Belamionix

Lukavčanka Jasmina Ibrahimović imenovana za direktora pozorišta u Rotterdamu

2 2.664

Lukavčanka Jasmina Ibrahimović sa 34 godine imenovana je za novog direktora Rotterdams Wijktheatera i naslijedit će Heleen Hameete 1. juna 2019. godine.

Ibrahimovićka radi kao redatelj u Rotterdams Wijktheatru od 2013. godine, a od 2016. djeluje kao dramaturg i programer Međunarodnog umjetničkog festivala (ICAF). Uz rad u Rotterdams Wijktheatru, Jasmina je gostujući profesor za umjetnost na raznim kursevima umjetnosti u Holandiji i ima nacionalne i međunarodne savjetodavne funkcije u području umjetnosti. Njezino imenovanje rezultat je premještaja Heleen Hameete koja nakon 18 uspješnih godina u Rotterdams Wijktheatru preuzima PS Theatre u Leidenu.

Moje putovanje je započelo 1992. godine, i za mene lično i za RWT. Te su godine dvije buntovne utemeljile Rotterdams Wijktheater. Iste godine, 1700 kilometara dalje, moja majka i ja pripremali smo se za noćni bijeg iz naše domovine Jugoslavije, koja je u to vrijeme bila u velikom građanskom ratu. Dok smo putovali u novi dom u dvogodišnjem putovanju, Rotterdams Wijktheater je hitnim predstavama prikazivao životne priče ljudi u Rotterdamu. Od 1992. godine RWT postavlja umjetnost tamo gdje pripada: u srce društva. I upravo sada trebamo umjetnike na prvoj liniji, koji izlaze iz vlastitog mjehura i traže dijalog s “drugim” unutar svog procesa sazrijevanja. Izjavila je Jasmina Ibrahimović.

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BalaševićIstina Recent comment authors
newest oldest most voted
Istina
Guest
Istina

Gradjanskom ratu??? E svasta.

Balašević
Guest
Balašević

Ako poznaje pozorište kao sopstvenu istoriju i vrstu rata ( čuj građanski ) onda ovi u Holandiji znaju samo brati lale.