VAŠ STAV: “Osvrt na izjave i aktivnosti načelnika Edina Delića”

17 1.189

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email [email protected] stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

Poštovani načelniče,

Povod ovog pismenog obraćanja su Vaše posjete fabrikama Cementa Lukavac i Sisecam Soda Lukavac, kao građani koji su Vam dali povjerenje želimo Vam skrenuti pažnju na slijedeće:

 • U razgovoru sa predstavnicima Foruma za zaštitu okoliša između ostalog, razgovarali ste „…o problematici prekomjernog zagađenja zraka otrovnim polutantima i prašinom, sa usaglašavanjem načina rješavanja i dogovaranje zajedničkih zaključaka, te ubrzano donošenje zakonske regulative iz oblasti zaštite okoliša na nivou TK, radu na donošenju prijedloga dopune plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja. Poštovani načelniče, zakonsku regulativu iz oblasti zaštite okoliša ne donosi općinski načelnik niti bilo kakvo Udruženje građana nego Skupština Tuzlanskog kantona u formi Zakona koji mora biti usaglašen sa federalnim, pripadajuće Pravilnike, Uredbe, Odluke donosi resorni ministar. Takođe, interventne mjere koje su propisane postojećim Planom potrebno je provoditi ukoliko se uoče određeni propusti u istim može se pokrenuti inicijativa za njihovu dopunu. Kao građane nas zanima, koje mjere ste Vi kao načelnik preduzeli obzirom na prisutno zagađenje i proglašenu epizodu pripravnosti? Ako ne postoji zakonska osnova, to ni u kom slučaju ne može biti opravdanje da ne preduzimate ništa, odnosno da ne provodite one mjere koje su u Vašoj nadležnosti.
 •  Uz pretpostavku da ste napravili lapsus lingve izjavom da „…imamo posljedicu kao rezultat mjerenja“ želimo Vas ispraviti jer ono što imamo je prikaz koncentracija polutanata u realnom vremenu, što je za svaku pohvalu i samo na taj način (a što je evropska praksa) mogu se preduzimati mjere i aktivnosti na smanjenju uticaja, u konačnici posljedica zagađenja zraka je narušavanje zdravlja stanovnika Lukavca. Dakle, ne stoji Vaša konstatacija da imamo posljedicu kao rezultat mjerenja, posljedica emisija iz različitih izvora je zagađenje zraka toksičnim tvarima, zbog kojih lukavčani ne mogu prozore otvoriti da bi provjetrili svoje stambene prostorije.
 • Istakli ste  „…neophodnost sistemskog rješavanje pitanja kada je o okolišu riječ. S tim u vezi, bit će upućeni zahtjevi nadležnim institucijama za kontinuirano mjerenje emisija…“ Ne postoje nadležne institucije kojima se može uputiti zahtjev za kontinuirano mjerenje emisija, zašto niste precizirali kojih parametara i na kojim mjernim mjestima?
