Lukavčanin karticom stranih državljana pokušao kupiti robu vrijednu oko 18.000 KM

2 1.065

Odjeljenje za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije MUP TK-a je u prethodnom periodu zaprimilo više prijava Uni Credit banke DD Mostar protiv jednog ili više NN lica zbog neautoriziranog plaćanja roba putem interneta (e-trgovina) karticom bezgotovinskog plaćanja, na štetu državljana Republike Hrvatske i Austrije.

racunarska-prevara-kao-u-filmskom-scenariju

Navedenim kaznenim radnjama kompromitovana je sigurnost plaćanja kreditinim i debitnim karticama navedene banke, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.801,30 KM i izvršen pokušaj nezakonitog naručivanja i plaćanja robe u vrijednosti od 17.793,27 KM.

Radom na pomenutoj problematici, primjenom operativno metodičko-taktičkih i istražnih radnji na rasvjetljavanju ove vrste sofisticiranog kriminaliteta u saradnji sa postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva TK-a, službenici Odjeljenje za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije su identifikovali počinioce a radi se o: A.A. iz Lukavca, A.J. i M.A. iz Tuzle protiv kojih će, nakon okončanja istrage, Kantonalnom tužilaštvu TK-a biti dostavljen Izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Računalna prevara“ iz čl. 395 st.1. KZ FBiH u vezi sa čl. 33 i 55 KZ FBiH u sticaju sa krivičnim djelom, dogovor za učinjenje krivičnih djela“ iz čl. 338 st. 1. KZ FBiH.

Operativnim radom na terenu i izvršenim pretresom porodičnih objekata na više lokacija u Tuzli i Lukavcu dana 05. i 06.12.2013. godine pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti ukupne vrijednosti cca 1.000 KM.

Odjeljenje za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije MUP-a TK-a u zadnje vrijeme bilježi i složenije načine izvršenja ovih krivičnih djela u vezi čega će brzo i blagovremeno poduzimati sve odgovarajuće preventivne i represivne mjere na suzbijanju te praćenju stanja i kretanja ovog vida kriminala.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
DCDC

Adnan Alibašić iz Lukavca te Almira Jusufović i Mirel Arapović iz Tuzle,

azrail

joj brate kako se to radi mozetel stavit ime i prezime cojka da ga pokusamo nagovorit na neko brzinsko poducavanje iz snalazenja i zaradjivanja na lijep nacin,molimo vas

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x