EKOLOŠKA BOMBA U LUKAVCU: Ovako izgleda fabrika za reciklažu guma BEZ okolinske dozvole [FOTO]

16 6.692

Jedna od njih reciklažom guma bavi se od februara, 2014. godine pod nazivom “ARTE Recycling BH” i nalazi se u krugu bivše fabrike Fakol. Druga je “Energy Solution“u krugu bivše Kisikane. U pripremi je sa većinom instalirane opreme (pećima kineske i ukrajinske proizvodnje), a u Federalnom ministarstvu okoliša u procesu je za dobijanje okolinske dozvole za sličnu djelatnost kao ARTE Recycling.

Iako su vlasnici prve navodno iz Austrije, a druge iz Ukrajine, čini se da su to ipak samo „Bosanska posla“.

Neki od bivših uposlenika ARTE Recyclinga iznose informacije da je u pitanju firma u kojoj se ne poštuju ni ekološki standardi, a ni prava radnika jer tvrde da su uslovi u kojima radi petnaestak osoba krajnje ponižavajući.

“Prema dokumentima sastavljenih nakon inspekcijskih posjeta, firma ARTE Recycling je registrovana kod Kantonalnog suda 12.12.2013. godine. Rad je počela obavljati u februaru 2014. godine. Isti su od Kantonalne inspekcije dobili nekoliko prekršajnih naloga jer nikada nisu podnijeli obavještenje o početku rada. Inspekcijskim pregledom ustanovljeno je da se bave postupkom pirolize gume i ne posjeduju niti jednu dozvolu.”

Naša redakcija dobila je šokantne fotografije tehnološkog procesa reciklaže guma koje potvrđuju da to ni u kojem slučaju nije tehnologija u skladu sa standardima iz 21. vijeka.

Dvije peći u kojima se vrši spaljivanje su proizvedene 1958. i 1963. godine. Fotografije su nastale prije dva mjeseca, a od tada su se uslovi kada je u pitanju fabrički krug poboljšali. Koliki su proizvodni kapaciteti, odakle stižu gume, da li je u pitanju samo uništavanje ili stvarna prerada guma, gdje odlaze proizvodi i nus-proizvodi čini se da je u ovome trenutku poznato samo vlasnicima, a nadamo se da će uskoro o tome obavijestiti i građane naše općine, bar kako bi im otklonili bojazni da su već više od godinu i po dana izloženi nečemu vrlo opasnom.

arte4

Da nešto u svemu ovome nije kako treba ukazali su iz dva ekološka udruženja iz Sarajeva i Tuzle, koji su kontaktirali ekološke aktiviste u Lukavcu. Na to ih je prvobitno ponukala činjenica da je za izdavanje dozvole za „Energy Solution“ u Federalnom ministarstvu okoliša predviđen samo javni uvid u dokumentaciju, a ne i javna rasprava.

U praktičnom smislu to znači da svi koji žele saznati nešto o priloženoj dokumentaciji trebaju otputovati u Sarajevo i tamo izvršiti uvid, a da javne rasprave o tome nema, kao ni informacija u lokalnoj zajednici u kojoj će firma biti otvorena. Osim toga upozorili su i da je priložena dokumentacija sama po sebi signal za uzbunu. O stepenu do kojeg građani općine Lukavac mogu podnijeti zagađenje tako će ponovo odlučivati u Sarajevu, gdje su izdate sve okolinske dozvole za fabrike u Lukavcu.

Ekološki aktivisti, koje je naša redakcija kontaktirala tokom istraživanja za ovu priču, smatraju da bi manji operateri prema zakonskoj regulativi okolinske dozvole trebali da traže u nadležnom kantonalnom ministarstvu u Tuzli i da je ovo svjesno udaljavanje centra odlučivanja. Osim toga, prema Zakonu o zaštiti zraka FBiH prije izdavanja okolinskih dozvola potrebno je napraviti kartu zagađenja kantona i da na mjestima gdje postoji prekomjerno zagađenje nije dozvoljeno izdavanje novih okolinskih dozvola.

Da javno progovori o svemu ovome odlučio se Jakub Mahovkić iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac. Prikupio je fotografije, razgovarao sa uposlenicima, informisao se o zakonima i parametrima o zagađenju zraka, vode i tla, posjetio krug firme ARTE Recycling. Dio saznanja podijelio je sa građanima putem društvene mreže Facebook i tokom nekoliko javnih nastupa, a pripremio je i informaciju za kolegij Općinskog vijeća Lukavac.

