MZ Poljice Gornje: “Upozoravamo na mogući ekološki incident, nadležni ne reaguju”

4 4.304

IZ MZ Poljice Gornje obavještavaju javnost o uočenoj aktivnosti odlaganja zemlje sumnjivog sadržaja na lokaciji Svatovac – izletište Mramor.

Obavještavam mještane MZ Gornje Poljice, da se ovih dana vrši intenzivno odlaganje zemlje ili drugog otpada iz Termoelektrane Tuzla, a koja prethodno nije prošla nikakvu analizu i ne znamo da li ista sadrži hemijske supstance štetne za zdravlje lokalnog stanovništva. Napominjemo da se u blizini nalazi naše izvorište “Ugar” i izvorište pitkom vodom za Romsko naselje “Svatovac”. S obzirom da ne možemo naslutiti kako će se odraziti na zdravlje mještana, želimo da skrenemo pažnju da vijeće MZ Gornje Poljice nije obaviješteno o prethodno izvršenim radnjama na lokalitetu “Svatovac” u Poljicu. Također, niko od nadležnih Općinskih službi nas nije kontaktirao, ili od strane firmi koje izvode radove. Uzmemo li u obzir da samo par kamiona te supstance sadrži kancerogene supstance, koje mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme mjestanima, apelujemo na nadležne službe da HITNO reaguju!

O ovom slucaju obaviještena je PU Lukavac, od koje je zatraženo da sačine izvještaj po čijem nalogu i odobrenju se vrši odlaganje zemljišta ili druge vrste otpada na našem lokalitetu – izletištu. Također, na protokol nadležnih općinskih službi, kao i kantonalnih inspekcija, dostavljen je zahtjev za izuzimanje uzoraka nepoznatih supstanci i provođenje istrage o pomenutom događaju, objavio je predsjednik MZ Poljice Gornje Murgić Amir.

4
Komentari

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
nema potrebeDzekoDelić preletačZemljanin Recent comment authors
newest oldest most voted
Zemljanin
Guest
Zemljanin

Pa u Općini su se svi redom borili za “ovu” zemlju, šta je sad problem?!

Dzeko
Guest
Dzeko

Bice a sto mi kosa nesto opada

Delić preletač
Guest
Delić preletač

Ovo Bundoglav garant u Poljicu pravi “Zemaljski muzej”!
Inače je to stari inovator, posebno u predizborno vrijeme…

nema potrebe
Guest
nema potrebe

Početak radova SVATOVAC LEND se počinje graditi zar nije Uvlakač Jake objavio ma fejsu