Jačanje uloge i kapaciteta mjesnih zajednica Općine Lukavac

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba
0 799

U Lukavcu je jučer ozvaničena realizacija projekta “Jačanje uloge i kapaciteta mjesnih zajednica općine Lukavac” koji ima za cilj da podrži procese provedbe strategije lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, prema načelima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Projektom se namjerava poboljšati rad mjesnih zajednica, kreirati predpostavke i dati mogućnosti građanima da istniski doprinose procesima donošenja odluka i ukupnog razvoja lokalnih jedinica i općine u cjelini.

U direktne aktivnosti će biti uključene četiri MZ sa područja općine Lukavac i to MZ Lukavac grad, Bistarac Donji, Krtova i Puračić.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

U periodu od godinu dana, koliko traje projekat realizovat će se sljedeće aktivnosti:

  • Uspostavljanje koordinacione grupe projekata u sastavu predstavnika MZ i lokalne samouprave,
  • Prezentacija iskustava iz R. Makedonije u procesu decentralizacije i jačanja uloge MZ od strane partnerske organizacije CCI, Prilep i iskustva predstavnika iz dvije mjesne zajednice Općine Gračanica,
  • Informativna podrška u ulozi MZ u lokalnoj samoupravi u skladu sa Evropskom poveljom i lokalnim zakonskim okvirom koji definira rad i okvir djelovanja MZ,
  • Izrada akcionih planova kroz treninge i radionice,
  • Podrška u procesu pripreme prioritetnih projekata po relevantnim obrascima,
  • Ocjena 4 predložena prioritetna projekta kojim je unaprijeđen život u lokalnoj zajednici u oblasti manjih infrastrukturnih intervencija, poduzetničkih aktivnosti, poboljšanja položaja mladih i žena, ekološki relevantnih akcija i sl.
  • Nagrađivanje i promocija predloženih projekata kao primjera dobrih praksi u lokalnoj zajednici.
Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

Projekat implementria U.G. TALDi, a finansijski je podržan od BTD – The Balkan Trust for Democracy, projekat German Marshall Fonda USA a sufinansiranje je osigurano od strane Općine Lukavac u dijelu osiguravanje prostora za: treninge, koordinacione sastanke, konsultacije, okrugle stolove i završnu prezentaciju, te direktno finansiranje predložnih mikro projekata ili dijela konkretnih prioritetnih akcija u 4 (četiri) MZ obuhvaćene projektom.

Foto: Dino Osmanović / SodaLIVE.ba

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x