Tužilaštvo TK: Potvrđena optužnica za osam osoba iz narko grupe, među njima osobe iz Lukavca

4 629

Kantonalni sud Tuzla je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jasmina Čelikovića (28), Alena Redžića (31), Zehre Čeliković (57), Eše Nuhanovića (54), Muhameda Alihodžića (33), Jasmina Vehabovića (22), Dinke Moranjačkića (30) i Adisa Dugonjića (24) zbog postojanja osnovane sumje da su se u grupi koju je organizirao Čeliković od februara do kraja jula 2013. godine na području Tuzle i Lukavca bavili neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

tuzilastvo-tk

Radi se o opojnoj drogi heroin.

Pri tome su članovi grupe imali različite uloge u nabavljanju, vaganju, pakovanju i prodaji droge.

Jasmin Čeliković, koji je optužen da je kao vođa grupe koordinirao nabavku i prodaju opojne droge heroin za ovu grupu, se u tom periodu nalazio u pritvorskoj jedinici Kazneno popravnog zavoda u Tuzli, nakon što mu je u drugom predmetu koje je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK donesena osuđujuća prvostepena presuda za isto krivično.

Optužnicom je za isto krivično djelo obuhvaćen i Denis Suljić (26) iz Tuzle, a koji nije pripadao pomenutoj grupi.

Optužnicom je obuhvaćeno i pet službenika Kazneno popravnog zavoda u Tuzli zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili različita krivična djela, javlja Kantonalno tužilaštvo TK.

Meris Halilčević (25) optužen je zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i produženog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Meho Karić (28), Jasenko Selimović (41) i Nenad Čuković (27) optuženi su zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, te Admir Džinić (37) zbog produženog krivičnog djela protivzakonito posredovanje.

Četvorici službenika KPZ-a Tuzla, Kariću, Halilčeviću, Selimoviću i Čukoviću se optužnicom stavlja na teret da su zloupotrijebili položaj i ovlašćenja i pritvorenicima i osuđenicima u ovom Zavodu, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više navrata unosili mobitele, SIM kartice, punjače i razne predmete koji su služili za punjenje baterija mobitela, alkohol i druge predmete koje su ovi nezakonito koristili. Kariću je optužnicom na teret stavljeno i da je pritvoreniku KPZ-a Tuzla omogućio da nezakonito koristi određene pogodnosti.

Meris Halilčević je optužen i da je u nekoliko navrata pritvoreniku u KPZ-u Tuzla radi konzumiranja unosio određene narkotike.

Admir Džinić je optužen da je posredovao kako bi osuđenim licima omogućavao određene pogodnosti, te da je osuđenim licima posredovao kod odgađanje služenja kazne zatvora u KPZ-u Tuzla.

Podsjećamo, u koordiniranoj akciji Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) i ovog Tužilaštva 29. jula 2013. godine ove osobe su lišene slobode, dok se vođa grupe Jasmin Čeliković od ranije nalazio u pritvorskoj jedinici KPZ-a Tuzla.

Na prijedlog postupajućeg tužioca Kantonalni sud Tuzla je članovima grupe i zatvorskim stražarima produžio mjeru pritvora.

Kantonalno tužilaštvo TK

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
sada

izace oni ubrzo

Damian

Admir Džinić je optužen da je posredovao kako bi osuđenim licima omogućavao određene pogodnosti, te da je osuđenim licima posredovao kod odgađanje služenja kazne zatvora u KPZ-u Tuzla.

matador

Samo treba dat po maximalnu robiju i nikad vise nedat da vide dan niti svjetlo a vjerovatno i nece jer su oni puni kokaina i heriona u sebi tako da je za ocekivati jos jedno 12 god i kapak. Dilovanje droge je po meni gore od ubistva i ubice zasluzuju kaznu ali dileri zasluzuju duplu

dino

matador…jesi mi pametan..moglo bi i tvoj dete da bude medju onim gde ih stavljas..jesi mi pametan,i tebi kao da je droga popila mozak

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x