fbpx

KUD Puračić učestvovao na festivalu u Turskoj (FOTO)

3 min. za čitanje

Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ je od 16-25.aprila uzelo učešće na 15.Međunarodnom dječijem festivalu folklora u Istanbulskoj općini Sariyer i gradu Istanbulu. Na festivalu je učestvovao dječiji folklorni ansambl starosti od 7-14 godina, a ukupno je boravilo 24 djece i 6 odraslih pratilaca.

Festival je bio veoma sadržajan počevši od brojnih nastupa u Sariyeru i drugim dijelovima Istanbula, tokom festivala održana je i četvrta po redu Međunarodna dječija skupština u čijem radu su učešće uzeli predstavnici svih 18 ansambala koji su dolazili iz 10 različitih država Evrope i Azije, a na skupštini je donešena  4.Međunarodna deklaracija dječije skupštine .

Dječiji folklorni ansambl  KUD-a Puračić  je na takmičarskom Gala koncertu među 18 ansambla iz 10 država dobio  nagradu stručnog žirija kojeg je sačinjavalo preko 20 nezavisnih stručnjaka za folklor sa turskih univerziteta, direktor CIOFF-a Turske i predstavnici drugih internacionalnih folklornih asocijacija.

Takođe su mladi KUD-a Puračić dobili brojne pohvale kako od organizatora, tako i od ostalih učesnika festivala. Rezultat je ovo kako kažu iz KUD-a Puračić „Intenzivnih petomjesečnih priprema dječijeg ansambla, uigravanja folklornih koreografija, pripreme kvalitetnih muzičkih matrica i dopune sa folklornom opremom, da bi se „mališani“ (kako ih oni zovu) u najljepšem svjetlu predstavili na ovom velikom dječijem festivalu.“

Predstavnike KUD Puračić je primio guverner  distrikta Sariyer gospodin Gürsoy Osman BİLGİN i načelnikom općine Sariyer gospodin Şükrü Genç, a tokom festivala upriličeni su sastanci sa učesnicima festivala, predstavnicima grada Istanbula, direktorom CIOFF Turske gospodinom Savas Tugsavulom i dr.

Domaćini su se potrudil da učesnicima, njih oko 500, boravak u Istanbulu učine što prijatnijim, tako da su uz obavezni dio programa organizovali posjete znamenitostima: Dolmabašče palači, krstarenje Bosforom i ručak i zabavu na brodu, cjelodnevno uživanje u dječijem zabavnom parku „Isfanbul Theme Park“, posjetu i program u velikim tržnim centrima „Istiniye park“ i „Vadistanbul“, kao i brojne druge zabavne aktivnosti u kampusu „Sarıyer Belediyesi Kilyos Sosyal Tesisleri“ gdje su bili smješteni svi učesnici festivala.

Bila je ovo još jedna veoma uspješna i  nezaboravna turneja na kojoj je KUD Puračić dostojno predstavljao državu Bosni i Hercegovinu, Tuzlanski kanton, općinu Lukavac i svoj Puračić. Uprkos dobijenim priznanjima ostaje gorak ukus zbog izostanka podrške od strane vlasti ovim svojevrsnim kulturnim ambasadorima.

Naravno kako smo to i naučili, KUD Puračić nastavlja svoje aktivnosti u planu su novi projekti, nova gostovanja i nove aktivnosti na svim poljima kulture.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kad’ bi KUD Puracic igr'o po kajdi i notama vlasti
bilo bi fajde al’ malo slasti,
eto ” Njiha” samo kad ih neko -glasovima casti…
P.S. Cesto se desava da moras otici u inozemstvo, da bi te kod rodjene kuce cijenili.
Istina se moze prikrivati ,ali ne i sakriti .Zdravi , ponosni i samosvojni bili , moji Puracani, k'o i uvijek !

Cuj to nema Turke u ekipi pratilaca. Kako topa on je predsjednik MZ a nije isao. Nepravda pa to ti je.