KUD Puračić izložbom fotografija i slika obilježio Dan nezavisnosti BiH

KUD Puračić obilježio Dan nezavisnosti BiH
0 1.062

Kulturno umjetničko društvo Puračić je u povodu 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Centru za kulturu za Lukavac upriličilo izložbu 100 fotografija nastalih tokom realizacija aktivnosti iz EKO projekta pod nazivom „Probudi se priroda ne prašta“, kao i izložbu likovnih radova nastalih na EKO likovnoj radionici u Puračiću.

Dokumentarne fotografije prikazuju hronološki glavne projektne aktivnosti KUD-a Puračić na implementaciji projekta: sa provedenih edukacija, okruglih stolova, likovne radionice, mapiranja divljih deponija, Dana čistih ulica, revitalizacije Delalića bunara i izletišta „Guvno“ na Ljuštaku.

Fotografije pokazuju da je KUD Puračić u proteklom periodu bio veoma aktivan po pitanju ekologije i zaštite životne sredine, što pokazuje sama činjenica o preko 50 organizovanih i provedenih volonterskih akcija sa oko 800 angažovanih volontera.

Na otvaranju je naglašeno da projektne aktivnosti još traju, tako  već sutra 1.Marta KUD nastavlja sa uređenjem  izletišta na Ljuštaku. Do 15.aprila do kada traje projekat planirano je da se uz uređenje izletišta, održe nova predavanja u prirodi za učenike, postave EKO table sa, pripremi bilten projekta i još drugih aktivnosti.

Projektat  pod nazivom “Probudi se – priroda ne prašta” KUD Puračić implementaira u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura za projekte u BiH. Projekte na prostoru općine Lukavac sufinasira općina Lukavac.

Iz KUD-a Puračić poručuju da uz zabavne i druge kulturne sadržaje, očuvanje okoliša i zaštita životne sredine ostaju trajni prioriteti, pa je za očekivati i nove ekološke projekte.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x