Da li znate: Ko je projektovao crkvu sv. Ante Padovanski?

Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba
1 1.526

Crkvu i župnu kuću sv. Ante Padovanskoga projektovao češki arhitekta Karlo Paržik (češki Karel Pařík).

Karlo Paržik
Karlo Paržik

Crkva je izgrađena 1930. godine a projektovana dvije godine ranije.

Peržik je rođen je u selu Veliš blizu grada Jičín, u Kraljevini Češkoj u Austrijskom carstvu 1857. godine, a umro u Sarajevu, 16. juna 1942. godine.

U Sarajevo je došao sa 26 godina, gdje je djelovao gotovo 60 godina. Karlo Paržik je dao svoj lični pečat i veliki doprinos urbanizaciji i izgradnji Sarajeva za vrijeme austrougarske okupacije.

Pored crkve sv. Ante Padovanskog u Lukavcu, Paržik je projektovao Zemaljski muzej u Sarajevu, Marijin dvor, Akšenasku sinagogu, Evangelističku crkvu, Šerijatsko sudačku školu, Vijećnicu, Hotel Europu, Centralnu banku, Narodno pozorište te mnoge druge projekte u Sarajevu.

Paržik se po dolasku u Sarajevo sprijateljio sa Josipom Vancašem. Sa njim projektovao Vakufsku palatu, a pretpostavlja se da mu je pomagao i na drugim objektima, među njima najpoznatija je Katedrala Srca Isusova u Sarajevu.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
željo

Bravo Soda live na ovakvoj vrijednoj informaciji,i ako može ubuduće još ovakvih ili sličnih informacija o našem gradu i ljudima koji su obilježili prošlost,sadašnjost a vala i budućnost.Pozdrav……

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x