoničkom prostoru promovisana je knjiga „Fatimina ruka“ , o kojoj su govorili autor Safet Berbić iz Banovića i urednica Alma Omeragić iz Tuzle. Knjiga govori o rudarima,ljubavi, preljubi, snovima, modernom i arhaičnom, o toplini i dubini rudarske duše, o prijeratnoj, ratnoj i poratnoj Tuzli, zaboravljenim običajima, ratu i studentovanju.

b8df48d8-556a-4385-a0d9-cacae4edf03b

Svoju poeziju govorili su štićenici Centra „Duje“ iz Doboj Istoka i neafirmisani stvaraoci sa područja općine Lukavac.Program su upotpunili recitatori OŠ Lukavac Grad i Gimnazije Lukavac.

Organizator ove izuzetno uspješne i posjećene manifestacije bila je JU Javna biblioteka Lukavac, a pokrovitelj Općina Lukavac.

„Bosna vučijih tragova-moja Bosna, uljepšana u očima sjećanja bosih nogu i širokih pleća-ko planina. Dovukla se,zavukla se u žile, pozvala se na djetinjstvo, na ono davno, na ono drago-na ono zajedničko“, Jusuf Begić (Poema o Bosni).

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Uobičajeno je da autori rijetko umiju da čitaju ono što su napisali.
Juka je bio izuzetak.Poemu o Bosni je uvijek govorio sa takvom snagom i nadahnućem,
da sam uvijek osjećao jedinstvenu uzavrelost emocija.