Jučer i danas u Lukavcu: Građani pisali čestitke političarima

1 2.587

Članice BELLS pokreta iz Brčkog, Dervente, Doboja, Lopara, Lukavca, Sarajeva, Tuzle i Ugljevika danas su u isto vrijeme od 11.00 – 13.00 sati organizovale ulične kampanje na kojoj su tražili podršku građana za donošenje Zakona o zaštiti okoliša i životne sredine u BiH, koji je već nekoliko godina otvoreno pitanje u odnosima BiH sa EU. U Lukavcu su aktivisti i volonteri BELLS pokreta danas bili na platou ispred tržnog centra “Konzum” gdje su prolaznici pisali novogodišnju čestitku s porukom predstavnicima vlasti na državnom i entitetskom nivou.

Više informacija o cijelom projektu dobili smo od predsjednika Udruženja za zaštitu flore i faune Lukavac, gospodina Emira Avdića.
Udruženje građana za zaštitu flore i faune Lukavac nastavlja borbu za bolje, zdravije i čistije mjesto za življenje svih građana. Jučer i danas organizovali smo potpisivanje peticije u okviru Ekoalicije. Ekoalicija je koalicija 38 nevladinih organizacija sa područja sjeveroistočne Bosne. Naše udruženje je član te koalicije već dvije godine a jučer smo prikupljali potpise građana Lukavca sa ciljem da se poboljša protok informacija sa kantonalnog na općinski nivo a samim tim bi informacije građanima bile dostupne u većoj mjeri.
Mi smo prije šest mjeseci uradili prvi dio ove kampanje a išli smo sa zahtjevom načelnicima općina u ukupno osam općina u BiH. Od načelnika općina tražili smo da postave barem po jednu osobu odgovornu za pružanje informacija građanstvu o stanju okoliša. S obzirom da su svi rekli kako oni nisu nadležni za stanje okoliša, mi smo otišli na viši nivo. Jučer smo u Lukavcu prikupili 292 potpisa građana i u formi razglednice poslali ministrici za prostor, uređenje i zaštitu okoliša, Jadranki Miraščić sa cijem da poboljša dostupnost informacija općinama a samim tim i građanima.

Ono što smo danas radili je također nastavak borbe za bolji okoliš. Radi se o akciji u okviru projekta BELLS a koji podržava Kraljevina Holandija i koji čine udruženja sa područja jugoistočne Europe. Cilj ovog projekta jeste da se zemlje jugoistočne Europe na neki način približe EU, tj. da stvorimo preduslove za približavanje EU u oblasti zaštite okoliša.

Stoga smo mi danas prikupljali potpise građana uz svojevrstan apel usmjeren prema entitetskim premijerima u BiH s ciljem da se što prije donese Zakon o zaštiti okoliša na nivou Bosne i Hercegovine. Taj Zakon je jedan od preduslova za pristupanje EU.

Moram napomenuti da je odziv građana Lukavca danas bio odličan i da smo prikupili preko 400 potpisa u roku od samo dva sata” – rekao je Avdić za SodaLIVE.ba.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
FANATIK

svaka cast Lukavac

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x