Mittal i saradnici napustili pritvor, iz tužilaštva tvrde da su zaštitili interese GIKIL-a

5 2.438

Članovi uprave Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramod Mittal, Rajib Das i Paramesh Bhattacharyya danas su u poslijepodnevnim satima napustili pritvorsku jedinicu u Tuzli u kojoj su se nalazili pet dana.

Ovome je prethodila uplata iznosa koji je nešto veći od 24 miliona konvertibilnih maraka.Oni su pritvor koji je u sklopu Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli napustili u službenom automobilu sudske policije, a zvaničnom puštanju na slobodu prethodila je uplata kaucije u iznosu od skoro tri miliona konvertibilnih maraka uz uplatu 11 miliona eura imovinsko-pravnog zahtjeva koji se vezuje za oštećenje GIKIL-a. 

Postupajući tužilac Ćazim Serhatlić na današnjoj konferenciji za medije je kazao da je rješenje Kantonalnog suda u Tuzli doneseno na osnovu zahtjeva Tužilaštva TK, a koji su se sastojali od toga da se mjera pritvora za osumnjičene zamjeni jemstvom. 

“Mi smo tražili da ono bude u iznosu od milion i po eura i dijelilo se na način da je za Pramoda Mittala data garacija od milion eura, a za druga dva osumnjičena po 250.000 eura. Drugi uslov je bio da se pritvor zamijeni i mjerama zabrane koje se sastoje od toga da Mittal i druga dva osumnjičena više nemaju bilo kakvog pristupa u GIKIL-u”, istakao je Serhatlić.

On je rekao da je cilj Tužilaštva TK bio u tome da se pokuša na određeni način zaštititi interes GIKIL-a kroz osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva, odnosno nakandu štete za koju u istrazi tvrde da je ovoj kompaniji nanesena.”Tražili smo da se uplati 11 miliona eura na poseban račun GIKIL-a koji je otvoren u NLB banci. Tužilaštvo TK nastavlja svoju istragu, a kroz mjere zabrane i osiguranje za naknadu štete dijelom je zaštićen interes GIKIL-a. Mislimo da su mjere srazmjerne i dovoljne kako bi se najteža mjera pritvora zamijenila zabranom ili jemstvom”, dodao je Serhatlić, istaknuvši da je odbrana prihvatila sve uslove, a rješenje je donio Kantonalni sud u Tuzli.

Mittalu i saučesnicima nije izrečena nijedna mjera koja se odnosi na zabranu kretanja izvan BiH. 

“U nalogu rješenja je stavljeno da se Mittal i ostali osumnjičeni moraju javiti na svaki poziv suda ili tužilaštva, a ukoliko se ne odazovu, rješenje o jemstvu se ukida, a sredstva postaju prihod Federacije BiH”, istakao je postupajući tužilac. 

Iz Tužilaštva TK su danas potvrdili da je sav novac uplaćen, a kako je Klix.ba ranije objavio njega je uplatio otac Pramoda Mittala, Mohan Lal Mittal.

Ukoliko se do okončanja sudskog postupka ne bi odazvali na pozive suda i tužilaštva, odnosno ako bi napustili BiH, za Mittalom, Dasom i Bhattacharyyajom će, kako je naveo Serhatlić, biti raspisana potjernica.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Karlo

Dok je napusto Tuzailastvo vec bukiro Turkish Airline, Sarajevo – Istanbul – London i grohotom se smijao. Smije se i Tuzioc, smije se i Sudija, sto je izdo nalog, svi se smiju….pale su pare za potencijalne vikendice na Modracu.

Sodar

Gotovo je to.
Nece se oni pojaviti vise nikada.
Ostali su ovi domaci cigani i ciganke koji ce na kraju i da odgovaraju za sve.

Hazim

Mittal nije imao pravo upravljanja Gikilom…od prosle godine kada je GSHL u likvidaciji…ali.ovi poltroni jos rade po instrukcijama Mittala u Gikilu..jer ne znaju drugacije

Sodar

Najveci poltron je ispao clan suplje uprave Z.F. koji je do juce psovao mater Mittalu a sad mu samo noge vire iz su.ka.
Covjek zvani PRAGA.

Gasite Koksaru i vratite pokradeno

Znaci lijep primjer dogovorne ekonomije koji sa pravom, a kamoli sa pravdom nema ama bas nista zajednicko !
Fino , Mitall namiren, otac , sin , drugi sin i ostala mnogobrojna rodbina , domaci izdajnici takodje namireni svi , radnici khk…vidjecemo sta ce i kako ce i njima izgleda vecini fino…samo vi gradjani i dalje udisite sve blagodeti benzola i ostalih koksnih ostataka …Okolinsku dozvolu koju Gikil nema cak ni najveci Egolog jugoistocne Europe Nas vrli Bundoglav vise ne spominje …pu gamad sva!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x