 • Nije funkcija načelnika da bude savjetodavac i da dijelite savjete poput „Neophodno je da Ministarstvo okoliša provede analizu šta se može smanjiti kada su u pitanju emisije industrijskih pogona“ Vaše ili bilo čije druge izjave, savjeti itd. nisu obavezujući niti za jedno Ministarstvo. Ključno je pitanje, ukoliko želimo biti precizni, koje Ministarstvo okoliša treba da provede analizu? postoje dva na federalnom i kantonalnom nivou. Međutim niti jedno od navedenih ne može provoditi analizu smanjenja emisija jer za takvo što nije nadležno. Ministarstva izdaju okolinske dozvole a inspekcijska služba putem redovnog ili vanrednog inspekcijskog nadzora vrši praćenje ispunjenja zahtjeva navedenih u dozvoli. Dakle, nema pravnog osnova da se vrše bilo kakve analize od strane Ministarstva, takva procedura se može uraditi samo tokom izrade dokumentacije koja prethodi okolinskoj ili vodnoj dozvoli. Vi ste kao univerzitetski profesor mogli dijeliti savjete ali sada u funkciji načelnika od Vas se očekuje da na probleme koji se javljaju pravovremeno i konkretno reagujete.
 • Inicijativa za formiranje mješovite Komisije „…koja će raditi na izmjeni Plana interventnih mjera u slučaju zagađenosti zraka.“ je besmislena, ko treba da čini takvu komisiju, koji su rokovi za formiranje i rad, zbog čega je potrebno vršiti izmjene postojećeg Plana ako se on uopće ne provodi i zašto takvu komisiju niste formirali tokom posjete fabrikama jer je zagađenje zraka prisutno već duži period. Šta ako na primjer nadležno ministarstvo odbije da učestvuje u takvoj komisij. Vidljivo je da ulazite u područja koja nisu u vašoj nadležnosti i zadirete u sferu vlastitih neprovodivih razmišljanja koje jesu lijepe za slušati ali daleko od stvarnosti i onoga što se želi postići a to je čist zrak.
 • Posjetu Fabrici Cementa Lukavac i Sisecam Soda Lukavac ste okarakterisali kao „…uspostavljanje aktivnijeg sistema komunikacije sa svim fabrikama na području Lukavca, kako bi se razvila brža saradnja kada su u pitanju akcidentne situacije i pravovremeno reagovanje na njih.“  Vrlo je nekorektno na sastanak pozvati predstavnike jednog udruženja za zaštitu okoliša a vrlo dobro znate da u Lukavcu postoji nekoliko, načelniče, ovo je vid diskriminacije koji je Vama kao legalisti nepotreban.  Uz dužno poštovanje prema članovima Foruma za zaštitu okoliša koji su bez sumnje čestiti ljudi, sa Vama u timu su trebali biti pomoćnik za pitanja okoliša mr. Jozo Tunjić, prof. Zehrudin Osmanović koji je napisao nekoliko knjiga na temu Cementne industrije i vlasnik je nagrađivanog patenta u toj oblasti ili prof. Abdel Đozić koji se koliko je nama poznato vrlo aktivno bavi monitoringom okoliša sa stanovišta toksičnih spojeva. Vi to vrlo dobro znate ali ipak iz samo Vama znanog razloga ne uključujete struku u rješavanje problematike. Vaše posjete fabrikama uz ispijanje soka, kafe ili turskog čaja nije uspostavljanje aktivnijeg sistema komunikacije, Vas kao načelnika su trebali uvjeriti da njihovi Planovi i mjere u slučaju akcidentnih situacija funkcionišu i šta rade na njihovom poboljšanju. Na primjer dali su Vas iz Sisecam Soda Lukavac uvjerili da posjeduju okolinsku dozvolu za izgradnju novih taložnica Bijelo more. Radovi na izgradnji taložnica uveliko traju, imaju li okolinsku dozvolu? Ili treba sačekati neki novi akcident da bi se reagovalo.
