Klub za traženje posla uskoro i u našem gradu

3 951

Tuzlanski kanton je na prvom mjestu po nezaposlenosti, sa oko 95 hiljada nezaposlenihosoba od ukupno 360 hiljada koliko ih je nezaposleno na području cijele Federacije BiH, podaci su Federalnog zavoda za zapošljavanje.

S ciljem prevazilaženja trenutnog stanja i znatnog porasta nezaposlenih osoba prošle godine Zavod za zapošljavanje našeg kantona i Federacije realizirali su niz projekata koje planiraju nastaviti i u ovoj godini. Od kako je formiran Klub za traženje posla i Centar za informisanje, savjetovanje i obuku mladih, zaposleno je više od 60 osoba. Ovo je zadivljujući podatak pogotovo zato što broj nezaposlenih rapidno raste. U planu je otvaranje ovih centara i klubova i u drugim općinama na području TK.

Naše aktivnosti smo usmjerili ka aktivnom traženju posla, pri čemu smo formirali i Klub za traženje posla u općini Tuzla. Naša je namjera da se te aktivnosti prošire na više lokaliteta. Već su konkretne aktivnosti pokrenute, a radi se o općinama Lukavac, Kalesija i Živinice, rekao je Šemso Berbić, direktor Zavoda za zapošljavanje TK.

Do sada je urađeno evaluacija programa sufinansiranja i zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva. Ta evaluacija je pokazala da je nakon tri mjeseca prestanka sufinansiranja zapošljavanja 62 posto korisnika ostalo na radnom mjestu, u radnom odnosu, što možemo ocijeniti kao velikim uspjehom, kazao je Haris Čuljević, glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Pored niza poteškoća sa kojima su se susretali tokom prošle godine sproveli su niz drugih aktivnosti i projekata. Kao podrška u zapošljavanju i samozapošljavanju žena zaposleno je više od 100 osoba. Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, zaposleno je oko 37 osoba. Projekti su realizovani zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom za rad i socijalnu politiku FBiH.

– Zatim više od 100 osoba raznih vidova zapošljavanja kada su u pitanju osobe koje se teže zapošljavaju, koje su duže na evidenciji za zapošljavanje. Tako da mislimo na čitavom prostou pospješiti ove aktivnosti, gdje vjerujemo da će i mladi na taj način aktivnije učestvovati u vlastitom traženju posla‘, dodao je Berbić.

U 2012. godini Federalni i Kantonalni zavod za zapošljavanje će zajedno sprovoditi aktivnosti s ciljem zapošljavanja što više osoba, a planirana su sredstva u iznosu od oko četiri miliona KM za aktivne podsticajne mjere za zapošljavanje. Međutim, zbog nedostatka sredstava u Budžetu TK, ali i Federacije, ovi projekti će sačekati drugu polovinu tekuće godine, dok se stanje u Budžetu ne stabilizuje.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzenan

Veoma lijepa vijest,licno se nadam da ce ovaj plan/projekat da ima veliki uspjeh,i da cu uskoro procitati da je pokrenut projekat poput ovog…

lukAvcanka

Cekajuci da biroi za zaposljavanje,dokuce za sta sluze, i sta je to prvobitno bio njihov zadatak i cilj kad su nastajali,djeca su odrastala,nezaposleni bi vec bili u penziji,da su radili,godine su prolazile a oni su samo dodavali u evidenciju; i posto se vidjelo da od njih nema hljeba,mora se otvoriti i klub ( biro) za trazenje posla,Nadam sa da ce imati vise uspjeha od biroa za zaposljavanje…..
Mogli bi da otvorimo: klub za trazenje Kluba i biroa,klub za izgubljene godine na birou….
nastavite niz…

Prst

Cuj “klub”. Ja znam za klub penzionera, sahovski klub, klub razvedenih zena, klub homoseksualaca, …
Jebes klub, kad ce biti posla na opstini Lukavac?
Mislim posla za one koji su decenijama na birou i one koji su kvalifikovani za poslove za koje se zaposljava, posla a da se ne mora dati 5.000 KM i vise za “ulaz”, da se ne mora biti u pravoj stranci, da se ne mora biti dijete ili blizi rodjak nekog “uglednog” u Lukavcu, …
Kad se to desi onda cu se obradovati a

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x