Na tragu svega sto sam doznao u vezi sa spalionicama koje rade ili planiraju se pustiti u pogon na području grada Lukavca obisao sam krug ARTE RECYCLING smjesten e u krugu Fakola , ako se ono moze nazvat krugom. Ne mogu vjerovati da ono danas uopšte postoji u svijetu, drugo, da mi svi nijemo to posmatramo ili gledamo više od godinu dana. Ono je katastrofa, ono je nešto što nisam vidio u svom zivotu. Najviše mi je žao onih radnika koji rade dole jer znam da ih je nužda natjerala ali ono je…ma nemam riječi, šokiran sam… Menadžment firme, ako ga tako mogu nazvati je pokušao poslednjih dva- tri dana sakriti tragove katastrofe ali jednostavno to nije moguće, izjavio je za SodaLIVE.ba, Jakub Mahovkić.

Iako je od njegovih istupa prošlo pet dana menadžment firme nije odgovorio na ove navode. Direktorica Dragana Jovanović iz Lukavca na svom ličnom profilu je odgovorila lično Mahovkiću. Između ostalog je napisala i:

„Buduci da ste neovlasteno ulazeci u nasu firmu prosli pored znacajnije vecih zagadjivaca, koji vas nisu zanimali, sticem utisak da je to neka licna hajka na moju firmu i mene.
Obzirom da su osnivaci firme ARTE Recycling BH iz Austrije, a direktor, tj. ja, pripadnik srpskog naroda, potvrdjuje ono sto sam saznala iz razgovora od clanova i simpatizera stranke SDP, a kojoj i vi pripadate, da se radi o prefinjenom nacionalisti, koji ne preza ni od cega da bi ostvario svoje licne interese“. (Izvor: Facebook)

Tako su uz redovnu dozu trovanja građani Lukavca dobili i očekivanu dozu politike i nacionalizma.

Redakcija portala SodaLive će nastaviti pratiti ovu priču i pozivamo sve koji imaju bilo kakva saznanja i informacije da nas kontaktiraju jer će izvori biti zaštićeni.

Odgovor gospođe Jovanović objavljen na Facebook-u:

OdgovorJovanovic

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
16 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Cehajic Namik

Postovana ! cijelo pismo mogu prihvatiti ali onaj o nacijonalnosti je nepotreban .Iz jednog prostog razloga a to je da igranje takvim stvarima izaziva revolte.A o Vama daje veoma ruznu sliku.Ja sam i danas JYgovic sa ponosom i zato takve odbrane cine losu sliku o vama.Takve rijeci i govorenja su nas dovele do KATASTROFE i MRZNJE.I za<to zatrazite izvinjenje za taj postupak.Ako je napisana LAZ o vasoj firmi branite sebe i radnike na rodovan naci pa i do Strazbura s ne ovako.Pozdrav Namik Cehajic Brada

Salkan-sajo

Salkan-sajo Hodic Gospodine mahovkicu pohvale za vasu borbu,ali kako cujem od obliznjih mjestana(Tehnike) da fabrika ne radi trenutno tj nemaju procesa da sminkaju i ciste da bi kako navode dobili dozvolu za rad,ali o cemu se tu radi kada su nesto preko godinu dana trov…Vidjeti više

Like · Odgovori · 4 min.
..

Salkan-sajo Hodic kazu da je bila deponilja koja je zgurana tu svugdje oko firme i zatrpana zemljomodnodno sav taj smrad i otpad,pa onda je potreba pozvati sve strukture i ispekcijske organe da se to sve ispita jer nemogu malom smonkom prekriti to sve

Like · Odgovori · 1 min
..

Milenko Blagojevic

Slucaj lukavacke firme” ARTE reciclyng” , tj. istina , se
moze rijesiti samo utvrdjivanjem potpune istine.
Na osnovu vidjenog, postoje osnovane sumnje da je rijec
o kontroliranom spaljivanju gume sa prastarom tehnologijom
koja sigurno ne ispunjava danasnje standarde ,pogotovo ne,
standarde zapadnih zemalja ,ukljucujuci i EU.
Nova tehnologija omogucava potpunu reciklazu tako da se
kao nus-proizvod dobija enregent koji se moze koristiti
u masinama sa unutarnjim sagorijevanjem.(npr. automobili).
Jedna takva fabrika radi sa velikim uspijehom u Mostaru, koji
nije” preko svijeta”., da se ne bi mogla vidjeti.

