fbpx

Predsjedništvo BiH bi trebalo uskoro razmatrati budžet

2 min. za čitanje

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da ne misli da bilo ko blokira usvajanje budžeta nego da postoji različito viđenje o izdvajanju sredstava za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa i plate zaposlenih u bh. institucijama.

U odgovoru na poslaničko pitanje Tegeltija je rekao da mu nije poznat razlog zbog kojeg novi prijedlog budžeta institucija BiH za 2021. godine nije uvršten na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da je Vijeće ministara utvrdilo nacrt budžeta institucija BiH za 2021. godine i dostavilo ga Predsjedništvu BiH, koje ga je vratilo s jasnim instrukcijama šta treba biti izmijenjeno.

– Na prvoj narednoj sjednici to smo uradili i dostavili izmijenjeni prijedlog Predsjedništvu. Očekujem da to brzo bude na njihovom dnevnom redu – dodao je Tegeltija.

Istakao je da je Vijeće ministara BiH kad je u pitanju prijedlog budžeta institucija BiH za 2021. godine uradilo sve što je bilo predviđeno u propisanim rokovima.

Tegeltija je podcrtao da kašnjenja u usvajanju budžeta institucija BiH najčešće izaziva utvrđivanje Globalnog fiskalnog okvira i pitanje raspodjele sredstava s jedinstvenog računa.

Procedura donošenja državnog budžeta je takva da ga u formi nacrta utvrđuje Vijeće ministara BiH i šalje ga Predsjedništvu BiH koje ga u formi prijedloga dostavlja domovima PSBiH na konačno usvajanje.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments