fbpx

Muzičari iz Lukavca nastupali u Bernu

2 min. za čitanje

Muzičari su u Bern, glavni grad Švicarske, otputovali na poziv porodice Hamidović. Povod je bila privatna zabava, kojom su proslavljena dva sretna događaja u ovoj porodici.

unnamed-(2)

Hamidovići su porijeklom iz Lukavca, a veze sa ovom lokalnom zajednicom nikada nisu prekinuli. Poznati su po čestim dolascima i humanitarnom radu. Kulturu našeg kraja željeli su predstaviti prijateljima i poznanicima iz Švicarske, ali prvenstveno onima sa područja  bivše Jugoslavije.

unnamed-(22)

U tom su naumu i uspjeli pa su se sevdalinke, te narodne i zabavne pjesme novijeg datuma, pjevale u glas od ranih večernjih do ranih jutarnjih sati. Repertoar je bio obogaćen i pjesmama karakterističnim za tradiciju i kulturu svih naroda sa prostora Balkana.

Članovi orkestra „Damar“ proveli su nekoliko dana upoznavajući taj dio Švicarske. Obišli su znamenitosti Berna i rustikalno uređenog predgrađa Belpa, te mondenog turističkog naselja Interlaken.

unnamed-(222)

Orkestar postoji od 2012.godine. Često nastupaju na kulturnim manifestacijama i festivalima, u televizijskim programima, te ugostiteljskim objektima. Čine ga: Nermin Okičić, Adis Bačić, Fuad Memić i Asmir Handžić, koji imaju druge profesije i muziku doživljavaju prvenstveno kao hobi. Po povratku sa putovanja iskazali su oduševljenje što su imali priliku uveličati sretni događaj, prenijeti bogatstvo muzičke baštine našeg kraja, te upoznati prirodne ljepote i znamenitosti Švicarske.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments