Bivše sudije moraju vratiti stanove u Lukavcu

8 2.686

Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona donijela je zaključak kojim se Pravobranilaštvu TK nalaže da pokrene postupak iseljavanja bivših sudija Općinskog suda u Lukavcu iz stanova koje im je nekada kupio Sud, a koje već dugo bespravno koriste u poslovnom objektu D7-D8.

Pravobranilaštvo je reagiralo odmah i, prema riječima pravobranioca TK Fatime Alihodžić, pokrenulo tužbe protiv trojice od četvorice bivših sudija.

– Jedan od bivših sudija se ranije iselio, dok ostala trojica i dalje koriste sporne stanove – kazala je Alihodžić.

Prvobranilaštvo TK je od Vlade dobilo zadatak da preduzme sve aktivnosti kako bi se u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama izvršio upis prava vlasništva u korist TK. Nakon okončanja postupka, od Skupštine će se zatražiti da odluči o raspolaganju stanovima.

Sporni stanovi kupljeni su potkraj prošlog stoljeća, 1997. i 98. godine, kreditom koji je uzeo Općinski sud Lukavac. Kredit je jednim dijelom vraćen, a s obzirom na to da se nije mogao servisirati, tu obavezu na sebe je preuzeo Kanton. U međuvremenu, četvorici sudija koji su dobili stanove prestao je mandat u Općinskom sudu Lukavac koji je, da stvar bude još zanimljivija, u posljednjoj reformi pravosuđa potpuno ugašen.

Jedini koji je vratio stan puno prije nego što će oni postati predmetom sudskog spora je Sulejman Hasanović. Stanove i dalje koriste Nisad Omerović, bivši predsjednik bivšeg suda, danas advokat, Enver Ćosićkić, također bivši predsjednik, danas direktor JP “Spreča”, te aktuelni sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović.

Dok Komisiji Vlade TK formiranoj zbog ovog slučaja Omerović nudi dogovor i čak otkup stana koji koristi, Ćosićkić i Nezirović, kako stvari stoje, ne planiraju bez sudske presude napuštati stanove. Ćosićkić, prema saznanjima do kojih su došli u Komisiji, ima stan u Tuzli, a sporni lukavački – iznajmljuje.

(Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Turkeshani No1

he he samo istjerat na ulicu, taman da su inzinjeri astronomije , na ulicu mrssssssss!!!!!!

Bagremik

svaka cast Sulejmanu,a Nisad i kompanija neka se stide.kako neko moze da sprovodi zakon,ako sam nije cist?Gdje im je obraz.Ili je danas moral advokata pao na tako niske grane?
Da BiH,u ovom slucaju Lukavac zivi u izobilju i bogatstvu kao Emirati ,ne bi to bio nikakav problem.svu trojicu napolje,a stanove dati onome kome su prijeko potrebni i ko se zalaze za dobrobit opcine i njenih stanovnika.

ZA Harisa

Plati pa klati – nema više džabalame ,
treba ne samo da vrate stanove , već i da vrate kiriju koju bi država mogla dobiti da je te stanove iznajmljivala .
Šta očekivati sutra od tih sudija , kada ponovo počne da radi Sud u Lukavcu . Kako su uzimali stanove za sebe – uzimaće i mito .
Svašta .

Jess

Gospodinu Hasanovicu svaka cast…

sss

Nezirovic odavno napustio

FOTON

Sudije ne žele da presude sebi?! Kad ce revizija diploma, mozda sudije i nisu sudije:)

Bagremik

i sta bi ,vratili stanove ovi juristi sto kroje vlastite stambene zakonike?il tresla se gora rodio se mis?

apokalipso

@FOTON
mozda neke sudije nisu sudije ali da znas o kome je ovdje sve rijec znao bi da su u pitanju strucnjaci u svome poslu i da diplome nisu dobili preko stele, inace ne bi bili to sto sada jesu

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x