Foto: Sofra na Sajmu u Lukavcu

1 1.624

Sogandolma i japrak-sarma i šiš-ćevap i bamnja i patlidžan-dolma,pilav i pite svakojake,uljevak i pogača,zerde i baklava,ružice i hurmašice,rešedija i halva,sutlija i lokumi,gurabije i medovina, kadaif i ćetenija, i hošaf od takiše, i slatki ćevap samo su dio predstavljenih jela koja se čuvaju kroz tradicionalne recepture i prenose se sa koljena na koljeno.

Promotivna hala na 9. Međunarodnom sajmu u Lukavcu je odista mirisala na tradicionalnu bosansko-hercegovačku kuhinju. Zubu vremena tradicionalne recepte otrgnula su mnogobrojna udruženja građana iz Banovića, Gračanice, Gradačca, Tuzle, Olova, Vražića, Teočaka, Humaca, Velike Kladuše, Jajca, Novog-Novog Grada, Bužima, Lukavca, Vrnograča, Prokosovića, Čelića, Brčko Distrikta, Turije, Živinica, Bistarca i Bikodža.

Ponajteži zadatak imao je ocjenjivački žiri koji je probao preko 300 jela pripremljenih po tradicionalnoj recepturi.

Na kraju su proglašeni i pobjednici:

Sveukupan dojam gastro prezentacije

1. Mjesto u kategoriji za sveukupan dojam gastro prezentacije

U.Ž. ZA RURALNI RAZVOJ “ZELENI VIR” OLOVO

2. Mjesto u kategoriji za sveukupan dojam gastro prezentacije

U.Ž. TEOČAK

3. Mjesto u kategoriji za sveukupan dojam gastro prezentacije

U.Ž. IZVOR BUŽIM

 

Najbolji gastro aranžman

1. Mjesto u kategoriji za najbolji gastro aranžman

U.Ž. “SRCE I DUŠA” PROKOSOVIĆI

2. Mjesto u kategoriji za najbolji gastro aranžman

GRADSKO KUD “LUKAVAC” LUKAVAC

3. Mjesto u kategoriji za najbolji gastro aranžman

AKTIV ŽENA U.P.U. BANOVIĆI

 

Najukusnije jelo

1. Mjesto u kategoriji za najukusnije jelo

U.Ž. “BOŠNJAKINJA” BRČKO DISTRIKT

2. Mjesto u kategoriji za najukusnije jelo

SEKCIJA ŽENA TURSKI LUKAVAC

3. Mjesto u kategoriji za najukusnije jelo

U.Ž. “HUMCI” ČELIĆ

 

Priznanje za najizvornije tradicionalno jelo

U.Ž. “VIKTORIJA 99” JAJCE

 

Priznanje za najbolju poslasticu

KUD “SLOGA” BIKODŽE

 

Gastro fest je posjetilo nekoliko stotina posjetilaca i degustiralo pripremljena jela.

Turistički djelatnici su se još jednom uvjerili da je gastro ponuda Bosne i Hercegovine značajan segment ukupne ponude i da gastro ponuda može biti način i sredstvo valorizacije ostalih turističkih vrednota.

Učesnici na ovom sajmu su već potvrdili dolazak na 10. Sajam sa još bogatijom sofrom  i još starijim recepturama.

[nggallery id=155]

 

 

(SodaLIVE.ba)

 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Prst

To je hrana i to su zene, domacice i kuharice.
Sad se jede smece u poredjenju sa tom hranom.
Gotovo da nema ko ima napraviti sta ljudski za jelo – al su zato sve napirlitane i napucane ko “Amsterdamske crvene” “da tebi izgledam lijepo” 😉
Da nije pilecih filea, polupecene smrznute hrane i konzervi pola bi ljudi pocrkalo od gladi.
Svaka cast ovim zenama, njihovom znanju i volji za kuhanjem i ocuvanjem izvornih Bosanskih jela.
Kad one umru i sve ovo ce otici u zaborav. Ove vrtirepke danasnje nisu ni za sta a kamoli da sebe zovu domacicama, kuharicama a jedva i zenama.
Najzalosnije je sto se mora reci cast izuzecima jer bi trebalo da bude obrnuto – da su izuzeci ono sto je neprikosnovena vecina danas.
Kad odu nane i bake otici ce gotovo sve sto valja sto se tice Bosanske zene.
Ostace lijepe i naminkane “zene” i njihovi ljudi zeljni pravog zalogaja.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x