Zločini u Lukavcu: Zaštićeni svjedok tvrdi da je različite iskaze davao zbog straha i traume

6 2.940

Izvor: Sud BiH/BIRN

Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Lukavca, zaštićeni svjedok S-1 je tokom unakrsnog ispitivanja ispričao kako u ranijim iskazima nije spominjao određene informacije jer se bojao i jer je potiskivao sjećanja koja su ga traumatizirala.

Odbrane optuženih unakrsno su ispitale zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH S-1, koji je na prošlom ročištu naveo da je vidio kada su tučeni zatvorenici u Lukavcu, kao i da je vidio pritvorene osobe u “Klaonici” u Modracu.

Šaban Mujčinović, advokat prvooptuženog Zijada Srabovića, pitao je svjedoka da li je imao informacije o pretresu kuća zbog nedozvoljene opreme i da se privode određeni ljudi, što je svjedok negirao. Odbrana je tvrdila da je svjedok u iskazu iz 2016. godine kazao kako je privedeno šest ili sedam osoba srpske nacionalnosti, na što je svjedok rekao kako to nije tačno.

Odbrana je kazala da je svjedok S-1 dao različite izjave 2006., 2016. i 2018. godine.

Optužnica tereti Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Odbrana je pitala svjedoka da li je upoznao Aziza i Radenku Šahat u trenutku kada su privedeni, na što je svjedok odgovorio potvrdno. Na pitanje da li su njih dvoje bili tučeni i zlostavljani, svjedok je rekao da je samo Aziz bio tučen.

Odbrana je predočila iskaz iz 2016. godine u kojem je svjedok kazao kako “nije vidio da je Aziz tučen i da nije imao tragove zlostavljanja na tijelu”. Svjedok je rekao kako je tačno ono što je kazao na ročištu.

“Iskaz je drugačiji jer sam se bojao, mnoge stvari potiskujem, traumatiziran sam. Stojim iza onoga što sam rekao prije sedam dana”, izjavio je svjedok S-1.

Senad Bilić, advokat drugooptuženog Refika Morankića, pitao je zaštićenog svjedoka S-1 da li je prije davanja iskaza 2018. godine dobijao sugestije te da li ga je tužitelj pripremao prije ročišta, što je S-1 negirao.

Na pitanje zašto je “Klaonicu” na prošlom ročištu nazvao “zatvor HVO”, svjedok je objasnio kako je pokušao biti precizan. Također, svjedok je potvrdio da je u “Klaonicu” otišao zbog prijave te da nije poznavao pripadnike “Fikine jedinice”.

Na upit člana Sudskog vijeća svjedok je odgovorio kako je u “Klaonici” zatekao Seada Osmanovića zvanog Geler, “Zagija” i još jednu osobu. Svjedok je kazao i kako je tragove zlostavljanja vidio na jednoj osobi koja se nalazila u “Klaonici”.

S-1 je rekao i da je Geler bio “nezgodna osoba koja mu je prijetila”.

Na upit Odbrane drugooptuženog, svjedok je kazao kako su zatvorenici iz “Klaonice” prebačeni u vojni zatvor. Također je rekao kako je osoba po imenu Nenad podlegla u “Klaonici” te da nakon toga nije poduzimao službene radnje.

Muhamed Čučak, advokat Ahmeta Bajrića, pitao je zaštićenog svjedoka zašto u ranijim iskazima nije spomenuo da je u prostorijama Vojne policije vidio Gelera, te izvjesne Ahmeta i Seva. Prema riječima Odbrane Bajrića, svjedok je kazao da je Sev zatvorenike tukao palicom, a da je Ahmet imao uređaj koji podsjeća na mašinu za šišanje.

“Na pretresu sam rekao istinu, 2006. godine sam potiskivao. Mnogo sam zaboravio. Sjećam se bijele palice”, rekao je svjedok, objasnivši da je uređaj, koji ga je podsjećao na mašinu za šišanje, zujao kada bi iz njega “sijevale iskrice” i da je kasnije čuo da je to elektrošoker. Također, kazao je da su Ahmet i Sev na sebi imali “bijele uprtače”, što je oznaka vojne policije.

