Međunarodna analiza: “Opće izbore u BiH mogu odlučiti mladi!”

0 1.279

Osmi Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 7. oktobra 2018. godine. Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) je početkom izborne kampanje objavio analizu „Opći izbori u BiH 2018: Mogu li izbori iznjedriti bosanskog Zaeva?“.

Analitičari smatraju, da bi 600.000 mladih, koliko se nalazi na ukupnom biračkom spisku i predstavljaju oko 21% biračkog tijela, ukoliko bi masovno izašli na izbore vjerojatno bi mogli odlučiti izbornog pobjednika.

Vrlo je važno da mladi preuzmu odgovornost za svoju budućnost i izađu na izbore i tako doprinesu izboru kvalitetnih političara, koji će se okrenuti budućnosti, prosperitetu zemlje i zaustavljanju masovnog iseljavanja iz Bosne i Hercegovine namjesto dosadašnjih nacionalističko-kriminalnih političkih struktura, koje već skoro 30 godina unesrećuju Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike.

Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini prelazi 35%. U SAD-u je za vrijeme kulminacije ekonomske krize 1929. godine stopa nezaposlenosti iznosila oko 25% što jasno pokazuje, da se sve dosadašnje vlasti u BiH nisu na odgovarajući način suočile sa glavnim makroekonomskim problemom te države, a to je visoka nezaposlenost i siromaštvo.

Analitičari smatraju, da će predstojeći Opći izbori u BiH biti najneizvjesniji izbori u BiH od završetka rata, a ujedno i najvažniji, jer mogu predstavljati prekretnicu za budućnost BiH. Zbog toga je važno, da predstojeći izbori budu fer i pošteni. Centralna izborna komisija (CIK) nije u stanju provesti fer i poštene izbore i predstavlja otuđeni centar moći u rukama vladajućih struktura. Prilično negativnu ulogu u društvu imaju Srpska pravoslavna crkva (SPC), Rimokatolička crkva (RKC) i Islamska zajednica (IZ), koje se umjesto da se bave duhovnim poslanstvom uglavnom se bave politikantstvom i servisiranjem političkih stranaka, naveli su slovenski analitičari.

Komentari

avatar