fbpx

Lukavčanka Zehrina Karić u kampanji za spas rijeka u BiH

3 min. za čitanje

Online kampanju „Umjetnici/e za spas rijeka Balkana“ (Artists for Balkan Rivers) pokrenula je međunarodna organizacija, posvećena zaštiti rijeka i vodotokova Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, Riverwatch i Centar za životnu sredinu.

Cilj kampanje jeste širenje svijesti o alarmantnim planovima izgradnje više od 3000 malih hidroelektrana na rijekama na široj teritoriji Balkana, od kojih je u Bosni i Hercegovini više od 400 planirano ili je već u izgradnji.

Želeći ukazati na značaj rijeka u održivoj budućnosti generacija koje dolaze, njen cilj je i da širu javnost upozna s problematikom energetskog iskorištavanja rijeka, odnosno edukacija o štetnosti investicija u male hidroelektrane i posmatranja rijeka kao izvora energije, umjesto istinskog izvora života.

Nosioci kampanje su mnogi umjetnici Balkana- muzičari, pisci, slikari, fotografi, režiseri, glumci, dizajneri, koji su nesebično doprinjeli ovoj borbi, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Između ostalih tu su: Darko Rundek, Dževad Karahasan, Rambo Amadeus, Selma Alispahić, Jelena Milušić, Gino Srđan Jevđević, Marko Tomaš, Aida Čorbadžić, Rikardo Druškić, Martina Mlinarević Sopta, Dinno Kasalo, Selma Spahić, Mona Muratović, Faruk Šehić, Marija Šestić, Aleksandra Nina Knežević, Dado Džihan, Mostar Sevdah Reunion, Enes Zlatar i mnogi drugi.

Lukavčanka, Zehrina Karić akademski slikar također se pridružila ovoj kampanji.

„ Priroda, šume, rijeke, planine, jezera, more za mene znače mir, inspiraciju, slobodu. „Otkriće“ rijeke Une, njene ljepote, čistoće za mene je značilo povratak svake godine na njene obale i uživanje u toj ljepoti. Zašto svaka rijeka ne može biti kao Una? Šta je sa Jalom koja protiče mojom rodnom Tuzlom, šta je sa Sprečom pored koje sam odrasla, šta je sa Miljackom pored koje sam provela svoje studentske dane?

Zašto one nisu čiste kao Una?

Šta je čovjek napravio i šta će još da napravi?

Vrijeme je da se probudimo, djelujemo i spasimo naše rijeke. Radeći kao prosvjetni radnik ukazujem učenicima na vrijednosti rijeka i njihove blagodati, u nadi da ću edukovati savjesne generacije učenika. Kako bi doprinjela borbi za spas rijeka Balkana, pozitivnoj i hvale vrijednoj kampanji „Umjetnici/e za spas rijeka Balkana“, koja može biti veoma važna za budućnost, odlučila sam da se pridružim istoj.

Moja nada je da ću u budućnosti „slati“ Razglednice i sa Jale, Spreče, Miljacke, i brojnih drugih rijeka. „

Više o Zehrini i njenim radovima možete pogledati na:

https://www.facebook.com/kariczehrina/

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast kraljice. Ismet Mujezinovic bi lajkovao ovu poruku?

Gospođo Karić,zaslužujete VELIKO poštovanje !