Ovo su imena uhapšenih u akciji SIPA-e: Priveden i rođak Nikole Špirića

1 3.955

U okviru akcije kodnog naziva Brend danas su uhapšeni carinski djelatnici na graničnim prijelazima Gradiška, Šamac i Orašje, osumnjičeni za krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nezvanično, uhapšeni su Dejan Damjanović iz Banje Luke, Aleksandar Tucikešić iz Banje Luke, Hamdija Nizandžić iz Bužima, Tino Kapetan iz Novog Travnika, Ognjen Gajić iz Brčkog, Adem Mujkanović iz Orašja, Obrad Radovanović iz Šamca, Zahid Delić iz Odžaka, Virsan Zolotić iz Odžaka i Mato Delić iz Orašja, te Milan Špirić iz Banje Luke, koji je uposlen na Graničnom prelazu Gradiška i koji je u bliskoj vezi sa Nikolom Špirićem, potpredsjenikom SNSD-a.


Kako saznajemo, oni se terete da su kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od lica koja vrše uvoz roba iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za što su im osumnjičeni obezbjeđivali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.

U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih lica, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na ukupno 22 lokacije na području Banje Luke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

Podsjetimo da je SIPA u saradnji sa Tužilaštvom BiH prije skoro pet godina provela akciju Pandora tokom koje je uhapšeno više od 50 osoba, na čelu sa nekadašnjim direktorom UIOBiH Kemalom Čauševićem.

Tada su svi uhapšeni zbog sumnje da su kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od lica koja vrše uvoz roba iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za što su im osumnjičeni obezbjeđivali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.

Osim Čauševića, koji se tereti za kriminal težak 1,7 miliona KM, i uvoznika tekstila Anesa Sadikovića, optužnicom je bio obuhvaćen i Sedinet Karić, koji se nagodio sa Tužilaštvom BiH, te mu je na osnovu toga izrečena kazna zatvora u trajanju od12 mjeseci zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mujo Becirovic Recent comment authors
newest oldest most voted
Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Ma sredice njemu Spirkan da izadje iz corkr a ovi drugi ce odgovarati i za njegova nedjela. Tako je to kod nas a pogotovo u drugom entitetu gdje je Spiriceva partija i na vlasti.