FCL i Sisecam Soda preuzimaju Vijenac

8 1.772

Kupci Rudnika krečnjaka „Vijenac“ Lukavac – Partner grupa Fabrika cementa Lukavac i Camiş Madencilik (turksa kompanija koja je većinski vlasnika Sisecam Soda Lukavac) privode kraju svoje obaveze koje su dužni ispuniti po osnovu ugovora o kupovini rudnika.

Rudnik Krečnjaka Vijenac

Iz Agencije za privatizaciju TK očekuju da bi za dan, dva, sve aktivnosti od strane kupaca trebale biti i završene čime bi vlasnici mogli i preuzeti rukovodstvo nad ovim rudnikom.

Nakon što su završene sve procedure definisane ugovorom o privatizaciji Rudnika krečnjaka Vijenac od strane prodavca Kantonalne agencije za privatizaciju i kupaca, te nakon što je došlo do potpisivanja ugovora o prodaji rudnika za 8 miliona KM, privode se kraju i obaveze koje se odnose na uplate putem banke od strane kupaca. Naime, nakon potpisivanja ugovora kupcima je predviđen rok da preostalu proceduru po osnovu Ugovora završe prema predviđenim rokovima od 10 do 30 dana. Kako doznajemo iz Kantonalne Agencije za privatizaciju sve obaveze od strane ove partner grupe odvijaju se po planu.

Podsjećamo da su i najčešći predmet pregovora, a vezano za postupak privatizacije ovoga rudnika bile tužbe radnika za dio razlike plate u odnosu na isplaćene plate po kolektivnom ugovoru. Iz Kantonalne agencije potvrdili su nam da se kupci pridržavaju obaveza koje su regulisane ugovorom a koje se odnose na radnike.

Kao i kod svake, tako i kod ove privatizacije nije bilo lako, imajuću u vidu sva dešavanja proteklih mjeseci koja su se odvijala tokom pregovora i sa kupcima, kao i sa sindikatom rudnika i granskim sindikatom. No, garancija kako navode iz Kantonalne agencije za privatizacju da će ovaj rudnik raditi kao privredni subjekt je upravo postignuta privatizacija. Najteži dio posla je završen, a iz kantonalne agencije za privatizaciju očekuju da bi za dan ili dva sve aktivnosti od strane kupaca trebale biti i završene čime bi vlasnici mogli i preuzeti upravljačku strukturu nad ovim rudnikom.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TuzlaK

to je trebalo davno … oni su i najveci potrosaci kamena odzgor sa Vjenca…. neka su kupili i sad ljepo nek zaposle radnike i plate redovne i osiguranje zdravstveno … i to je to… al mislim da to nece bit problem ni za Cementaru a ni za Sodu jer koliko vidim Cementara razvaljuje ovim prostorima u BiH a Soda je izasla iz krize i koliko vidim povecali su proizvodnju i svu proizvodnju prodaju u inostranstvo…. svaka cast i za ovo …. vrlo ljepa vijest …

Encika

ja sam uposlenik u RK” Vijenac, i naravno , mogu potvrditi sve informacije iz gore navedenog , a ujedno želim svojim kolegama iz firme čestitati uspješnu realizaciju naših želja koje su vezane za privatizaciju (uvezivanje staža, isplata zaostalih plata,regresa.i td ), a svim rudarima u BiH želim sretan predstojeći paznik Dan rudara BiH, 21.decembar. SRETNO

TuzlaK

eto Encika nadam se da ce sad bit onako kako treba ….

Za Harisa

Čestitamo za ovu privatizaciju .

g.jaruške

Ma šta nam pričaš Enčika, muke su to bile da se sve dovede do ovoga a i svemu nije kraj jer problemi za radnike tek počinju. Novo sito o čiviji visi.

Elvirowski

E moj Encika… Vi ste jedva cekali da se privatizuje Vijenac (Direktor, tehnicki, upravnik zicare i jos neki). *** .. Ja sam licno molio Boga da se neprivatizuje.. Da se nadje odgovoran krivac za sve ovo sto je radnicima uradjeno. Kada ljudi nisu htjeli da potpisu kolektivno ugovor, direktor je bio ko na iglama. A sto??? Valja odma nekome “svirati klavir”!

Al sta je tu je! Izvukli ste se i sada mozete prosipati lafinu kome hocete kako ste vi ovo pa ono.

ZA Harisa

Za Elvirowski;
Da se nisu privatizovali , i Soda i Vijenac bi otresli ,
a radnici bi bili na Birou za nezaposlene .Pogotovo što su Bešlagić i Ahmedinović iz SDP -a vapili : “Zaustavite Sodu – tone nam Tuzla ” .Srećom ,nisu dugo bili u vlasti TK .
Ovako nastavljamo živjeti – i Sodari i Kamenokopači .
Velika fala za Tursku kompaniju -ŠiŠA DŽam , koja nastavlja sa prijateljskim ulaganjima u Federaciju BiH , fala i za Alas internešnel .
Enčika nije u menadžmentu Vijenca , on je običan radnik , a to što je Vijećnik u OV Lukavac , govori samo da u SZ BiH ima mjesta za sve .

Ne bih da se svadjam

Krali prije odvajanja od Sode,krali dok je bio samostalan Vijenac,valjda vise nece.*** ako je krao je bio sitan s obzirom da su se milioni slili u dzepove pojedinaca na nacin:uplati 10 ,izvuci 17 kubika kamena a prodaj pod 22 kubika SFORU-u i to je trajalo godinama,ili kupi komad zeljeza-Dozer od 20000 KM a plati ga 100000 KM u kamenu a opet se izvuce 170000 KM u kamenu.Imo bi sta Hrvatski USKOK tragat godinama za lopovlucima u svim firmama i opet sudstvo oslobodi lopove krivice.Ma kakva stranka da je na polozaju lopovije ima i bit ce je.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x