Drugi zahtjev kantonalnom tužilaštvu Tuzla u vezi smrti lukavačke bebe

2 1.302

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH traži od Kantonalnog tužilaštva u Tuzli da ispita još jedan slučaj moguće teške post vakcinalne komplikacije.

Radi se o M.B.,  dvomjesečnoj bebi iz okoline  Lukavca koja  je 06. 11. 2010 godine primila obje vakcine,  i doniranu Act HIB vakcinu i DTPr Infanrix IPV. Prije prijema vakcine bebu je pregledao  pedijatar i odobrio vakcinaciju jer je pregledom ustanovio da je M.B. bio potpuno zdrav. M.B. je vakcine primio oko 18 sati naveče, nakon čega je cijelu noć preplakao.

Sutradan je prestao da jede, neprestano je palacao jezikom a oči su mu bile “kao ugašene“, kao da nije živo biće. Treće jutro mu se u urinu pojavila krv i počeo je da se guši. Kako gušenje nije prestajalo , MB je hitno prebačen u dječiju bolnicu u Tuzlu. U bolnici je proveo 13 dana i stalno je bio na aparatima. Nakon izlaska iz bolnice, MB je pronuđen da svako veče po pola sata koristi inhalator.

Pitanje na koje treba dati odgovor je da li se kod M.B. radilo o gušenju nakon vakcinacije koje je u komisijama za praćenje postvakcinacijskih komplikacija poznato i registrovano kao pojava koju treba pratiti. Dijagnoza na optusnom pismu M.B. je bronhijalna astma i veliki kašalj i pedijatri tvrde “da nije od vakcine“. Kako su etički pokazatelji poštovanja Hipokritove zakletve u ovoj dječijoj bolnici vrlo sporni, potrebno je od strane  nezavisnih stručnjaka pažljivo ispitati medicinske pokazatelje bebe M.B.

Ono što izaziva najviše sumnje je činjenica da su  bebi M.B. odmah po prijemu u bolnicu rađene bakteriološke analize koje kasnije nisu upisane u otpusno pismo. Izostanak ovog podatka je suprotan ljekarskoj praksi jer doktori obično navedu i pretrage koje je važno isključiti iz konačne ocjene o zdravstvenom problemu jer potkrepljuju samu ljekarsku ocjenu, pa se obično navede „bakteriološki  nalazi negativni“. Još više sumnje izaziva i priča koja kruži Lukavcem da je bebin djed išao u dječiju bolnicu u Tuzlu i da su ljekari odbili da mu daju bakteriološke nalaze njegovog unučeta.

Zašto su ovi nedostupni bakteriološki nalazi važni? Prije svega, dezaktivirana bakterija Bordetella pertussis je treći sastavni dio DTPr vakcine i  trebala je kod bebe M.B. prvo izazvati veliki kašalj a zatim antitijela koja bi ga u budućnosti štitila od ove teške zarazne bolesti. Inkubacija kod ove bolesti  ima vidljive simptome jer podsjeća na prehladu praćenu kašljem i da je bakterija unešena u organizam prije vakcinacije,  pedijatar bi to  kod pregleda morao primijetiti.

Bakterija Haemophilus influenzae b se nalazila u doniranoj ActHIB vakcini i trebala je kod M.B. izazvati istu rekaciju na meningitis.

Beba je takođe mogla negdje doći u kontakt sa bakterijom Streptococcus pneumonia i  dobiti  bakterijsku upalu pluća koja se razvija u septičnu upalu , a koja ne bi imala nikakvu vezu sa primljenim vakcinama.  Prve dvije bakterije su u bebin organizam mogle biti unešene nečistim vakcinama. ActHIB vakcina npr. uopšte nema konzervans koji bi polisaharide od kojih je sastavljena štitio od bakterija. Ali, ako je vakcina proizvedena u potpuno sterilnim uslovima onda nema opasnosti od zagađenja vakcine.

Procjena koju treba donijeti je da li se prisustvo bakterija može vezati uz vakcinu ili se radi o dva potpuno neovisna događaja koja su slučajno vremenski povezana.

Drugi sporan pokazatelj u dijagnostici bebe M.B. je prekid disanja. On se  kao simptom  javlja kod sve četiri bolesti koje bi se mogle pripisati bebi M.B. i kod  gušenja nakon vakcinacije, i kod bronhijalne astme, i kod velikog kašlja i kod bakterijske upale pluća. Zato Udruženje od kantonalnog tužilaštva u Tuzli traži detaljne medicinske pokazatelje disajnih puteva i pluća bebe M.B. kao što su brzina disanja, mjerenje dišnog volumena,  izmjena plinova u plućima, korištenje pomoćnih dišnih mišića, stanično disanje, volumen svakog  daha, neadekvatna ventilacija i perfuzije, nedostatak kiseonika u krvi, volumen svakog  daha, neadekvatna ventilacija i perfuzije, nedostatak kiseonika u krvi i ugljičnog dioksida u arterijskoj krvi (PaO2 i PaCO2), cijanoza i još neke druge Svrha ovih pretraga je da se ustanovi da li se kod bebe M..B radilo  o upali,  o infekciji disajnih puteva ili  njihovom sužavanju.

Roditelji koji se žele konsultovati oko post vakcinacijskih komplikacija mogu to učiniti pismeno  putem mail adrese bolesna.djeca@yahoo.com ili na telefon 065 341 298.

(Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ben Ten Omnitrix

U svakom slucaju podrzavam incijative poput ove — kao, vjerujem, i svaki drugi roditelj.
Vakcina je uvijek na neki nacin i rizik.
Sve pohvale udruzenju na azurnom radu.

Ono sto meni nije jasno je kako je moguce da je ova beba primila vakcinu u 18 casova poslije podne?

Jasmin Garagic

Sta covjek da kaze na ovo. Ja, ponovo, trvdim da je za sve kriv onak ko je nabavio vakcine sumnjivog porijekla i kvaliteta, ali ja “nisam strucan” dok oni koji “jesu” muljaju sa dokazima…
Mozda bi sledeci clanci mogli da bace malo svjetla na to, sta je vakcina, kako je izmisljena, ko ju je izmislio i kakav je sud donio sam o tom svom “pronalasku”.
Napominjem da je preporucljivo samo za one koji su otvorenog uma i koji su spremni da analiziraju svijet oko sebe mimo “zvanicnih verzija”:

http://www.ivonazivkovic.net/istina%20o%20vakcinama.htm

http://www.ivonazivkovic.net/UZASI-VAKCINACIJE.html

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x