 • Frapantna je činjenica da ste otišli razgovarati o komunikaciji i da ste u slučaju fabrike Cementa konstatovali „Ono što me obradovalo da je rukovodstvo fabrike konstatovalo da je ta komunikacija između nas neophodna, da je to dobar korak i da pomaže i njima, jer žele raditi transparentno“. Ovakve izjave su opće prirode i prazne po svojoj sadržajnosti ono što Vas obraduje ili čime ste možda fascinirani ne znači građanima Lukavca apsolutno ništa. Posebno je zaprepašćujuća Vaša izjava„Posebno me obradovala inicijativa do koje smo došli na sastanku, da idemo u tom smjeru da dio otpada koji se generira na području naše općine, našeg kantona, koji je goriv, bude iskorišten kao gorivo u ovoj fabrici, čime bi se dodatno smanjio uticaj na okoliš, a to bi imalo i druge pozitivne efekte, kao što su zapošljavanje, kao i smanjivanje korištenja fosilnih goriva.“ Osim što je inicijativa katastrofalna po zrak, ona sigurno neće zaživjeti u vrijeme Vašeg mandata jer za gorivi dio otpada izdvojen iz komunalnog (poznatiji kao RDF) potrebna je čitava infrastruktura, počevši od selektiranja, pripreme i prevoza u posebnim kamionima. Nije tačno poštovani načelniče da se azotni oksidi u Cementari dovoljno ne prate, Cementara posjeduje kontinuirani sistem mjerenja emisija gdje se prati koncentracija azotnih oksida, takođe njihova koncentracija  se prati i na stacionarnoj mjernoj stanici u Lukavcu. Iznošenje tvrdnji o nedovoljnom praćenju azotnih oksida je neprimjereno.
 • Izjavili ste „Očekujem da općinska administracija u toku mog mandata ima aktivnu,  korektnu  i kvalitetnu saradnju.„ Vi ste na čelu općinske administracije, na sastanke u fabrike ne vodite nikog iz administracije a očekujete aktivnu, korektnu i kvalitetnu saradnju. Takođe, pošto ste univerzitetski profesor trebali bi da znate da kvalitetna saradnja podrazumjeva između ostalog aktivnost i korektnost. Vi kao načelnik koji upravlja općinskom administracijom ne može očekivati već zahtjevati od svoje administracije kvalitet ukoliko do sada te vrlo važne odrednice u radu nije bilo.  Međutim, krajnje je neprofesionalno posjetiti bilo koju instituciju i izjaviti da očekujete od vlastite administracije da bude kvalitetna.
 • Građani Lukavca žele konkretne mjere, nisu nam potrebne zajedničke komisije za Planove koje treba tek donijeti a postojeći Planovi se ne provode, posebno ne želimo nove zagađivače tipa pirolize gume (Energy solution).
  Nekoliko pitanja koja Vam želim uputiti su: Šta Vas sprječava da na području općine Lukavac pokrenete inicijativu za izradu katastra zagađivača? Šta Vas sprječava kada ste bili u posjeti fabrici Cementa Lukavac i Sisecam Soda Lukavac tražite finansiranje ugradnje mjernih uređaja za BTX spojeve (benzen, toluen i ksilen) i prašinu PM10 na postojećoj mjernoj stanici? Dakle, nije potrebno dijeliti savjete, predlagati neprovodive mjere, nego u okviru svojih nadležnosti provoditi mjere. Građani Lukavca ne vide da se provodi bilo šta a dok i ako se donesu nove mjere, građani će se nadisati otrova. Molimo Vas da pogledate rezultate mjerenja kvalitete zraka za Lukavac, gotovo svakodnevno su prekoračene dopuštene satne ili dnevne vrijednosti, molimo Vas da poduzmete konkretne mjere.

