Mittal i saradnici napustili pritvor, iz tužilaštva tvrde da su zaštitili interese GIKIL-a

5 2.303

Članovi uprave Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramod Mittal, Rajib Das i Paramesh Bhattacharyya danas su u poslijepodnevnim satima napustili pritvorsku jedinicu u Tuzli u kojoj su se nalazili pet dana.

Ovome je prethodila uplata iznosa koji je nešto veći od 24 miliona konvertibilnih maraka.Oni su pritvor koji je u sklopu Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli napustili u službenom automobilu sudske policije, a zvaničnom puštanju na slobodu prethodila je uplata kaucije u iznosu od skoro tri miliona konvertibilnih maraka uz uplatu 11 miliona eura imovinsko-pravnog zahtjeva koji se vezuje za oštećenje GIKIL-a. 

Postupajući tužilac Ćazim Serhatlić na današnjoj konferenciji za medije je kazao da je rješenje Kantonalnog suda u Tuzli doneseno na osnovu zahtjeva Tužilaštva TK, a koji su se sastojali od toga da se mjera pritvora za osumnjičene zamjeni jemstvom. 

“Mi smo tražili da ono bude u iznosu od milion i po eura i dijelilo se na način da je za Pramoda Mittala data garacija od milion eura, a za druga dva osumnjičena po 250.000 eura. Drugi uslov je bio da se pritvor zamijeni i mjerama zabrane koje se sastoje od toga da Mittal i druga dva osumnjičena više nemaju bilo kakvog pristupa u GIKIL-u”, istakao je Serhatlić.

On je rekao da je cilj Tužilaštva TK bio u tome da se pokuša na određeni način zaštititi interes GIKIL-a kroz osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva, odnosno nakandu štete za koju u istrazi tvrde da je ovoj kompaniji nanesena.”Tražili smo da se uplati 11 miliona eura na poseban račun GIKIL-a koji je otvoren u NLB banci. Tužilaštvo TK nastavlja svoju istragu, a kroz mjere zabrane i osiguranje za naknadu štete dijelom je zaštićen interes GIKIL-a. Mislimo da su mjere srazmjerne i dovoljne kako bi se najteža mjera pritvora zamijenila zabranom ili jemstvom”, dodao je Serhatlić, istaknuvši da je odbrana prihvatila sve uslove, a rješenje je donio Kantonalni sud u Tuzli.

Mittalu i saučesnicima nije izrečena nijedna mjera koja se odnosi na zabranu kretanja izvan BiH. 

“U nalogu rješenja je stavljeno da se Mittal i ostali osumnjičeni moraju javiti na svaki poziv suda ili tužilaštva, a ukoliko se ne odazovu, rješenje o jemstvu se ukida, a sredstva postaju prihod Federacije BiH”, istakao je postupajući tužilac. 

Iz Tužilaštva TK su danas potvrdili da je sav novac uplaćen, a kako je Klix.ba ranije objavio njega je uplatio otac Pramoda Mittala, Mohan Lal Mittal.

Ukoliko se do okončanja sudskog postupka ne bi odazvali na pozive suda i tužilaštva, odnosno ako bi napustili BiH, za Mittalom, Dasom i Bhattacharyyajom će, kako je naveo Serhatlić, biti raspisana potjernica.

5
Komentari

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SodarHazimKarloGasite Koksaru i vratite pokradeno Recent comment authors
newest oldest most voted
Karlo
Guest
Karlo

Dok je napusto Tuzailastvo vec bukiro Turkish Airline, Sarajevo – Istanbul – London i grohotom se smijao. Smije se i Tuzioc, smije se i Sudija, sto je izdo nalog, svi se smiju….pale su pare za potencijalne vikendice na Modracu.

Sodar
Guest
Sodar

Gotovo je to.
Nece se oni pojaviti vise nikada.
Ostali su ovi domaci cigani i ciganke koji ce na kraju i da odgovaraju za sve.

Hazim
Guest
Hazim

Mittal nije imao pravo upravljanja Gikilom…od prosle godine kada je GSHL u likvidaciji…ali.ovi poltroni jos rade po instrukcijama Mittala u Gikilu..jer ne znaju drugacije

Sodar
Guest
Sodar

Najveci poltron je ispao clan suplje uprave Z.F. koji je do juce psovao mater Mittalu a sad mu samo noge vire iz su.ka.
Covjek zvani PRAGA.

Gasite Koksaru i vratite pokradeno
Guest
Gasite Koksaru i vratite pokradeno

Znaci lijep primjer dogovorne ekonomije koji sa pravom, a kamoli sa pravdom nema ama bas nista zajednicko !
Fino , Mitall namiren, otac , sin , drugi sin i ostala mnogobrojna rodbina , domaci izdajnici takodje namireni svi , radnici khk…vidjecemo sta ce i kako ce i njima izgleda vecini fino…samo vi gradjani i dalje udisite sve blagodeti benzola i ostalih koksnih ostataka …Okolinsku dozvolu koju Gikil nema cak ni najveci Egolog jugoistocne Europe Nas vrli Bundoglav vise ne spominje …pu gamad sva!