Da li je protivzakonito naplaćivati markice od djece, invalida, studenata… !?

9 2.064

Iako za to nemaju nikakvo zakonsko uporište, županijski zavodi za zdravstveno osiguranje i ovoj, 2011. godini iz džepova tisuća građana ponovno će uzeti milijune maraka, naplaćujući premije zdravstvenog osiguranja, popularno zvane markice.

Ilustracija

Pljačka djece i invalida

Pljačka građana ove godine odvijat će se uz pomoć županijskih vlada koje nisu, a trebale su, prema odlukama Vlade i Parlamenta Federacije BiH, od plaćanja premija (participacije) osloboditi djecu do 15 godina, učenike i redovite studente do 26. godine života, potom vojne invalide, civilne žrtve rata, invalide s utvrđenom invalidnošću od 60 posto i više, članove obitelji poginulih branitelja, umirovljenike s minimalnim iznosom mirovine, osobe starije od 65 godina te osigurane osobe (štićenici socijalnih ustanova, korisnici socijalne skrbi, dragovoljni davatelji krvi, darovatelji dijelova ljudskih tijela u svrhu liječenja, nezaposlene osobe).
Vlada nema novca

Umjesto da odluku, kako su nam u Ministarstvu zdravstva FBiH kazali, “županijske vlade bespogovorno prihvate”, one su se o nju oglušile te će se, kao što je Večernjak još prošle godine upozoravao, nezakonito uzimanje novca za spomenutu kategoriju građanstva nastaviti. Spomenimo da je federalna Vlada predložila, a Parlament Federacije još prije dvije godine osvojio odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, kojom se određeni osiguravatelji oslobađaju plaćanja premija na zdravstveno osiguranje.
Umjesto da se odluka najvišeg izvršnog i zakonodavnog tijela vlasti u Federaciji BiH dosljedno primjenjuje, županijske vlade i njihovi zavodi za javno zdravstvo nastavili su od građana uzimati novac za premije zdravstvenog osiguranja (markice).

Dio krivice snosi Vlada Federacije BiH, jer nije napravila financijsku strukturu kojom bi financirala primjenu odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava. Iz više izvora dobili smo informaciju da je sporna odluka napravljena bez jasne financijske strukture.

(SodaLIVE.ba/Vecernji list)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
o_O

naravno da je protivzakonito…ali sta je sve u ovoj drzavi protivzakonito pa se opet radi, ovo gore je nista…tako da..:S

otpisani

Ama ko to “ferma” vladu Federacije-kantoni su drzave za sebe.Neki dan ;ujezinovic rece da hljeb nesmije poskupit-oni odma sutradan poskupise.U tekstu pominje Dobrovoljne Davaoce Krvi-oni sigurno ne placaju-znam po sebi-ne placam.

Turkeshani No1

Ove ” zupanijski zavodi za zdrastveno osiguranje ” i ” zupanijske vlade bespogovorno prihvate ” , a sta im je to neka nove vlada_e vezano za Bosnu i Hercegovinu ili je u pitanju neka druga drzava ??

otpisani

To ti je moj Turkeshan “PRICUVNI” naziv za Kantone.

bagremik

Invalidi,djeca,djaci,studenti i oni koji zivotare na minimalcu trebali bi da imaju olaksice.Samo u ovom naslovu se svi izjednacavaju….Zbog cega davati olaksicu djeci nekog guzonje i djeci onih koji debelo zaradjuju?.Studenti iz siromasnih familija nisu isti sa studentima bogatasa.Treba drzava da to regulise kroz prihod gore navedenih.Ako je neko invalid,i ne znam iz kojih razloga ima debeo bankovni racun,zbog cega mu davati olaksice?
Poreskim olaksicama na primjer to se regulise u Austriji.Roditelji studenata do 26 godina,ako zive skupa dobijaju olaksice.
To je vrlo jednostavno po meni: uzeti poreskim metodama od onih sto previse imaju i pomoci onima sto nemaju.
Samo fazon je u tome ,sto takve zakone donese oni sto previse imaju.pa de ti sad izglasaj zakon protiv samog sebe.
Eto najboljeg primjera Grcke,propadose zbog povlastica.Na primjer kcerka umrlog policajca ili oficira u Grckoj mogla je da uziva ocevu penziju do kraja zivota.

usluge treba da se placaju,inace oni koji ih daju ( ljekari na primjer) imaju takodje porodice i moraju od necega da zive.

Jasmin Garagic

Prve cetiri rijeci pitanje iz naslova bi se mogle postaviti za veci dio aktivnosti kako Drzavne, tako i Kantonalnih i Opstinskih vlasti.
Slabo je sta u ovoj cirkus-drzavi po zakonu.
Oni mogu da ignorisu odluke F Vlade i nikom nista ali ako se obican gradjanin samo posali da se oglusi o zakon – Sud, kazna, bajbok.
Gore je nego za vrijeme Turaka.
Ruku na srce kad se procita ko je sve oslobodjen placanja slabo ko i ostane.
Mozda bi trebalo napraviti vise razlicitih cifara za razne slojeve gradjanstva ili brate smanjiti tu listu.
Kad zaboli svi vicu:
“Uuuuuuuu, Bog pa doktor!!” E pa i ti doktori trebaju dobivati platu
E, a nekada je sve bilo besplatno a neki i dan danas pljuju po socijalizmu.
Nek nas deru. I treba da nas deru.
Nisu oni sami sebe izabrali.

“Narod zasluzuje vlast koju je sam izabrao”

Jasmin Garagic

Samo da kazem da se u svemu slazem s tobom “bagremik”.
Suha je istina da ovom drzavom i vladaju oni “bogati” a njima ne pada na pamet da sami sebi ja*a stavljaju u stegu.
Cudi me da ne razumiju kako je ovoj Bosanskoj sirotinji jer vecina je to sve bila fukara prije rata pa se lopovlukom, prodajiom humanitarne pomoci, svercom cigara, alkohola i kafe i slicnim “snalazenjem” obogatila u ratu.
Rodjeno gladno pa nikad dosta. Samo grabi. Sve im malo.
A ne mozes od njih odbiti ni marku.
Sve se boji vratice se opet na ono sto je bilo pa ce im se narod smijati.
A od onih kakvi su i sami do nedavno bili uzimaju sve do zadnje pare – bas ko i u ratu.
Preslo u naviku.

armin

U ovoj drzavi je sve moguce… svaki dan nas sve vise cine da postanemo siromasni…sve zele da naplate..

jasmin

ljudi dzaba pisemo trosimo svoje zivce zbog njih,mi mozemo pisati sta hocemo njih to ne dotice ni malo uzimaju sve sto mogu rade sta hoce jer im je dozvoljeno.Mi starimo a nikakvih promjena samo njima u dzepove,i za markice javno dosao oglas da djeca ne placaju kad odes tamo oderu te i kazu nema takvog zakona.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x