IMAŠ STAV? Pošalji email na [email protected] i iznesi svoje mišljenje!

Leave a Reply

17 komentara za članak "VAŠ STAV: “Osvrt na izjave i aktivnosti načelnika Edina Delića”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
sTOPTINSAJSERIMA
Gost
sTOPTINSAJSERIMA

Inicijali pošiljaoca su
-sdpinider
-ago
???
ili

Omer Simpsonijević
Gost
Omer Simpsonijević

Hahaha.Svaka ti cast ili vam,kako god.Neka je neko poceo raskrinavati svu profesorovu lafinu.Gospodin jedino sto zna je pricat i to je jako dobro usavrsio pred svojim studentima.Al studenti ga nisu birali mi jesmo i nismo tu da slusamo kako mlati praznu slamu kao u kampanji.Neko mu treba rec da je on nacelnik i da treba da radi a ne samo prica i piskara po Facebooku,i kao nakveci egocentrik dijeli clanke i njemu po svojoj stranici.To je postaje providno i procitano,mozda se jos neko lozi na to ali pitanje dokle ce.

PoGlaviStanovnika
Gost
PoGlaviStanovnika

Joj profesore al te Cojk nagrdi ko da je mene pito, i onaj Sdp insajder nebi bolje. Jarane ko god da si svaka čast , argumentovano, vidi se da si tehničko lice, jer malo te hrda gramatika (stavi nekad zarez ispred slova a kad razdvajas rečenicu). U svakom slučaju i ja sam mišljenja da ćeš stvarno razočarati Nacelnice najviše nas koji smo ti dali glas (joj vidjel rime), mada za ovog koji je ovo pismo pisao i nisam baš siguran da je neko kao što se na početku pisma predstavlja (jer providno je to da se ne potpise , to je neko iz Vaseg najblizeg radnog okruzenja), I da budem slobodan do kraja kao prognozer : prema nacinu pisanja I maskiranjju, Ali prepoznatljivoj “zapadnoj varijanti govora” vjerovatno Sam uvrijedjeni I uvazeni J.T.. Ko god da si svaka ti je na mjestu, Profesore prestani se sprdati barem s nama koji smo ti Dali povjerenje , letis u skute T.T. nebil ih nagovorio da kao saradjuju, prodji se corava posla I deri u skladu sa zakonom I ovlastima vjeruj Mi.

Šemso Poplava
Gost
Šemso Poplava

Dobro je i vas hejtera i protivnika svega. Pustite čovjeka nek radi svoj posao, nema čovjek čarobni štapić u ruci. Da nije bilo promjene ne bi ni komentarisali niti jedan problem od milion i jednog, da je ista bagra ostala na vlasti. Ćut’ tamo !

sTOPTINSAJSERIMA
Gost
sTOPTINSAJSERIMA
Dragi Homere vi Hoćete da vratite Onog bivšeg što je uzeo pare za Eko Centar 2012 i potrošio za preizbornu kampanju i sad Općina plaća njegovo ostajanje na funkciji još 4 godine,da vratite nekoga koje radio sam dva mjeseca pred izbore,ko je umjesto ulaza u Grad napravio ulaz u Selo,čiji je potrčko iz Pravobraništva dolazio na poso u 2 odlazio u 2 i minut,koji je radio asvalte po stranačkoj linije,čiji su se saradnici bogatili a neki njegovi radnici iz njegovog mjesta hodali po općini gore dole,ja kritikujem bivšeg jer nam je ostavio dug,nije mi uradio put zbog ovog sto govorim iako ispunjava uslove,što se njegovo ime veže za osvajanja titule za DSK prve godine mandata kad su pola utkmica dobili izmišljenim prekidima,šta se sakrila informacija da je cijena Spomenika-upisano je da je rađen od kvalitetnog materijala a rađen od slabijeg,gdje su pare nestale?-Kakvo je stanje u DZ,šta rade doktori,Sestre,sve što rade rade na mig Stranke čiji je član Bivši načelnik,Kritikovat se može Stari za 12 godina-Gluposti.Novi je tu tek nekoliko mjeseci i u tih nekoliko mjeseci održano je na 100 sastanaka vezano za sve probleme koji Predhodni nije želio da riješi,Novi se trudi,ide gdje treba razgovara,traži rješenja za vodu,za ostale… Read more »
Posteno govoreci
Gost
Posteno govoreci

Sve je receno mani nacelnice lafine uhvati se posla radi nemoj vise zamajavat ovaj narod koji svaki dan udise ove otrove u tebi smo vidjeli rjesenje a dozivjeli smo veliko razocarenje samo se slikas imas ti pametnijeg posla a to je da nam obezbjedis cist vazduh ili bar pokusaj to uraditi slusaj glas naroda koji je te doveo to gdje jesi isto tako te moze i odvesti sa te pozicije nudio si rjesenja pa daj uradi nesto

