VAŠ STAV: “Osvrt na izjave i aktivnosti načelnika Edina Delića”

17 585

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

Poštovani načelniče,

Povod ovog pismenog obraćanja su Vaše posjete fabrikama Cementa Lukavac i Sisecam Soda Lukavac, kao građani koji su Vam dali povjerenje želimo Vam skrenuti pažnju na slijedeće:

 • U razgovoru sa predstavnicima Foruma za zaštitu okoliša između ostalog, razgovarali ste „…o problematici prekomjernog zagađenja zraka otrovnim polutantima i prašinom, sa usaglašavanjem načina rješavanja i dogovaranje zajedničkih zaključaka, te ubrzano donošenje zakonske regulative iz oblasti zaštite okoliša na nivou TK, radu na donošenju prijedloga dopune plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja. Poštovani načelniče, zakonsku regulativu iz oblasti zaštite okoliša ne donosi općinski načelnik niti bilo kakvo Udruženje građana nego Skupština Tuzlanskog kantona u formi Zakona koji mora biti usaglašen sa federalnim, pripadajuće Pravilnike, Uredbe, Odluke donosi resorni ministar. Takođe, interventne mjere koje su propisane postojećim Planom potrebno je provoditi ukoliko se uoče određeni propusti u istim može se pokrenuti inicijativa za njihovu dopunu. Kao građane nas zanima, koje mjere ste Vi kao načelnik preduzeli obzirom na prisutno zagađenje i proglašenu epizodu pripravnosti? Ako ne postoji zakonska osnova, to ni u kom slučaju ne može biti opravdanje da ne preduzimate ništa, odnosno da ne provodite one mjere koje su u Vašoj nadležnosti.
 •  Uz pretpostavku da ste napravili lapsus lingve izjavom da „…imamo posljedicu kao rezultat mjerenja“ želimo Vas ispraviti jer ono što imamo je prikaz koncentracija polutanata u realnom vremenu, što je za svaku pohvalu i samo na taj način (a što je evropska praksa) mogu se preduzimati mjere i aktivnosti na smanjenju uticaja, u konačnici posljedica zagađenja zraka je narušavanje zdravlja stanovnika Lukavca. Dakle, ne stoji Vaša konstatacija da imamo posljedicu kao rezultat mjerenja, posljedica emisija iz različitih izvora je zagađenje zraka toksičnim tvarima, zbog kojih lukavčani ne mogu prozore otvoriti da bi provjetrili svoje stambene prostorije.
 • Istakli ste  „…neophodnost sistemskog rješavanje pitanja kada je o okolišu riječ. S tim u vezi, bit će upućeni zahtjevi nadležnim institucijama za kontinuirano mjerenje emisija…“ Ne postoje nadležne institucije kojima se može uputiti zahtjev za kontinuirano mjerenje emisija, zašto niste precizirali kojih parametara i na kojim mjernim mjestima?
 • Nije funkcija načelnika da bude savjetodavac i da dijelite savjete poput „Neophodno je da Ministarstvo okoliša provede analizu šta se može smanjiti kada su u pitanju emisije industrijskih pogona“ Vaše ili bilo čije druge izjave, savjeti itd. nisu obavezujući niti za jedno Ministarstvo. Ključno je pitanje, ukoliko želimo biti precizni, koje Ministarstvo okoliša treba da provede analizu? postoje dva na federalnom i kantonalnom nivou. Međutim niti jedno od navedenih ne može provoditi analizu smanjenja emisija jer za takvo što nije nadležno. Ministarstva izdaju okolinske dozvole a inspekcijska služba putem redovnog ili vanrednog inspekcijskog nadzora vrši praćenje ispunjenja zahtjeva navedenih u dozvoli. Dakle, nema pravnog osnova da se vrše bilo kakve analize od strane Ministarstva, takva procedura se može uraditi samo tokom izrade dokumentacije koja prethodi okolinskoj ili vodnoj dozvoli. Vi ste kao univerzitetski profesor mogli dijeliti savjete ali sada u funkciji načelnika od Vas se očekuje da na probleme koji se javljaju pravovremeno i konkretno reagujete.
 • Inicijativa za formiranje mješovite Komisije „…koja će raditi na izmjeni Plana interventnih mjera u slučaju zagađenosti zraka.“ je besmislena, ko treba da čini takvu komisiju, koji su rokovi za formiranje i rad, zbog čega je potrebno vršiti izmjene postojećeg Plana ako se on uopće ne provodi i zašto takvu komisiju niste formirali tokom posjete fabrikama jer je zagađenje zraka prisutno već duži period. Šta ako na primjer nadležno ministarstvo odbije da učestvuje u takvoj komisij. Vidljivo je da ulazite u područja koja nisu u vašoj nadležnosti i zadirete u sferu vlastitih neprovodivih razmišljanja koje jesu lijepe za slušati ali daleko od stvarnosti i onoga što se želi postići a to je čist zrak.
