Dosta vam je Vlašića? IDEMO na Bjelašnicu!

0 711

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva.

 

Izgled plakata

Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.

Zima, od novembra do maja mjeseca, napravi snježne smetove visoke i do nekoliko metara koji predstavljaju poseban izazov za ljubitelje zimskih sportova. Ovo godišnje doba posebno je interesantno upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snježnim prekrivačem, nalik na bijelu pustinju oblivenu zrakama sunca, iznad koje se prostire ništa više nego nebeski krajolik.

Na najvišem dijelu (2067m nadmorske visine) podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama planina po bjelini kamena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do augusta mjeseca.
Karakteriše je izuzetna promjenljivost klime tako da je na njoj moguće doživjeti tri godišnja doba u jednom danu.

Zime su izuzetno oštre i duge tako da se proljeće osjeća tek polovinom maja, a kratka ljeta znaju biti praćena talasima hladnog vazduha. Srednja godišnja temperatura iznosi samo 0,7°C zbog izrazito niskih zimskih temperatura. Najviša temperatura dostiže 24°C, a najniža -41°C. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 4m visokim snijegom. Snažni vjetrovi i gromovi su klimatsko obilježje ove veličanstvene bosanske planinske ljepotice.

Lukavački info portal | SodaLIVE.ba i Informativni portal Infolive.ba za vas organizuju jednodnevni izlet na olimpijsku ljepoticu. Polazak je planiran u subotu, 11.2.2012. godine iz Lukavca (6:15 sati, Autobuska stanica) i Tuzle (5:45, BKC Tuzla).

Cijena povratne karte: 20KM

Za više informacije i rezervacije, možete nas kontaktirati na:

+387 61 643 213
+387 61 333 735

FACEBOOK DOGAĐAJ: http://www.facebook.com/events/150400711741066/

Pogledajte mapu, promotivni video, ponudu, cijene…

http://www.bjelasnica.ba/

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x