Dobošnica: Da li će lokalitet gdje živi rijetka vrsta dabrova biti zaštićen!?

1 384

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK zaduženo je od Vlade TK-a da u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja, razmotri mogućnosti i sačini prijedlog za proglašenje lokaliteta Dobošnica (općina Lukavac) na kojem se se nalazi stanište dabra-Castor fiber, zaštićenim područjem, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

beaver

Tokom terenskih opservacija, koje je proveo stručni tim centra za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na navedenom prostoru su zabilježena četiri staništa dabrova sa osam odraslih jedinki i četrnaest mladih.

Dužina istraživanog dijela korita iznosi oko 3000m i podijeljena je na tri segmenta/lokaliteta. Tri gnijezda dabra se nalaze u području prvog lokaliteta, dok je jedno gnijezdo u području drugog lokaliteta. Na trećem lokalitetu nije utvrđeno postojanje gnijezda dabra.

Provedena analiza brojnosti lokalne populacije dabra je pokazala da se radi o održivoj i stabilnoj populaciji, ali je neophodno poduzeti odgovarajuće mjere u cilju sprečavanja dalje degradacije njegovog staništa.

(SodaLIVE.ba/TuzlaInfo)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
sramota

zna li neko gdje se nalazi ova lokacija?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x