 • Posjetu Fabrici Cementa Lukavac i Sisecam Soda Lukavac ste okarakterisali kao „…uspostavljanje aktivnijeg sistema komunikacije sa svim fabrikama na području Lukavca, kako bi se razvila brža saradnja kada su u pitanju akcidentne situacije i pravovremeno reagovanje na njih.“  Vrlo je nekorektno na sastanak pozvati predstavnike jednog udruženja za zaštitu okoliša a vrlo dobro znate da u Lukavcu postoji nekoliko, načelniče, ovo je vid diskriminacije koji je Vama kao legalisti nepotreban.  Uz dužno poštovanje prema članovima Foruma za zaštitu okoliša koji su bez sumnje čestiti ljudi, sa Vama u timu su trebali biti pomoćnik za pitanja okoliša mr. Jozo Tunjić, prof. Zehrudin Osmanović koji je napisao nekoliko knjiga na temu Cementne industrije i vlasnik je nagrađivanog patenta u toj oblasti ili prof. Abdel Đozić koji se koliko je nama poznato vrlo aktivno bavi monitoringom okoliša sa stanovišta toksičnih spojeva. Vi to vrlo dobro znate ali ipak iz samo Vama znanog razloga ne uključujete struku u rješavanje problematike. Vaše posjete fabrikama uz ispijanje soka, kafe ili turskog čaja nije uspostavljanje aktivnijeg sistema komunikacije, Vas kao načelnika su trebali uvjeriti da njihovi Planovi i mjere u slučaju akcidentnih situacija funkcionišu i šta rade na njihovom poboljšanju. Na primjer dali su Vas iz Sisecam Soda Lukavac uvjerili da posjeduju okolinsku dozvolu za izgradnju novih taložnica Bijelo more. Radovi na izgradnji taložnica uveliko traju, imaju li okolinsku dozvolu? Ili treba sačekati neki novi akcident da bi se reagovalo.
 • Frapantna je činjenica da ste otišli razgovarati o komunikaciji i da ste u slučaju fabrike Cementa konstatovali „Ono što me obradovalo da je rukovodstvo fabrike konstatovalo da je ta komunikacija između nas neophodna, da je to dobar korak i da pomaže i njima, jer žele raditi transparentno“. Ovakve izjave su opće prirode i prazne po svojoj sadržajnosti ono što Vas obraduje ili čime ste možda fascinirani ne znači građanima Lukavca apsolutno ništa. Posebno je zaprepašćujuća Vaša izjava„Posebno me obradovala inicijativa do koje smo došli na sastanku, da idemo u tom smjeru da dio otpada koji se generira na području naše općine, našeg kantona, koji je goriv, bude iskorišten kao gorivo u ovoj fabrici, čime bi se dodatno smanjio uticaj na okoliš, a to bi imalo i druge pozitivne efekte, kao što su zapošljavanje, kao i smanjivanje korištenja fosilnih goriva.“ Osim što je inicijativa katastrofalna po zrak, ona sigurno neće zaživjeti u vrijeme Vašeg mandata jer za gorivi dio otpada izdvojen iz komunalnog (poznatiji kao RDF) potrebna je čitava infrastruktura, počevši od selektiranja, pripreme i prevoza u posebnim kamionima. Nije tačno poštovani načelniče da se azotni oksidi u Cementari dovoljno ne prate, Cementara posjeduje kontinuirani sistem mjerenja emisija gdje se prati koncentracija azotnih oksida, takođe njihova koncentracija  se prati i na stacionarnoj mjernoj stanici u Lukavcu. Iznošenje tvrdnji o nedovoljnom praćenju azotnih oksida je neprimjereno.
 • Izjavili ste „Očekujem da općinska administracija u toku mog mandata ima aktivnu,  korektnu  i kvalitetnu saradnju.„ Vi ste na čelu općinske administracije, na sastanke u fabrike ne vodite nikog iz administracije a očekujete aktivnu, korektnu i kvalitetnu saradnju. Takođe, pošto ste univerzitetski profesor trebali bi da znate da kvalitetna saradnja podrazumjeva između ostalog aktivnost i korektnost. Vi kao načelnik koji upravlja općinskom administracijom ne može očekivati već zahtjevati od svoje administracije kvalitet ukoliko do sada te vrlo važne odrednice u radu nije bilo.  Međutim, krajnje je neprofesionalno posjetiti bilo koju instituciju i izjaviti da očekujete od vlastite administracije da bude kvalitetna.
 • Građani Lukavca žele konkretne mjere, nisu nam potrebne zajedničke komisije za Planove koje treba tek donijeti a postojeći Planovi se ne provode, posebno ne želimo nove zagađivače tipa pirolize gume (Energy solution).
  Nekoliko pitanja koja Vam želim uputiti su: Šta Vas sprječava da na području općine Lukavac pokrenete inicijativu za izradu katastra zagađivača? Šta Vas sprječava kada ste bili u posjeti fabrici Cementa Lukavac i Sisecam Soda Lukavac tražite finansiranje ugradnje mjernih uređaja za BTX spojeve (benzen, toluen i ksilen) i prašinu PM10 na postojećoj mjernoj stanici? Dakle, nije potrebno dijeliti savjete, predlagati neprovodive mjere, nego u okviru svojih nadležnosti provoditi mjere. Građani Lukavca ne vide da se provodi bilo šta a dok i ako se donesu nove mjere, građani će se nadisati otrova. Molimo Vas da pogledate rezultate mjerenja kvalitete zraka za Lukavac, gotovo svakodnevno su prekoračene dopuštene satne ili dnevne vrijednosti, molimo Vas da poduzmete konkretne mjere.

IMAŠ STAV? Pošalji email na redakcija@sodalive.ba i iznesi svoje mišljenje!


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.