Vasvija Vidović, braniteljica Abida Arapčića, pitala je svjedoka da li je vidio njenog branjenika ispred “Klaonice”, na što je svjedok odgovorio potvrdno, dok je na na upit Odbrane rekao kako nije vidio da “Abid tuče ikoga”.

Nastavak suđenja planiran je za 21. oktobar.

3.8 4 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
jugoslaven

Rat je strašna pojava a ova Lukavačka priča je samo jedna epizoda ružne prošlosti. Naravno da je važna i da je od ključne važnosti da se procesuira do kraja da neke Fike,Srabovići ili Ražnjatovići razmisle ako se , ne daj Bože , nešto slično ponovo desi. Paranoja kod pomućenih umova koji su mislili da su iznad zakona je bila nemjerljiva. Najnovije ročište koje je bilo 21. oktobra je donijelo svjedočenje dobrog momka kog sam u mladosti poznavao, Šahat Aziza. Niko ni jednu ružnu riječ nije mogao reći o njemu i njegovom bratu. Jedino ružno što su mu pripisali je brak sa Srpkinjom Radom. Zbog toga je prošao kroz pakao koji je sasvim sigurno kod njega ostavio neizbrisiv trag. Ja se stidim izostankom reakcije Puračaka koji su većim dijelom dobri domaćini i čestiti ljudi. . Nije Aziz bio peta kolona,to danas svi znaju a Nikola Jović nije zaslužio da ga batinama ubiju ljudi kojima je djed mogao biti. Ja sam bio vojnik na drugoj strani,tih pojava je bilo i u RS , naravno. Možda i više ali sve to baca ljagu na sve čestite ljude koji su učestvovali u ratu na svim stranama. Rat jeste bio besmislen ali kada je počeo… Read more »

Neko

Dobar komentar.Nazalost bit ce mnogi protiv jer si lijepe rijeci rekao i za Aziza i za Nikolu.Znam iz vlastitog iskustva

Lafo Mamane

Sve napisano ima smisla, mada stidis se izostankom reakcije Puracaka, imas li imalo stida na izostanak rekacije Sizjana, Krtovljana, na ono sto se desilo ne samo za vrijeme Proboja na Smolucu, nego na uopsteno cetverogodisnje izivljavanje na komsijskim selima, svakodnevno snajperisanje, granatiranje itd

jugoslaven

Smisao mog obraćanja je da je svako trebao očistiti svoje dvorište,kako sam i rekao. Ja mislim da Srbima u sudu BiH trebaju suditi Srbi koji bi nakon izricanja presude istu i obrazložili prije svega svom narodu. Onda se ne bi dešavale stvari da za svaku osuđujuću presudu optužujemo nekog drugog.Zločinaca je na slobodi mnogo. Bojim se da većina nikada neće ni odgovarati za svoja zlodjela. Većinu su nacionalne stranke prihvatile u svoje redove dajući im dobro plaćene funkcije a uzimajući glasove na osnovu njihovih ratnih “zasluga”. Srabovića ne znam lično ali i on i odbjegli predsednik boračke organizacije iz RS su primjeri za tu pojavu. Bosna se prazni. Bosna je zemlja staraca. Dok im polazi za rukom da nas dijele ubjeđujući nas da su za sve krivi oni drugi ekonomija propada i ove teritorije će s pravom naseliti migranti iz dalekih zemalja kojima će naša država biti dobra. Neće mi to smetati samo ako u nju uvedu ikakvog reda. Veliki pozdrav Iskri,Haćetu,Gegi,Bakalu, Ćizetu … Veliki su to ljudi. Meni nisu manji zbog toga što smo u tim jebenim godinama bili na suprotnim stranama.

Dzeko

Nastavak humoristicne serije “Kladionica”

lucky luke

zaštićeni svjedok – znaju nj. kolege, i nemal sva čaršija ko je to!!!
kad si izdajica da bi ostao u radnom odnosu neka se i traumatiziraš, i to je malo!!!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x