GIKIL dobio okolišnu dozvolu

Sa uručenja dozvole
22 873

U GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac, danas , 27. januara 2012. godine održana je ceremonija uručenja „okolišne dozvole“. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a „okolišnu dozvolu“ zvanično je uručila Branka Đurić ministrica za okoliš i turizam u Vladi FBiH koja je ovom prilikom izrazila svoje zadovoljstvo što kompanija GIKIL vodi računa kako o proizvodnji i radnim mjestima tako i o okolišu.

Sa uručenja dozvole

GIKLI je imao šest zahtjeva za okolišne dozvole od kojih je napravljena jedna integralna dozvola, odnosno svi pogoni i postrojenja GIKIL -a nalaze se u ovoj jednoj dozvoli. To znači da će se lakše pratiti plan aktivnosti, kako GIKIL-u, ministarstvu, inspekciji, tako i građanima. Svi podaci nalazit će se na jednom mjestu, u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma – dodala je ministrica Đurić.

Za dobijanje ove dozvole prema riječima Faika Buševca, zamjenika generalnog direktora GIKIL-a, poduzete su sve mjere propisane zakonom za pojedine oblasti od zemljišta, vazduha i vode.

Mi smo uradili mnogo toga da bismo zadovoljili uslove za dobijanje integralne okolišne dozvole, jasno nam je da nismo uradili maksimum što traže zakonski propisi, ali u ovoj dozvoli su dati rokovi od pet godina, i sigurno da ćemo to riješiti. Ispunili smo preko 80 % stavki što zahtijevaju savremene dozvole i propisi za rad fabrika. Uloženo je tu puno sredstava od 80 do 100 miliona konvertibilnih maraka, a tu su i ostali projekti koji zahtjevaju veliki dio finansijskih sredstava, ali ovakvim privređivanjem i stanjem, gdje je 2009. godine bila jedna kriza sad druga, to će biti veoma teško izdvojiti, ali nastojat ćemo dati svoj maksimum – istakao je Buševac.

Posjeta kontrolnoj sobi

Organizovana je i posjeta i kontrolno-upravljačkom centru GIKIL kako bi se ministrica Đurić i njeni saradnici na licu mjesta informisali o načinu i stanju proizvodnje u ovoj kompaniji.

(Sponzorisani članak)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
22 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
O_o

svaka cast…odlicne vjesti… samo naprijed!! 😉

Dilaver

Kaže gore Faik Buševac :” u ovoj dozvoli su dati rokovi od pet godina, i sigurno da ćemo to riješiti.”
Koja korupcija -dati nekom okolinsku dozvolu ,a isti ne ispunjavaju uslove ni za 5 godina .Znači još 5 godina sigurnog trovanja sa žutim i svim drugim dimovima . Neka nam je allah na pomoći sa ovim Ministrima iz Platforme .

smucko

Sve je to lafina i čisti lopovluk sa svih strana! Uspjeli su da podmite sve za sitne pare (različite ekološke NVO i vlast). Govore o projektu pošumljavanje već skoro dvije godine, a ni drvce nisu posadili. Podmitili su i skoro sve medije (opet za sitne pare)da ništa loše ne pišu i ne pričaju o njima, te da ukinu komentarisanje na vijest (Soda.live svaka čast što ste izuzetak). Tako da nema informacija o npr. broju oboljelih od raznih oblika karcinoma. Jedino me tješi činjenica da se zatvaraju željezare po Evropi, te da definitivno neće imati razloga za svoj rad. Možda im konačno i ti metuzalemi koji tu rade odu i u penziju (ovaj desni je zagazio u osmo desetljeće) i njemu je totalno svejedno kakav zrak udiše , jer ga sigurno neće dugo disati, a i djeca su mu na drugom kontinentu. Pozdrav

toooka

Kaze “ulozeno je preko 80 do 100 miliona maraka..”, da je ulozeno toliko nesto bi se valjda vidilo. U sodu je ulozeno preko 100 miliona i napravljena su dva potpuno nova postrojenja, proizvodnja je podignuta sa oko 500 tona sode na dan na trenutno preko 1000 tona… Koliko samo lazu, i o onom posumljavanju… Samo se bave muljanjem

flower

Ma svejedno neće dugo da rade, sirovina im je na drugom kontinentu, a kupac na trećem. Trenutnmo ništa ne proizvode, jer drže peć na toplom režimu. Administracija im se smrzava već tri mjeseca, jer nemaju grijanja, a vjerovatno neće imati ni plate uskoro. Njihov strateški kupac US steel (bez kojeg ni koksara ne bi počela sa radom )je juče izašao iz Smedereva, te je Srbija ponovo vratila tu fabriku za 1 euro ili dinar. Sve su to rupe bez dna! Željezo se sada uzima iz Kine!

