Tuzla ima više birača nego stanovnika

1 2.148

Na Centralnom biračkom spisku za opće izbore 7. oktobra upisane su 3.352.933 osobe, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini ima 3.531.159 građana, iz čega se zaključuje da je u našoj zemlji svega 178.226 maloljetnih.

Za ovo, kažu analitičari, postoje opravdane okolnosti, mada je bilo i određenih nepravilnosti. Dario Jovanović, direktor Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, ističe da, kada se poredi birački spisak s rezultatima popisa, znači da su skoro 95 posto populacije BiH zapravo birači, dok je svjetski prosjek između 78 i 82 posto, piše Dnevni avaz.

To je, na prvu, neobično. Ali, pitanje je koliko je i popis dobro urađen, jer smo čuli razne zamjerke. Imamo do 18 posto maloljetnih, što znači da treba biti daleko manji broj birača. Ipak, postoje opravdane okolnosti zašto je birački spisak napuhan. U BiH je ogromna dijaspora, više od milion ljudi, što ljudi rođenih u BiH, što njihovih potomaka. Ima ih koji prijavljuju prebivalište ovdje i vade lične dokumente. Zato su na biračkom spisku, ali ih je veći broj u dijaspori i nisu na popisu – kazao je Jovanović.

Zanimljivo je, dodaje on, da ima općina i gradova s više birača nego stanovnika. Primjerice Općina Trnovo ima 1,5 puta više birača, dok Tuzla ima 110.000 stanovnika, a 113.000 birača.

Naravno da to dovodi u pitanje povjerenje građana, ali to i nije toliki problem koliko se čini. Od 2004. smo imali pozitivan prirodni priraštaj pa se sada povećava broj birača na biračkom spisku jer su te bebe sada punoljetne – zaključio je Jovanović. Jovanović ističe da je bilo određenih nepravilnosti te podsjeća da su ranije pronašli određeni broj umrlih na spisku, što je Centralna izborna komisija dvije godine ignorirala, prenosi Dnevni avaz.

Centralna izborna komisija ipak je u maju uklonila više od 5.000 mrtvih sa spiska. Određeni broj njih ostao je iz birokratskih razloga, ali će pored njihovog imena stajati zvjezdica – rekao je Jovanović.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Za inspeder

Nema ovdje INSPEDERA da komentarisanje. ZASTO, ne bune se nesto?! Pa znaju da su to Tarikovi glasaci

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x