30. marta prva međunarodna brdsko-biciklistička utrka na jezeru Modrac

0 684

U organizaciji Biciklističkog saveza BiH, udruženja građana „Zelene Staze – Green Tour” iz Tuzle, te biciklističkih klubova Extreme, Zmaj od Bosne, Gračanica i Doboj na području Bokavići-Kiseljak, uz obalu jezera Modrac, održat će se 30. marta prva međunarodna brdsko-biciklistička utrka koja se boduje u svjetskom kupu.

Ilustracija

Utrka se izvodi po pravilima svjetske biciklističke federacije UCI (http://www.uci.ch) u dvije kategorije: juniori i elita/U23). Očekuje se da usponima i padinama prostora poznatog kao „Bokavićko brdo” svoje snage odmjeri oko 100 učesnika iz više europskih zemalja.

Utrka se organizuje u okviru „Salcano MTB cup” takmičenja. Generalni biciklistički sponzor je turski proizvođač „Salcano”, a organizacija se odvija kao jedna od aktivnosti projekta razvoja brdskog biciklizma koji sufinansira Ambasada SAD u okviru Projekta „Ozrenske staze”. I dok je prije par mjeseci National Geography obznanio da je BiH jedna od 10 vrhunskih svjetskih turističkih atrakcija koje treba otkrivati brdskim biciklom uveliko su u tišini tekle pripreme za ovu manifestaciju.

Međunarodna stručna komisija je ocijenila stazu kao iznimno zanimljivom i pogodnom za ovu namjenu. Staza je locirana izvan asfaltnih puteva, odnosno vozit će se po makadamu i stazama u šumskom području površine od oko 5 kvadratnih kilometara. Dužina trase je 5.500 m za puni krug, a nadmorska visina koju će savlađivati učesnici kreće se od 200-270 m sa više uspona i spustova. Takmičari će voziti pet krugova, a očekuje se da jedna utrka traje do 90 minuta. Usporedbo puta i vremena lako je zaključiti da će se takmičari kretati velikim brzinama i predstavljati iznimno zanimljivu vizuelnu atrakciju u prirodnom okruženju.
Animacija staze dostupna i na:

Očekuje se da ovaj događaj promoviše brdski biciklizam među mladima, rekreativcima i ljubiteljima prirode, te da se staza uredi i markira za daljnu upotrebu – kako amaterski tako i takmičarski.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x