Istraga o smrti dojenčeta nastavljena, vakcinacija beba i dalje obustavljena

0 1.053

Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona rekao je u petak za “San” da je još uvijek nepoznato ko će raditi dodatna vještačenja vakcine, za koju se sumnja da uzrokovala smrt šestomjesečne bebe iz Lukavca.

Dom zdravlja Lukavac / Foto: SodaLIVE.ba

Nepoznat uzrok

Istraga u ovom slučaju se nastavlja jer patohistološki nalaz nije utvrdio koji je tačan uzrok iznenadnoj smrti dojenčeta. Arnautović kaže da je Kantonalno tužilaštvo poslalo dopise na adresu mnogobrojih institucija u BiH, ali da odgovora nema.

– Istraga će svakako biti nastavljena, ali želimo vidjeti koja je to institucija u BiH, ali i šire, koja je relevantna da uradi dodatnu analizu vakcine. Već sam rekao da smo mnogima poslali, no do danas nam niko nije odgovorio može li, i hoće li, raditi dodatna vještačenja vakcine – kaže Arnautović. Podsjećamo da je patohistološki nalaz u UKC Tuzla pokazao da je beba umrla prirodnom smrću, ali da nije utvrđen tačan uzrok smrti bebe, koja je preminula 10. novembra.

Čeka se Ministarstvo

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH, prema riječima Jelene Ravlije, glavnog federalnog epidemiologa i dalje je na snazi obustava korištenja vakcine diteper-IPV i HIB, a nepoznato je do kada će ona trajati.

– Obustava i dalje traje, ali do kada će to biti, to će sada odlučiti Ministarstvo zdravstva FBiH. Isto je i sa zamjenskim vakcinama. Mislim da će se oni po ovom pitanju očitovati narednih dana. Bilo kako bilo, obustava ove dvije serije vakcina je i dalje na snazi – kaže Ravlija.

(SodaLIVE.ba/SAN)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x