Platforma wtf

@Dilaver
Ministri iz Platforme nisu prvi koji primjenjuju ovakvu praksu da se fabrikama u okolišnim dozvolama propisuju određeni rokovi za ispunjenje obaveza po istoj.
Nemoj sada da pomisliš da sam ja SDP-ovac ili neki od njih iz Platforme (Bože sačuvaj me od proklete politike), apolitičan sam totalno, a ono što ne volim je politiziranje na osnovu netačnih činjenica i iznošenje istih. Zbog takvih nepotrebnih prepucavanja i mlaćenja prazne slame društvo u kojem živimo je u situaciji u kojoj i jeste, na žalost sviju nas jako lošoj.

Ono na što bih ja želio skrenuti pažnju jeste pristrasnost svih, ama baš svih lukavačkih medija GKIL-u. I pored činjenice da se radi o najvećem zagađivaču na Opštini, rijetki su članci, prilozi i sl. u kojima se GKIL opisuje u tom kontekstu. Ovim stavom jasno prozivam i SodaLive (možda biste našli za shodno svom novinarskom pozivu da gdina Buševca upitate kakav je ono žuti dim koji onako fino izlazi iz dimnjaka), a NVO iz Lukavca pozivam da naredne proteste organizuju ispred kapije GKIL-a. To što je isti dislociran od samog centra Lukavca ne znači da manje zagađuje.

Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Dilaver

Tooka – dobar i istinit komentar za Sodu .
Platforma WTF , ti treba da znaš da je prošla vlast uspjela da nađe strateške kupce za KHK , i jasno je valjda da zbog održanja radnih mijesta i proizvodnje se išlo na uštrb Ekologije .Ali sada kada GIKIL radi , ekološki rokovi moraju biti kraći , manji od 1 godine . ( 5 godina je korupcija ). Za Sodu su ti rokovi bili 3-6 mjeseci i svi su ispunjeni , ali se i dalje ulaže jer se ima Ekološki certifikat , a ne samo obaveza prema državi – lokalnoj zajednici.

nm

E jadna nam majka sa prodajama od strane stranke za bih za 1 km to nije nikako korupcija i tad nije bilo price o okolisu ni za 5 ni za 50 godina ,sada bar postoji neki datum i tu je razlika ocigledna

željo

Mislim da je krajnje vrijeme da se u gradu postavi jedna mjerna stanica za mjerenje kvaliteta zraka i otrovnih čestica tako da građani u svakom momentu mogu znati kakav zrak udišu.Fabrike nam trebaju tu nema dileme ali i čist zrak takođe.

O_o

Citajuci predhodne komentare, zakljucijem da cecina ovdje Vas nema pojma sta je okolišna dozvola, kako i kome se dojeljuje, a kamoli kakve je veza izmedju fabrika koje se nalze u sastavu GIKIL-a sa ekologijom odnosno zastitom okoline. Tako da bi Vam bilo pametnije da sutite! GIKIL i firme sl. ovoj fabrici bilo gdje da se naleze u svjetu nemoguce je potpuno eleminisat uticaj ovih fabrika na okolis (ko poznaje ovu tematiku, razumjece o cemu pricam, jer u nasoj koksari ne zagadjuju smao dimnjaci ima tamo jos dosta stvari koje imaju emisiju na okolis, npr. koksne peci i sl.). Zato se fabrike ovog tipa sve vise gase diljem svjeta naraocito u EU radi losih efekata na okolinu i nemogucnosti rjesavanja istih. Ali ze zato pribjegava drugom rjesenju a to je nuklearna energija. Koja je mnogo bolja sa stanovista ekologije i zastite okoline. Ali je jako opasna iz bezbjednosnog aspekta (slucaj u Cernobilu – Ukarajina, Fukushima – Japan, itd). Trebamo se bi smao zahvaliti Bogu sto imao koksaru, sodu, cementaru…koje ne proizvode smo sirovine i nus proizvode nego i novac, nemoj te zaboraviti da je Kosara Lukavac najveci izvoznik iz BiH, u prevodu receno najvise uveze novca u BiH. Nece nama proizvest… Read more »

ss

Jebo te koksara gdje je plata sa 20+ godina staža 550km neto.

