fbpx

Nominovano osam knjiga za nagradu „Mali princ“

4 min. za čitanje

Konkurs je objavljen u dječijim listovima i glasilima u četiri zemlje regiona i na njemu učestvuje svake godine oko 10.000 djece osnovnoškolskog uzrasta.

Stručni žiri bira po tri najbolja dječija rada u kategoriji I-IV razred i V-VIII razred, a čiji će autori biti nagrađeni kompletom knjiga i štednom knjižicom sa upisanim iznosom od 150,00 KM za osvojeno prvo mjesto, 100,00 KM za drugo mjesto i 50,00 KM za osvojeno treće mjesto. Konkurs se svake godine raspisuje i za najbolje ilustracije studenata likovnih akademija iz regiona (Sarajevo, Cetinje, Beograd i Zagreb). Najbolji radovi prezentiraju se na zasebnoj izložbi koju prate plakati i katalozi, a dodjeljuju se i vrijedne nagrade od kojih je prva – jednogodišnja stipendija i druga nagrada polugodišnja stipendija najboljim radovima koje izdvoji stručni žiri.

Svake godine u programu Susreta je i izložba ilustracija gosta ilustratora, uvijek jednog od najpoznatijih u regionu i Evropi. Ovogodišnji gost je slovenačka ilustratorka Alenka Sotler, dobitnica najvećih svjetskih priznanja u oblasti opreme dječje knjige.

Dječiji pisci, učesnici susreta, družiće se sa djecom u javnim bibliotekama opština Lukavac, Banovići, Srebrenik, Kalesija, Živinice, Gračanica, Tuzla i Brčko Distrikt. Sa djecom u Tuzli pisci će se družiti na gradskom trgu, dječijim ustanovama, prostorima Doma mladih u Tuzli i Spomen domu Husino. Ova druženja svake godine posjeti više hiljada djece.

Cilj susreta je svakako i to da Bosna ponovno postane centar u kome se dječiji pisci okupljaju sa radošću, kako su to činili i ranije, punih devetnaest godina, na književnim susretima Oktobarska poetska drugovanja i Stazama djetinjstva i te da u susretu s piscima osjete toplinu lijepe riječi, da steknu osjećaj da se odrasli brinu za njihov duhovni razvoj i potrebu da knjiga, zaista postane njihov najbolji prijatelj.

Susrete dječijih pisaca Vezeni most organiziraju nevladina organizacija Društvo prijatelja knjige Mali princ, JU Dom mladih Tuzla, IK Bosanska riječ iz Tuzle, RTV Tuzlanskog kantona, a od ove godine kao ravnopravan organizator priključila se i Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzla.

Selektori za izbor nabolje dječije knjige u regionu su:

Bosna i Hercegovina – dr Rašida Kadrić, profesor dječije književnosti u Sarajevu
Hrvatska – dr. Dubravka Težak, profesor dječije književnosti u Zagrebu
Srbija – dr. Slavica Jovanović, profesor dječije književnosti
Crna Gora – doc. Dr. Vuk Cerović, profesor dječije književnosti, Podgorica
Žiri za izbor najbolje dječije knjige regiona čine spomenuti selektori i dr. Nedžad Ibrahimović, profesor dječije književnosti u Tuzli, član Društva prijatelja knjige Mali princ, Tuzla.

Pisci i knjige nominirani za nagradu Mali princ za najbolju knjigu u regionu objavljenu u 2010. godini:
Bosna i Hercegovina

1. Ljubica Ostojić: PRINCEZA ARIEL I YO
2. Bajruzin Hajro Planjac: TAJNA DJEDOVOG MLINA
Crna Gora

1. Dragana Kršenković-Brković: DUH MANITOG JEZERA I DRUGE BAJKE
2. Branislav M. Vuković: BISERNA ŠKOLJKA
Hrvatska

1. Julijana Matanović: ONE MISLE DA SMO MALE
2. Sanja Lovrenčić: NINA MAČKA I DRUGI IGROKAZI
Srbija

1. Vladimir Andrić: ČITAJ VETRU OMILJENE KNJIGE
2. Gradimir Stojković: VRLO KRATKO: IMAM JEDNU TAJNU

 

(SodaLIVE.ba/BMG Bosanska medijska grupa)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments