fbpx

Lukavčanka Jasmina Ibrahimović imenovana za direktora pozorišta u Rotterdamu

1 min. za čitanje

Lukavčanka Jasmina Ibrahimović sa 34 godine imenovana je za novog direktora Rotterdams Wijktheatera i naslijedit će Heleen Hameete 1. juna 2019. godine.

Ibrahimovićka radi kao redatelj u Rotterdams Wijktheatru od 2013. godine, a od 2016. djeluje kao dramaturg i programer Međunarodnog umjetničkog festivala (ICAF). Uz rad u Rotterdams Wijktheatru, Jasmina je gostujući profesor za umjetnost na raznim kursevima umjetnosti u Holandiji i ima nacionalne i međunarodne savjetodavne funkcije u području umjetnosti. Njezino imenovanje rezultat je premještaja Heleen Hameete koja nakon 18 uspješnih godina u Rotterdams Wijktheatru preuzima PS Theatre u Leidenu.

Moje putovanje je započelo 1992. godine, i za mene lično i za RWT. Te su godine dvije buntovne utemeljile Rotterdams Wijktheater. Iste godine, 1700 kilometara dalje, moja majka i ja pripremali smo se za noćni bijeg iz naše domovine Jugoslavije, koja je u to vrijeme bila u velikom građanskom ratu. Dok smo putovali u novi dom u dvogodišnjem putovanju, Rotterdams Wijktheater je hitnim predstavama prikazivao životne priče ljudi u Rotterdamu. Od 1992. godine RWT postavlja umjetnost tamo gdje pripada: u srce društva. I upravo sada trebamo umjetnike na prvoj liniji, koji izlaze iz vlastitog mjehura i traže dijalog s “drugim” unutar svog procesa sazrijevanja. Izjavila je Jasmina Ibrahimović.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gradjanskom ratu??? E svasta.

Ako poznaje pozorište kao sopstvenu istoriju i vrstu rata ( čuj građanski ) onda ovi u Holandiji znaju samo brati lale.