@O_O

Najbitnije je da ti znaš šta je okolišna dozvola, pa si nam eto fino i objasnio. Hvala! Samo ja kada bih branio jednu takvu ekološku bombu (pretpostavljam njihov plaćeni ili neplaćeni PR)ne bih nikada napisao: “Zato se fabrike ovog tipa sve vise gase diljem svjeta naraocito u EU radi losih efekata na okolinu i nemogucnosti rjesavanja istih”. Iz takvog stava proizilazi da pošto smo mi svakako na dnu ekonomskog razvoja Evrope da nas treba potamaniti otrovima kao žohare, jer svejedno ne zaslužujemo ni čist zrak!
Što se tiče tvog osvrta da je koksara najveći izvoznik iz BiH, ja ću te samo podsjetiti da je ista i najveći uvoznik! Kada štrajkuju željezničari cvilite, kukate, molite, zato što vam je sirovina na drugom kontinentu, kao i kupac, a ovdje kontaminirate i zemlju i zrak! Pare su u džepu Mittal-a, a vama bacaju siću!

vatrogasac

Jednim udarcem dvije muhe, koksaru zatvoriti na dimnjake nabiti munare i eto islamskog centra najvećeg u evropi,a tamo gdje je počela izgradnja istog napraviti veliki bazen sa pomoćnim sadržajima. Tako ćemo spasiti narod od preranog umiranja.

O_o

…druskane nisam ja nikakav plaćeni ili neplaćeni PR od gore pomenute fabrike…niti imam ikakve veze sa to istom fabrikom, sem sto udisem isti taj vazduh kao i vi (sem ako niste na bliskom istoku pa vas zaboli za zrak u Lukavacu i okolini) koji oni kontaminiraju…! Zelim samo da kazem i iznesem cinjenice kako realno stoje stvari kad je ovo u pitanju… Ako cemo gledati sa ekoloske strane odnosno strane zastite naseg zdravlja i poboljsanja istog(a ja sam zagovornik toga)…obavezno treba zatvoriti istog trenutka i GIKIL, F. CIMENTA, TE, F. Sode, Rudnike itd…ja nevjerujm da je to rjesenje…??! Ili da otvorimo jednu nuklearnu fabricicu kod koje je emisija polutanata u okolinu jendaka nuli…al tada cemo tek imati bombu u nasem dvrositu u pravom smislu rjeci…fabrike moraju postojati ako zelimo da zivimo na ovom podruciju pa makar to bilo i na ustrb ekologije…a ako zelim emigrirati na zapad ili pak na bliski istok…onda bujrum svi na ulice, pravimo proteste za zatvaranje i ovo malo fabricica sto je ostalo…i ko zadnji izadje nek spusti rampu i ugasi svjetlo…;) samo jedan primjer – usput: “Njemacka je u proteklih 20 godina zatvorila 14 koksara i uz to jos mnostvo fabrika koje se naleze u… Read more »

patriota

Dobro rade ovi iz platforme nove vlasti. A o ovima iz koksare suvisno je reci bilo sta.
Nije mi jasno kako su mogli dobiti dozvolu a da nije ispostovana osnovna zakonska procedura. Nije bila organizovana nijedna javna rasprava (kao sto je to radila soda). A da apsurd bude veci na urucenje ove ove dozvole nisu bili pozvani predstavnici lokalne zajednice sto dovoljno govori o nacinu na koji je dozvola izdata. Ne samo da nisu bili pozvani, vec ministarstvo cak nije ni kontaktiralo nadlezne u opcini Lukavac i zatrazilo njihov stav po ovom pitanju.
Jedno je sigurno. Krenula je predizborna kampanja, a ocito je da je Lukavac trn u oku Federalnoj vladi i Lagumdziji. I sve ce uraditi da zaustave uspon nasega grada, u kojem moram priznat nije sve najsjajnije, ali za razliku od ostalih sredina mi smo daleko otisli.

