fbpx

3.Festivala folklora „Puračić 2013“

5 min. za čitanje

kudpu3

Organizator i domaćin Festival, koji je ove godine poprimio međunarodni karakter, bilo je Kulturno umjetničko društvo – „Puračić“. Na Festivalu je učešće uzelo 10 kulturno umjetničkih društava i folklornih ansambala i to:

  1. Kulturno umjetničko društvo „BISTRA“ – Zagreb, HRVATSKA
  2. Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „LJILJAN“ – Drenovci, HRVATSKA
  3. Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „AZRA“ – Rašljani Brčko distrikt
  4. Gradski folklorni ansambl „MAGLAJ“ – Maglaj
  5. Kulturno umjetničko društvo „DEVETAK“ – Devetak
  6. Hrvatsko kulturno društvo „NAPREDAK“ – Lukavac
  7. Kulturno umjetničko društvo „DOBOŠNICA“ – Dobošnica
  8. Gradsko kulturno umjetničko društvo „LUKAVAC“ – Lukavac
  9. Kulturno umjetničko društvo „SLOGA“ – Bikodže
  10. Kulturno umjetničko društvo „PURAČIĆ“ – Puračić

Kako to i dolikuje subota je dočekana spremno, a Festival je uobičajeno započeo sa tematskim okruglim stolom, ove godine na temu „Stari i umjetnički zanati kao dio kulture, tradicije i običaja naroda u Bosni i Hercegovini“. Ovogodišnji okrugli sto je organizovan u saradnji sa Udruženjem obrtnika: Stari i umjetnički zanati iz Tuzle, a izazvao je veliko interesovanje, uz zaključak da ova tematika zaslužuje puno više pažnje od strane institucija, kao i podrške da se očuva od zaborava ovaj bitan segment kulturnog nasljeđa. Sam okrugli sto obogaćen je i prigodnom izložbom u Sali doma kulture.

kudpu1
Aktivnosti su nastavljene tradicionalnim Gastro festivalom tradicionalnih bosanskih jela, koji je i ove godine bio takmičarskog karaktera. Stručni žiri je za najprobranija jela proglasio:

U kategoriji slanih jela :

 

  1. Mjesto: Presnac – KUD “Puračić“
  2. Mjesto: Ćufte u satarašu, GKUD “Lukavac”
  3. Mjesto : Tepsija iznenađenja, GKUD “Lukavac”

U kategorija slatkih jela:

  1. Mjesto: Begov turban- GKUD “Lukavac”
  2. Mjesto: Ružica – KUD “Puračić“
  3. Mjesto: Varena hormašica KUD “Puračić“

Nakon završetka rada žirija u priređenim bosanskim delicijama mogli su da uživaju učesnici okruglog stola, gostujuća KUD-va i drugi.
Svečanim defileom učesnika ulicama Puračića započeo je i zabavni dio programa koji je održan na platou kod Bukve. Smotra folklornog stvaralaštva pokazala je raznovrsnost nošnji pjesme, igara i običaja iz BiH, Hrvatske i regiona, pa se čak prošetalo i do Egipta.
Ovogodišnji Festival obogaćen je sa još jednom lijepom manifestacijom a to je Izbor najljepše djevojke u tradicionalnoj narodnoj nošnji.

kudpu2

Djevojke koje su KUD-ovi izabrali kao najljepše prošetale su pozornicom u svojim tradicionalnim nošnjama. Festivalski žiri je imao veoma težak zadatak da između najljepših izabere najljepšu, čak su po broju osvojenih bodova 3 djevojke imale identičan rezultat tako da je odlučio foto-finiš, odnosno presudio je broj osvojenih 10-tki. Lentu MISS 3.Festivala folklora Puračić 2013 ponijela je Azra Nogić članica KUD Puračić, prva pratilja bila je članica GFA iz Maglaja, a druga pratilja članica KUD Sloga iz Bikodža. Domaćin je svim učesnicama obezbijedio i prigodne poklone.

Po završetku programa priređena je večera i druženje u prostorijama puračkog doma kulture, koj je potrajalo dugo u noć.
Da kultura nema granica pokazuje i primjer prijateljstva između KUD-a Puračić i KUD-a Bistra iz Hrvatske koji su prošle godine sreli na festivalu u Turskoj, a ove godine već organizovali obostrane posjete.

kudpu4

KUD Puračić je Bistru posjetio u junu ove godine tokom obilježavanja „Dana Bistre“, a Bistrijani su uzvratili posjetu Puračiću na ovogodišnjem Festivalu. Nedjelja je iskorištena za obilazak Puračića, Lukavca i Tuzle, a ovom prilikom gosti su posjetili bogomolje sve tri konstitutivna naroda u BiH, džamiju i pravoslavnu crkvu u Puračiću, a potom župu Sv. Ante Padovanskog u Lukavcu, gdje su prisustvovali i redovnoj nedjeljnoj misi. Ovom prilikom članovi HKD Napredak su gostima iz Bistre uručili i poklon kip Sv. Ante Padovanskog zaštitnika župe u Lukavcu. Potom su posjetili jezero Modrac na kome su se mogli čuti interesantni komentari tipa: „oni idu na more a imaju svoje more“. Tokom posjete Tuzli gosti iz Bistre su odali počast žrtvana palim na Tuzlanskoj Kapiji 1995. godine., a svoje oduševljenje nisu krili prekrasnim Panonskim jezerima, gdje treba napomenuti da ih je uprava Pannonice počastila besplatnom posjetom.

Razgovarano je i obaveznom nastavku saradnje ova dva društva na polju kulture pa i šire.

Iz KUD-a Puračić su izrazili veliku zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovogodišnjeg Festivala.

 

kudpu5

 

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Iskrene čestitke mojim Puračanima i KUD-u kojemu pripadam.

Uspiješna realizacija ovako zahtijevne manifestacije je školski primjer pravog shvatanja značenja kulture čija ,
da tako kazem,”upotrebna vrijednost” mnogostruko nadilazi
pjesmu ,igru i teatar.

Izraz “školski primjer ” nisam naveo slučajno, ili samo kao kurtoazni kompliment.Želio sam time da potvrdim jednu od najjednostavnijih socioloških odrednica “da je kultura odraz zajedničkog ponašanja i načina razmišljanja čovjeka kao pripadnika određenog društva “.

Kultura je jedan od najefektnijih načina odašiljanja poruka ljubavi ,suživota i mira.Takve poruke su bila i ostale konstanta i tradicija karakternih osobina Bosnjackog naroda.
Riječ je ,jednostavno ,o merhametluku i njegovom fenomenu o kojem često govorim.

Ovo je moje lično mišljenje zasnovano na iskustvu koje sam preuzeo od mojih predaka i koje sam i lično stekao.

Lijepo receno Milenko!!!

@ Filadendron

O lijepim stvarima ,kojih je sada tako malo ,treba i lijepo pisati. Da ih nije ,zivot bi se sasusio k'o usamljeni djul bez kapi vode.

Hvala puno Milenko, Vaši komentari potvrđuju da ima onih koji cijene kulturu i shvataju koliko je važno očuvati i promovirati naše kulturne vrijednosti.
Utiske naših gostiju iz Bistre možete pročitati na njihovoj web stranici http://www.kud-bistra.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=1013&Itemid=210

Pročitao sam navedeno izviješće koje mi je potvrdilo sve ono
o čemu govorim ,tj. o kulturi,ljudima i merhametluku ovih prostora.