ida

NE TREBA NAMA NI JAKUB NI DRAGANA DA NAM GOVORE JESTE ILI NIJE, DOVOLJNO JE POGLEDATI NEBO, ODNOSNO POGLEDATI TAMO GDJE TREBA DA SE VIDI NEBO, I ZNATI KOLIKO JE SATI., DOVOLJNO JE OTICI U DOM ZDRAVLJA ILI JOS BOLJE U SLAVINOVICE PA SAZNATI IZ PRVE RUKE, OD OBOLJELIH, KAKVI SU UVJETI U TIM PO NEKAKVIM LIJEVIM STANDARDIMA URADJENIM SPALIONICAMA, DOVOLJNO JE SVAKO JUTRO OTVORITI PROZOR I JOS BRZE GA ZATVORITI KAKO CISTI ZRAK IZ KUCE NE BI IZASAO VAN…MA BRIGA NAS, GRADJANE OVE CADJAVE MEHANE KO JE KOJE NACIONALNOSTI SAMO DAJTE OBEZBIJEDITE NASOJ DJECI DA DISU. P.S. IZVINJAVAM SE STO SAM NAMJERNO U KOMENTARU IZOSTAVILA PREFIX GOSP. JER GOSPODA ILI ONI KOJIMA JE TOLIKO BILO STALO DA SE TAKO ZOVU DOVELI SU NAS NA RUB SVIH RUBOVA

Fanta

Zasto gospodja direktorica ne objavi slike trenutnog stanja u fabrici? Hocemo dokaze, a ne neku glupu pricu o hajki na nacionalnoj osnovi. Dokazi nam Dragana da gospodin Mahovkic nije upravu!

lambada

Tuzno je sto sve gore napisano je i istina.Medjutim Dragana i njena firma su “”Mala maca” kakve mi zagadjivace imamo u Lukavcu.Jos je tuznije sto ni jedan radnik nije i sigurno nece progovoriti o tome da su mjesecima bez plata,jer se plase da ce dobiti otkaz i da im nece biti isplaceno ni ono sto su zaradili.Ovo je Bosna i kod nas sve nekaznjeno prolazi,pa zasto ne bi i ova firmica koja ima samo petnaestak zaposlenih Lukavcana?
Ko ce ih zastiti ako progovore?Ko ce stati iza njih?Vratice se na biro i javljati se za potpis svaka dva mjeseca..Ovako barem rade..pa koliko toliko da im das da prehrane porodicu.Tuzno ali istinito

Kung Fu Ce

Opaa! Odmah se sjete kojem narodu ko pripada kada je lova u pitanju.Pa mogli ste tu firmu otvoriti u Austriji ili možda niste?Tamo vlast vjerovatno nije sklona korupciji kao ova naša ili im je cijena puno veća.Sa tom tehnologijom iz kamenog doba da se nosite u tri … materine i vi i oni koji su vam dali dozvolu da radite. Tih petnaest robova koje zapošljavate vjerovatno bi se snašli i preživjeli i bez vaše brige. Kada je vaše poslovanje već tako “transparentno” iskoristite priliku pa makar na nekom od lokalnih medija recite čime se vaša firma konkretno bavi,kakva je korist za lokalnu zajednicu,kolika je emisija štetnih gasova,kako tretirate otpadne vode,kako zbrinjavate nus proizvode i po kojem važećem standardu radite. Neki dan nam rekoše da je zemljište u dolini Spreće neupotrebljivo i kontaminirano,već znamo kakvi su nam vodotoci,vazduh…Opkoljeni smo sa svih strana hemijskom industrijom ,kojekakvim sakupljalištima opasnog otpada, farmaceutskim pogonima i samo nam je trebala piroliza guma. Možda još da počnemo skladištiti nuklearni otpad to se u svijetu još najbolje plaća .A naša vlast mudro šuti ne oglašava se niti kome polaže račune.Oni su svoju djecu svakako izmjestili po školama i fakulttima širom ekološki osviještene Evrope i svoja pluća očiste ljeti… Read more »

Lukavac_u_srcu

Svaka cast za Sodalive portal. I dalje izvjestavajte, pa da se narod malo digne na noge i zatvori ovaj zagadjivac.

hamdo

za drugu laz sto ste se izjasnili da imate 15 radnika mozda i jest istina ako u radnike ubrajate i radnike koji rade na crno a sledece sto se tice nacinalizma da li to otrovi srpski ,muslimanski ,hrvatski ili bilo kojih drugih naroda razlicito truju a i drago mi je sto ste priznali da je ovako bilo do prije dva mjeseca a radite vise od godinu dana i trujete nas.ZNACI DOSAD STE NAS TROVALI A OD SAD VISE NECEMO DOK NE PRODE HAJKA KAKO JE VI NAZIVATE.SRAMITE SE SVOJIH POSTUPAKA

Elmedin Mesic

Hvala za ove slike i informisanje,Ovu firmu treba zatvorit i kaznit one koji su im dali dozvolu da truju i njih i njihovu djecu. Vjerovatno su dobro podmazani al da su imalo pismeni nebi to dozvolili.Mislim da su to ljudi koji nezele dobro ovoj zajednici koja je prepustena na milost i nemilost neukim ljudima koji odlucuju u ime njih.To su ljudi dno dna.

