Edin Hamzić: “Lukavac će u periodu april – oktobar biti pravo gradilište”

5 992

Po osnovu programa raspodjele sredstava iz ekoloških naknada dosuđenih presudama Općinskog suda u Tuzli u iznosu od 14 miliona KM, općini Lukavac pripada blizu 3 miliona KM.

hamzicU prvoj fazi, za realizaciju ovih sredstava općina Lukavac bila je obavezna do polovine novembra prošle godine  Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK dostaviti prijedloge projekata. U pitanju su projekti za proširenje toplovodne i vrelovodne mreže u Lukavcu. Nakon što je općina Lukavac ispunila predhodne obaveze po osnovu projekata, došlo je i do održavanja sastanka načelnika općine Lukavac Dževada Mujkića i njegovih saradnika sa resornim ministrom  i saradnicima.

Mi smo to Ministarstvu dostavili na vrijeme , odnosno do zadatog roka,. Odgovorili smo na njihov upit  da ostajemo pri ranije predloženim projektima. Tako su i stvorene pretpostavke za održavanje sastanka na kojem smo se dogovorili da se počne sa realizacijom sredstava, jer je naša opcina ispunila sve obaveze za navede aktivnosti. Od općina Tuzla i Živinice mi ćemo prvi krenuti u realizaciju. Zaključak je da u što kraćem ministarstvo i općina formirajusvoje  timove koji će učestvovati u pripremi dokumenata za raspisivanje javnih poziva ovisno od sredstava koja su definisana po određenim projektima, te shodno  odredbama Zakona o javnim  nabavkama., kazao je Edin Hamzić, šef Službe za Komunalno-stambene poslove općine Lukavac.

Pomenute ektivnosti trebale bi biti završene u narednih sedam dana , nakon čega bi formirani timovi od strane općine i ministarstva mogli utvrditi dinamiku aktivnosti te definisati pripreme za raspisivanje tendera.

– Ukoliko aktivnosti budu išle svojim tokom, do kraja aprila mogli bi se dobiti izvođači a uporedo će se voditi i tender za izbor nadzornog organa .U  periodu april -oktobar ove godine u Lukavcu će biti pravo gradilište., dodaje Hamzić.

Projektima će biti obuhvaćeno kompletno gradsko jezgro tačnije ulice ( Kulina, Bana , Kralja Tvrtka,  25 novembra,  Sarajevskoj ulici, Redžepa ef.Muminhodžića, Školskoj,Vase Pelagića, Lukavačkih brigada, Školskoj, Patriotskog fronta). Implementacijom projekata za proširenje toplovodne i vrelovodne  mreže stvorit će se i preduslovi za gašenje do 30o do 350  individualih i stambenih objekata.

– Jedan od projekata je i zamjena starih toplinskih podstanica novim automtskim, čime se stvaraju uslovi za veliku uštedu toplotne energije te preduslovi za uvođenje daljinskog nadzora upravljanja centralnim grijanjem, kaže Jozo Tunjić, savjetnik općinskog načelnika.

Pored ovim iz općine navode da imaju još rezervnih projekata  na osnovu kojih bi se još nekoliko ulica u Lukavcu kao i prigradska područja mogla toplificirati. Prije nekoliko dana općina Lukavac potpisala je i Ugovor sa Federalnim fondom za okoliš vrijedan oko 100 000 KM, s ciljem projektovanja proširenja grijanja. Sva sredstva koja će se prikupljati po osnovu komunalnih taksi za priljučenje  na toplovodnu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu koristit će se za projektovanje. Ovo je ujedno i osnov za dobro vođenje svih pomenutih aktivnosti i njihovu realizaciju kako bi se u što kraćem roku riješilo pitanje toplifikacije grada i prigradskih naselja.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
SKOJA

vidis Edo da je vlada pala, spemaj se za odbranu…nisi ni ti cist…!!

Leopard

Ni danas nisam ništa pojeo za ručak…….)))))))))

Kadett

Neka si ti i zenu sa kupljenim fakultetom zaposlio blizu sebe tj na grbacu drzave i pokrao pola Doboscanske pomoci za obnovu.Gradi se ti vec 15 godina sa SDA.

adelnuhiccc

Gdje su 2 nepovratna boracka kredita sto si dodijelio puncu a nakon toga sa njim popolovio,a punac ti je bio borac na prvoj liniji cuvao psenicu u purackom polju,i kako zenu zaposli bez konkursa? Spremaj rudarke i idi u rudnik jer ti je to i profesija,NISI NIKAKAV POLITICAR,sjeti se studentskih dana i zadnjeg vagona(kad smo putovali,ti cim udjes u vagon svi pobjegnu od tebe,a sjeti se i svog umjetnickog imena P****!!!!!!!!!!!) KOLEGA STA MISLIS DA SE I TVOJ PASSAT ZAPALI,I ONAKO JE  KUPLJEN ZA HARAM PARE.Takvi ste vi svi iz SDA ***

Lukavacka diaspora

Ovi iz vladajuće strukture,stvarno misle da je narod neotesana telad.On priča o dubiozi a neće da kaze sam sebi,vidi ovaj “ludi”narod nas tjera…

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x