@O-o

Bilo bi lijepo kada bi stavljao kvačice na č, ć, š, ž,đ, onda bi nas možda i uvjerio da udišeš zrak kao i mi 😀 Pričaš nam nešto o Njemačkoj, o 9 nuklearnih fabrika…Očito da ti moram ponoviti da mi zapravo nemamo interesa imati fabriku kao što je koksara, željezare se gase, nema kupca u Evropi (valjda unaš u koju svrhu se koristi koks). Željezo se uzima iz Kine! Indijac će se lagano ( ako već to i nije učinio) prešaltati na Kolumbiju, gdje su rudnici ovog uglja kojeg mi u neposjedujemo u BiH. Slažem se sa mišljenjem Patriote, ova godina je izborna godina i sve što je vezano za koksaru u zadnje vrijeme je kupovanje socijalnog mira! Podsjećaju me na onaj skeč Nadrealista – Fabrika za proizvodnju ničega!

pahuljica

Kako je samo dobi? Debelu stelu su morali imati! Ne mogu da vjerujem! Iz ove drzave treba seliti bilo kuda. Svaki dan je sve gora situacija na svim poljima. Iz Lukavca imamo najvise bolesnika koji leze na Klinici za plucne bolesti, a ovi dobili okolinsku, hahaha! Nije ni cudo sto mladi i obrazovani ljude bjeze iz Bosne.

flower

Ma ovdje se svako može podmititi 😀

Mladi bježe zato što u ovakvim firmama rade ljudi od 70 godina, bez zeze…još koju godinu dok preliju novac iz šupljeg u prazno, za uhar je 😀

Samo da nam hoće ko odgovoriti kakav je ono drečavo žuti dim koji izlazi iz te fabrike? Kakva su to hemijska jedinjenja? Ako nije problem da mi odgovori pametnjaković O-o on mi djeluje kao neki hemičar ili možda nuklearni fizičar, sigurno ima odgovor i na ovo moje pitanje 😀

lovac

Cestitke GIKIL

O_o

to si u pravu za Kineze i Kolumbijce, jeftina radna snaga niko ne postuje i ne galami im za ekologiju…to je inace tako u svim bransama Kinezi polako preuzimaju primat, i za koje desetljece zavlada ce zuta rasa svjetom…;) sve je meni jasno druskane i za zeljezo, koks, Mittal, Kineze, Kolumbijce, nuklearke… al’ mi moramo misliti na sebe i na buducnost nase djece (gdje ti planiras svoje djete zapolsiti ili unucad, nece moci svi raditi u supermarketima, bankama, telekomu)…jer nece biti para da te firme opstanu(i zatvorice se same od sebe kad tad)…bez fabrika kao sto su koksara, soda, cimentara i sl. koje proizvode i izvoze…to kad svatis onda cemo pricati dalje…;) mada si ti sve rekao svojm jednom recenismo: “da mi zapravo nemamo interesa imati fabriku kao što je koksara” tebi je zanci u interesu poslati 1200 ljudi na ulicu i puta 3 clana porodice dolazimo na brojku od cca. 4600 osoba koje nece imati za hljeba… a ne zaboravi koje bi se jos firme zatovorile koje zavise od koksare kao produkt lancane reakcije… a sto se tice č, ć, š, ž,đ, hvala na sugestiji vrlo rado cu u narednom periodu poraditi na tome…da me i maloumni razumiju malo… Read more »

SARAJ

POŠTIVANI,

DOSTA JE VIŠE BILO RASPRAVE I SVAĐE NA OVU TEMU. KO STE VI DA DONOSITE PRESUDE I KOMENTARISETE ŠTA TREBA A ŠTA NE TREBA. °° GIKIL-a °° ĆE BITI SA VAMA I BEZ VAS, SA OKOLINSKOM DOZVOLOM I BEZ NJE, SA MITTALOM I BEZ NJEGA ‘aBd’!
***
HVALA NAJLJEPŠA,
LP

* Mi Vas molimo da ne pišete VELIKIM SLOVIMA. Administrator

@O-o

Hehehe jesi mi se nagovorio, moj ti je savjet da malo više čitaš strane medije, barem komšijske iz Srbije i Hrvatske. Nikom nije svejedno što bi skoro 1000 ljudi ostalo bez posla, ali mislim da je ovo sve što se dešava vezano za GIKIL politička farsa( evo da se uopšte ne osvrćem na problem ekologije koji se neće riješiti dok god fabrika radi). Niko neće javno da kaže da će se koksara ponovo i definitivno zatvoriti, ali mislim da to slute radnici. Evo nekih loših vijesti iz regiona, a naša koksara je itekako podložna uticajima sa strane, npr.:

http://www.rogotin.hr/_2012_arh/12_02_03_problemi.html

a evo zadnjih vijesti i o strateškom partneru bez kojeg GIKIL ne bi ni počeo sa radom:

http://kakonarodkaze.com/archives/5356

Ima toga još samo treba čitati, ne može se baš svima platiti kafa da ne objave lošu vijest! Pozdrav, toliko od mene!

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x