Milenko Blagojevic

Ova „priča“, s obzirom na sve izrečeno, fotografisano, kao i reakciju
direktorice firme, ne bi smjelo da ostane samo na komentarima.
Potrebno je utvrditi apsolutnu istinu na osnovu koje bi se
preduzele potrebne aktivnosti.
Očekujem da će,osim građana, gradskih otaca, medija i
gospođa Jovanović aktivno doprinijeti potpunom razjašnjenju.
Ukolliko iza te firme stoje svi relevantni argumenti, onda nema problema.
A, ukoliko-ne, onda treba bezuslovno firmu zatvoriti i poduzeti sve zakonske mjere protiv odgovornih.

P.S. Pokušaću mojim pisanjem da doprinesem rješenju “enigme”.

Don Juan

Dragana imal posla ako si dobra mogli bi se dogovorit u zitu u grahu brzo kuham neki 5=10 minuta i radim sve JBg neka se pravi ako ljudi rade i imaju platu ionako smo hodajuci mrtvaci pa jos jedan otro blizu nas navikli smo ioanko smo narod koji nestaje Pa ovo nek nam samo ubrza proces…

azrail

pirolizom gume se dobija ulje i karbonska prasina,dva jako zdrava elemnta,ljudi koji rade tu su jos uvijek zivi,sto je pomalo i nevjerovatno ali,pored koksare,kisikane i ostalih dobrotvora na nasoj opstini koji se bavu materijalnim dobrostanjem samih nas ima jos dosta stavki koje lagano i sigurno stanovnistvo nase opcine salju tamo gdje muje mjesto i gdje zasluzuje,a T.j u p svoje lijepe milosne majcice HEHEHEHE JUPI

hamo

Ne razumijem ove komentare. Prvo zasto nacionalizam? Drugo ko je uopšte taj gospodin Mahovkic koji okolo hoda i drzi “ders” o lijepom ponasanju i zdravoj okolini? Gdje je zaradio penziju i šta uopšte zna o okolišu? Ja lično obožavam Bijelo dugme. Niti znam pisati note niti pjesme pisati ni pjevati. Kako mogu stručno komentarisati kvalitet njihovih pjesama osim što kažem da ih volim. Mislim da je jasno zašto ovo pišem Zakoni su u ovoj državi dosta dobri ali naši “stručni” ljudi neznaju kako ih sprovesti u djelo. Zašto gdin Mahovkić ne kaže ko ga je poslao u pomenutu firmu? Kojeg političara kćerka, a sada neprikosnovena federalna inspektorica koja nezna kako treba da se brine za svoju porodicu i da održi njen moral a kamo li nešto drugo. Da ne pričamo koji je fakultet završila na kojem je magistrirala, gdje je sticala “stručno iskustvo” o zaštiti okoliša i na osnovu kojih referenci je uopšte dobila posao pa sad traži podršku okolinsko osvještenih lezihljebovića. Lično sam protiv bilo kojeg uticaja i na okoliš, i na zdravlje i dostojanstvo ljudi, i uvijek ću podržavati takve inicijative ali neka nas poštede skorojevići brige i daj da iskoristimo sve pravne prostore da spriječimo da nas… Read more »

jakub

Mozda nisam mnoge stvari znao ali ko zeli moze nauciti sve, bar to danas internet omogucuje, Procitao sam za zadnju godinu dana vise zakona i pravilnika o okolisu nego neki i koji rade u ministarstvima. Ovdje je jasno pa i da se radi o fabrici koja ne posjeduje potrebne dozvole, i koja radi tako vec 2 godine, sto je zvanicno i dokazano ko me trebaju dodatni dokazi neka se javi, a nastavio sam radit na tom predmetu institucionalno kako sam i najavio, Drugo niko me nije poslao, valjda je logicno da ja posaljme odnosno prijevim slucaj federalnoj inspekciji a ne ona meni, Uskoro ce rasplet situacije, mnogi cete se iznenaditi novim saznanjima. Primjer da se tu stvaraju preduslovi, traze odobrenja za tri takve fabrike od kojih bi jedna spaljivala i OPASNI OTPAD. Ne stidim se sto sam penziju zaradio radeci prije rata na rudniku, zatim braneci ovu drzavu i radeci u profesionalnoj vojsci. Obicno kad razmjenjujem milsjena volim da se ljudi ne kriju iza pseudonima,jer su onda cistog obraza. Koga zanimaju svi dokazi pa i oni o eksplozijama i pozarima u toj fabrici , bujrum na vanrednu sjednicu OV, suprostavimo argumente bez ikakve mrznje i osude.

dubravko

gospodo koja zeli da zatvori ovu firmu ajd otvarajte neku fabriku pa zaposlite nekoga pa onda sta napisite.da nesto treba da se zatvori nemate drugog posla nego pisati nesto da treba da se zatvori gdje radi 15 radnika.sto se malo ne bacite na firme druge koje kao sto vi kazete da zagadjuje okolinu.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x