Zbog kompjuterskih prevara prijavljena i lica iz Lukavca, Tuzle i Gračanice

4 655

Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Zenica 36 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu računarska prijevara u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka protiv 36 osoba, među kojima je i sedam maloljetnika.

Iz Federalne uprave policije saopšteno je da su prijavljena lica iz Lukavca, Tuzle, Gračanice, Travnika, Goražda, Tešnja, Mostara, Foče, Zenice, Bihaća, Nevesinja, Velike Kladuše, Meidena- Švajcarska, Doboja i Sarajeva.

Izvještaji su podneseni za krivična djela koja su izvršena u periodu od 1.novembra 2008., do 31.januara. 2009. godine, kada su prijavljena lica, nezavisno jedni od drugih, koristeći se ličnim računarima, te uslugom pristupa internetu neovlašteno pribavila korisničko ime i pristupnu šifru preduzeća „Metalno d.o.o.” Zenica. Prijavljeni su neovlašteno pribavljene podatke koristili za neovlašten pritup zaštićenom sistemu i učestvovali u Internet saobraćaju, direktno utičući na krajni ishod elektronske obrade podataka, kršeći na taj način mjere zaštite.

Navedenim aktivnostima, prijavljena lica su pomenutom preduzeću prouzrokovala materijalnu štetu u vidu uvećanih računa za korištenje internet usluga, čiji je iznos oko 23.000 KM. Svi predmeti su predati nadležnom tužilaštvu na nadležnost i daljnje postupanje.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
komsija BA

Neka su 🙂 i jesu napucali cijene interneta mnogi pa se momci snalaze .
Nije lijepo al eto mora se nekako 🙂 a i ta *firma* ima zaštitu za 10 🙂

Dado

Hoce djeca da se igraju sa wirlesom …. misle da su pametni …

!!

@dado !!

nemoj ovakve komentare ! nisu se djeca igrali sa wirelesom !! a vjeruj ti momci su mnogo pametniji od vecine nas ! zato nemoj ovakve komentare !!

Dado

Da su tako pametni bili , ljudi ih ne bi otkrili … Moj savjet je za sve , da nista ne cackaju dok imaju uredan internet , a kad nastanu probleme , neka zovu svoj wirles provider , tako ce da mirnije spawaju …

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x