Firma gradelj Revom doo. Dobošnica u stečaju

6 1.472

Nekad proizvodni industijski gigant, Gradelj Revom iz Dobošnice, koji se od 1953. godine bavio opravkom, proizvodnjom i servisiranjem teretnih vagona, danas je firma u stečaju čiji su radnici posljednji posao obavili u novembru 2008. godine, a posljednju plaću u primili u novembru prošle godine.

 Od tada traje bitka za egzistenciju preostala 83 radnika ove firme koja je u većinskom vlasništu frme Gradelj iz Zagreba. Kako ističu radnici, niko nema senzibilitet prema njihovoj situaciji, ni naši organi vlasti, a ni vlasnik iz Hrvatske.
Privatizacija firme Gradelj Revom doo Dobošnica završena je 2003 godine kada je 51% vlasništva za jedan euro kupila hrvatska firma Gradelj iz Zagreba koja djeluje  usastavu Hrvatskih Željeznica.

Tada devastirana i ratnim razaranjima porušena fabrika obnovljena je zahvaljujuću vrijednim rukama radnika. Ovaj nekada porizvodno- servisni gigant, danas je spao na 83 radnika koji se bore za golu egzistenciju samo zato što su se našli na ničijoj zemlji, jer su sada u većnskom vlasništvu  hrvatske firme, pa zbog toga, kako su nekoliko puta naglasili, organi vlasti, a ni Željeznice  Federacije nemaju želje da im pomognu.Plaću radnici ove firme nisu primili od novembra prošle godine.

Iako su neki od njih invalidi rada, radnici nemaju ni zdravstvenog osiguranja.Ono što radnici traže su novi poslovi i novi tenderi na koje će firma konkurisati. Kako su nam rekli, u skladištima bh. željeznica stoji oko 800 pokvarenih vagona koji čekaju na popravku dok se za to vrijeme vagoni iznajmljuju. Za željeznice Federacije Gradelj Revom bi mogla raditi popravku i rekonstrukciju, a u budućnosti i proizvodnju teretnih vagona.

(SodaLIVE.ba/RTVTK.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sportista

Sretno u iznalaženju rješenja i da uspijete vratiti firmu ponovo u pogon a političare i osobe iz vrha iz BiH smjestite u zatvor !!! pozz iz Puračića

soda carsija

i sta sad….boli ih k…. djaba dobili firmu a i djaba je zatvorili tako da nisu nista odgovorni…

cici mici

ne kaze se opravka nego popravak

nije bitno

mamu vam jebem…moj stari radio dole 22 godine..za sta…za jebeno nista..sad crnci u sloveniji…cigani jedni

u p. m.

kad “neko” kaze da radi tad ce i proradit ,a dotad na birou sam,,,,politika neda nama posla

Zivot....

A neki dan slusam na vijestima hrvatskim..
Firma Gredelj Revom (HRVATSKA) uradila neki poso vrijedan 7 mil. dolara.Neke masine uradili, a ovdje se pare operu i postrojenja se zatvore,a ne zanima ih sta je sa ljudima koji od te firme zive,koji hrane porodice,salju djecu u skolu….

Jell se nama politika (stranke) umjesale u sve segmente zivota, tako i firmi nama je sudjena propast….

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x