U Lukavcu prijavljeno 80 slučajeva nasilja u porodici

1 836

Prema informacijama kojima raspolaže Policijska uprava Lukavac za period 1. januar – 31.august tekuće godine zaprimljeno je 80 prijava nasilja u porodici.

Ilustracija

Zbog psihološkog i fizičkog nasilja Kantonalnom tužilaštvu podnesen je jedan izvještaj protiv muškog počinitelja koji je nasilje počinio nad suprugom i kćerkom, a izvještaj je podnešen i zbog nanošenja lakših tjelesnih ozljeda i psihološkog nasilja načinjenog prema majci.

U navedenom periodu nadležnom Općinskom sudu za prekršaje nisu podnešeni zahtjevi za izricanje mjera. Odjeljenju za prekršaje za područje koje pokriva policijska stanica Lukavac u periodu od 1. januara – 31. avgusta podnešena su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog narušavanja javnog reda i mira u 7 slučajeva na licu mjesta uručeni su prekršajni nalozi muškoj, a u 4 slučaja ženskim osobama. Od strane zaposlenika policijske stanice u 10 slučajeva je pružena asistencija Domu zdravlja zbog nasilnog ponašanja muških osoba koje su psihički nestabilne. Bitno je pomenuti da se podnosioci prijave često pozivaju na blagodeti zakona, u ovom periodu je bilo 22 slučaja, a službenici su prilikom postupanja u 10 slučajeva utvrdili da su prijave neosnovane .

Prema informacijama iz Policijske uprave Lukavac u toku je dokumentovanje izvještaja za Kantonalno tužilaštvo povodom nanošenja teže tjelesne povrede muškoj osobi od strane supruge, kćerke i sina, kao i izvještaj zbog počinjenja krivičnog djela spolni odnošaj s djetetom.

U 20 slučajeva protiv izvršioca nisu poduzimane zakonske mjere i radnje predviđene kaznenim zakonom, a o postupanju po prijavama su sačinjene službene zabilješke.

Osim zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji direktno tretira ovaj društveni problem, Krivični zakon Federacije BIH definiše nasilje kao krivično djelo i na taj način predviđa sankcije novčanom kaznom ili kaznom zatvora za nasilnika. Pored policije, ključne uloge u procesu rješavanja slučajeva nasilja u porodici imaju Centri za socijalni rad, tužilaštvo i sud, te naravno sigurne kuće u koje se smještaju žrtve.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Prema informacijama kojima raspolaže Policijska uprava Lukavac za period 1. januar 31.avgust tekuće godine zaprimljeno je 80 prijava nasilja u porodici.
0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
meho

Maltretiranje i fizicko napadanje Zena nije nikakvo junastvo!Koliko Zena tek ima koje sute,trpe i boje se da pocinitelje prijave?Tuzno,da takvo nesto u nasem drustvu opste danas postoji.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x