Do kraja aprila u Lukavcu mjerna stanica za praćenje kvaliteta zraka

0 499

Ministarstvo za zaštitu okoliša TK kada je u pitanju kvalitet zraka javnost informiše na osnovu podataka dobivenih iz instaliranog sistema za praćenje kvaliteta zraka na području TK.

Na području Lukavca na osnovu pokretne mjerne stanice koja bude instalirana mjesec dana a na osnovu programa rada resornog kantonalnog ministarstva ,vrši se analiza o kvalitetu zraka nakon čega se urađeni izvještaj dostavlja Općinskom Vijeću na razmatranje.

O stanju kvaliteta zraka na području općine Lukavac, vijećnici Općinskog vijeća su u više navrata na svojim sjednica razmatrali ovu problematiku. I na posljednjoj redovnoj sjednici vijeća raspravljalo se o mjernoj stanici za praćenje kvaliteta zraka u Lukavcu, a informaciju kao i predhodnih tako i ove sjednice vijećnici nisu podržali iz više razloga.

-Izvještaj nije podržan, vijećnici su bili jednoglasni, smatraju da su izvještaji stereotipni te da periodično mjerenje ne može ocjeniti stvarno stanje zagađenja. Mi smo na osnovu predhodnih zaključaka sa sjednica OV pokrenuli inicijativu za rješavanje pitanja nabavke mjerne stanice. U predhodnom periodu uspjeli smo sa resornim ministarvsom dogovoriti premještanje jedne mjerne stanice u Lukavac, kazao je pomoćnik općinskog načelnika Edin Hamzić.

Prema riječima Hamzića, fiksna mjerna stanica uskoro će biti postavljena u našem gradu, a prema ocjeni stručnjaka najpogodnija lokacija za instaliranje iste je na lokalitetu u krugu lukavačkog obdaništa.

Resorno ministarsvo je općini Lukavac dostavilo Sporazum o postavljanju stanice, a isti je na razmatranju, te se prema najavama nadležnih u općini Lukavac već početkom naredne sedmice očekuje potpisivanje istoga sa predstavnicima resornog ministarstva nakon čega bi se pristupilo realizaciji veoma projekta.

Vrijednost mjerne stanice je između 300 i 500 000 KM, no općina Lukavac neće izdvajati finansijska sredstva obzirom da će mjerna stanica biti u vlasništvu kantonalnog ministarstva za okoliš koju će i servisirati. Pomoćnik općinskog načelnika Edin Hamzić između ostalog je kazao da će podaci sa mjerne stanice biti obrađeni i dostupni u elektronskoj formi te na displeju na lokalitetu „Petrak“. Iako svake godine općina Lukavac putem raznih projekata aplicira kod federalnog ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša za finansijska sredstva , doznajemo da su samo jednom općini Lukavac odobrena sredstva od federalnog Fonda za zaštitu okoliša i to za projekat za proširenje toplifikacione mreže u gradu i prigradskim naseljima. Hamzić je upravo iz ovih razloga istakao nezadovoljstvo kada su u pitanju sredstva koja dodjeljuje federalno ministarsvto, a imajući u vidu činjenicu da sa područja općine Lukavac u ovaj Fond se slivaju višemilionske cifre od strane privrednih subjekata. Razlog ja upravo postojeća zakonska regulativa prema kojoj općine nemogu raspolagati sredstvima koja se izdvajaju po osnovu broja registrovanih vozila i sredstava koje uplaćuju privredni subjekti za zagađenje zraka. Ovu situaciju kako je istakao pomoćnik općinskog načelnika pokušavju riješiti raznim inicijativama kojim bi se uradile izmjene postojećih propisa kada je u pitanuju odobravanje sredstava općinama za zaštitu okoliša.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar