Hanić prijeti “mrtvom glavom”; Mještani najavili blokadu Općine

4 566

Agonija 15 porodica zaseoka Bajrići u Tabacima kod Lukavca, započeta 2005. godine nakon spora s komšijom Sabitom Hanićem, ovih dana dostigla je kulminaciju.

Hanić je situaciju do usijanja doveo prije nekoliko dana nakon što je, nikoga ne pitajući, postavio kočeve po asfaltnom putu, čime je cijeli zaselak doveo u blokadu.

Sumnjive radnje

Priču o čudnom Hanićevom ponašanju, za “Dnevni avaz” ispričao je mještanin Emir Mujankić, koji godinama prikuplja dokumentaciju o komšiji koji, kako kaže, porodicama i njihovoj djeci zagorčava život.

– Hanić je pravomoćnom sudskom presudom od 16. septembra 2013. godine, uz svjedočenje brata i rodbine, protuzakonito zaposjeo državno zemljište od 324 kvadrata – priča nam Mujankić.

On tvrdi da je Hanić falsificiranom potvrdom htio dokazati da je 2005. na tom državnom zemljištu postavio cijevi za kanalizaciju.

– Onda ga je demantirao aktuelni predsjednik MZ Bilal Hasanhodžić, tvrdeći da je cijevi postavila grupa građana. Pitamo se na osnovu čega mu je sud dodijelio to zemljište, koje je na njega prepisano prošlog mjeseca – dodaje Mujankić.

Starica Hanifa Omerović, čiji su rahmetli svekar i rahmetli suprug na tom zemljištu imali pilanu, pokazuje orah koji je na njemu zasadio suprug. Sada su i taj orah i zemljište u pojasu Hanića.

Ona kaže da je i njoj Hanić prijetio riječima da će „pasti mrtva glava”, kada je jednom pokušala pokositi ovaj dio zemljišta za Bajram.

Hanić je, dok smo razgovarali s ogorčenim mještanima, više puta ponavljao da „nema snimanja“ i da odemo iz sela. Željeli smo čuti i njegovo mišljenje o slučaju, ali nas je odbio.

faksimil-tabaci2– Ne želim s vama razgovarati – kazao je Hanić, protiv kojeg su mještani Bajrića podnijeli krivičnu prijavu, jer se 2011. nasilnički ponašao prema djevojčici Erni Mujankić, koja je doživjela stres i šok.

Prijedlog načelnika

Kontaktirali smo i načelnika Lukavca Dževada Mujkića, koji je za naš list potvrdio da je Općina izgubila spor s Hanićem, ali je ponudio rješenje.

– To zemljište proglasit ćemo javnim interesom, otkupiti ga i tako riješiti slučaj – kazao je Mujkić.

Ne održi li načelnik Mujkić obećanje, mještani Bajrića najavili su da će u narednim danima blokirati Općinu i sve lokalne, regionalne i magistralne puteve, jer pitaju se “kakva je to država u kojoj svako svakoga može blokirati i ne dati mu da normalno dođe do svoje kuće”.

Četiri puta dolazila policija

Esmina-Omerovic-24

– Četiri puta dolazila je policija, kao da smo kriminalci. Hanić vjerovatno koristi pogodnosti, jer mu je supruga zaposlena u PU Lukavac. Sada nam ni traktor drva ni kamion uglja ne može doći, jer se ne mogu provući pored ovih kočeva koje je Hanić postavio – kaže mještanka Esmina Omerović.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
hamo

Vidim preuzeli tekst od avaza…neka… njima su blizi Tabaci nego vama.Ovo samo u BiH moze da se desi, naravno policija nece da se zamjeri jer supruga doticnog radi u policiji.Sta se komsije zale, pa fino pokupi te koceve i pobacaj…

simple_boy

Druze ne znam dal si cuo kad za ” dopisnistvo ” iz raznih regija , e tako i Avaz ima dopisnistvo iz TZ ljude koje rade za njih iz nase okoline 😉

Filadendron

moglo bi ovo prerasti u svetiste kao ono u medjugorju!

vuasdhvlajskd

Pa kod nas jedino tako mozes i doci do svojih prava da se pravis budala i da natjeras vlasti da budu fer. Ako je sud tom covjeku vec dodijelio taj dio zamljista onda je sigurno imao osnov i opcina neka fino mu plati i neka da svima na koristenje kao javno zemljiste. Da je u pitanju zemljiste nekog opcinara ne bi do ovog doslo, nego bi to on u tisini od opcine desetostruko naplatio, a obicne ljude dovedu do ludila. To su geometri vec sigurno hiljadu puta premjerili, a ovdje citirate neke nene i jel bio orah tu il je bio tamo, bezvezna rekla-kazala naklapanja.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x