Da li znate: Dr. Jurinac je jedini doktor koji je radio u Lukavcu od 1924. do 1946. godine

1 1.768

U našem gradu su nekada živjeli za to vrijeme jako poznati ljudi. Mnogi od nas to ne znaju, a ti ljudi svojim zaslugama to nisu zaslužili.

jurinacDr. Ljudevit Jurinac (1887-1970) je rođeni Varaždinac koji se školovao u Beču. Dr. Jurinac je kao jedini ljekar radio u Lukavcu u periodu od 1924. do 1946. godine.

Uz ljekarsku službu, drugi svjetski rat ga je zatekao i na dužnosti načelnika Opštine “Lukavac Fabrika”.

Dr. Ljudevit je tokom studija upoznao Christine Czers. Dr. Jurinec je bio od strane roditelja izbačen iz kuće kada je prvi put sa suprugom Christine došao u Varaždin. Roditelji ga naime nisu željeli primiti u kuću jer je u to vrijeme bilo nepojmljivo da oženi Austrijanku.

Prespavali su u kafani na bilijarskom stolu.

1921. godine iz braka sa Christine, dobio je kćerku Srebrenku koja je rođena u Travniku.

1924. godine kao doktor bio je upućen da radi u našem gradu, gdje se u to vrijeme nalazila radnička bolnica.

Njegova kćerka, Srebrenka Sena Jurinac bila je poznata operska pjevačica i glumica (Travnik, 1921. – Augsburg, 2011.). Sa ocem i majkom u Lukavcu je živjela do 1931. godine.

Sena Jurinac
Sena Jurinac

Ime je dobila po jednoj Ciganki koju je u Travniku na sudu, zbog krađe, branio porodični prijatelj Makanec, koji je govorio njemački. Bila mu je lijepa, a još više mu se svidjelo njezino ime Srebrenka. Kako je Makančeva supruga očekivala bebu, kao i Ljudevitova, Makanec je rekao Jurincu da ako dobije kćer, zvat će se Srebrenka. Rodio mu se sin, a u Jurinčevih kći kojoj je kum Makanec dao ime – Srebrenka.

Kao desetogodišnja djevojčica iz Lukavca je došla s majkom u Zagreb.

Da li znate: Dr. Adolf Hempt je prvi doktor koji je radio u Lukavcu

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Namik

Da ja ga se sjecam jer sam bio njegov pacijent za vrijeme grugo rata a i odmah poslije rata.Sa majkom i ocem sam isao negdje 48 godine proslog vjeka u Teslic i tada smo posjetili Dr. Jurinca.Bio je blag covjek i ja kao djete sam rado isao njemu jer se moglo dobiti bombonica.Hvala mu u ime svih nas starih Lukavcana.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x