SUPERHICK
Gost
SUPERHICK
Ma kakve bolan lafine? Izgleda da je tebe babo sklepo iz lafine i takav kakav si sad mrzis sve okolo sebe, osim tvoje druzine ahbaba iz SDA stranke. Sta je receno? Naglavio se SDP Insider da pise po portalima i sada eto on je sve u pravu, i sve je eto tacno. Ma hajde molim te. 12 godina gosn. Djevdo k….. nije mrdno za ovaj grad!? Osim sto je poredao SDA poslusnike po gradu i sto su ukrali sve sto se moglo ukrast i sada odjednom Delic za to kriv? Ja ne kontam? Sta pisac poput tebe ili SDP Insidera hoce da kaze!?? Da ste pametni? Pa da ste pametni ne bi srali po portalu o covjeku koji uradi vise za grad u ovih par mjeseci nego svi nacelnici zajedno od rata na ovamo. JA BRANIM DELICA i kazem: Dame i gospodo Lukavacke opcine i grada Lukavca,prvo ocistite oko svoje kuce smece . Pocnite se ponasati skolovano,kulturno i racionalno. Pocnite svoju djecu uciti kulturi zivljenja, ako je sami imate? A kako vidim mnogo vas tu kulturu nema. A to sto se Delic “,slika” po facebook-u to je njegova licna stvar i pokusaj uspostavljanja kontakta sa svim gradjanima opcine i grada.Znam,to… Read more »
Denis
Gost
Denis

S obzirom da ovo opet pišu ZELENI nije nikakvo čudo ljubomore što je došlo vrijeme nekog novog,barem malo sad da je neko drugi za mene ne mora ništa da uradi jer nije bila nešto po čemu se mogu sjećat ni prethodna vlast.Veliko poštovanje Eldinu Delic u kojeg lično ne poznajem samo naprijed.

Sanja
Gost
Sanja

vas dvojica niste normalni

lolo bosanac
Gost
lolo bosanac

tesko je dovesti nesto u red sto se dvadesetak godina nista nije radilo, novi nacelnik je vrlo kratko na funkciji a mnogi su sklomi da svaki njegov potez docekaju na noz.pisac pisma ne nudi nikakvo rjesenje samo nabraja probleme sto ptice na grani znaju.zato nacelnik sam pokusava da u dogovoru sa zagacivacima rijesi problem zagadivanja, isto tako preko kantonalnog ministarstva pokusa da izmjeni zakonsku regulativu.

SDP Insider
Gost
SDP Insider

Pisac ili pisci teksta su navodili sta je lafinas lafio i dali svoj komentar. Bilo bi dobro i da predloze neka rješenja jer se vidi da su vrlo stručno to uradili. A prpa je sigurno i lafinasu jer ovo je prvi put da je neko sjeo analizirao njegovu lafinu i sročio odgovor, tako da mu je sad umanjen manevar da oda okolo i mlati praznu slamu.

Mirso
Gost
Mirso

E.Delić nije imo nikakva rješenja vezano za ekologiju, samo je pričo da je Lukavac zagađen i da namvtreba čist zrak- ono što i mi znamo. Nasjeli ste lukavčani sad gledajte kako nas hoce zaduzit za 10 miliona .

Enes
Gost
Enes

Pa valjda je jasno da niko iz uzeg okruzenja Dzevada Mujkica nebi znao a ni mogao sastavit ovakav text,tako da nema smisla da pisete kako SDA stoji iza ovoga.ja da sam strucan i sposoban,napisao bih isti text,i zato podrzavam sve sto je pisac napisao.A vi dupeljupci sto branite Delica i ne shvatate sustinu poruke,jednom cete shvatiti da je svaka kritika dobrodosla,i da niko nema nikakve koristi od tog vaseg uvlacenja i ponavljanja kako je nacelnik najljepsi i najbolji

pozitivac
Gost
pozitivac

Nikad zesci napadi na nacelnika! Kako je to dosad sve bilo kako treba? Dok je Mujkic bio nacelnik zrak je bio cist, opstinari su dolazili na vrijeme na posao, policija je radila svoj posao posteno……..Drago mi je sto je gospodin Delic nacelnik samo zato sto vidim da sda poltroni ne znaju gdje udaraju samo da bi ga ocrnili…valja vama gledati ovog nacelnika sledece 4 godine, a iskreno se nadam i jos 4.
Jel vam treba crtati da je Delic dobio podrsku NARODA! Narod vam ne vjeruje vise!

ramiz
Gost
ramiz

Gospodo ili bolje rečeno drugovi iz redakcije zašto ste tako tendenciozni i neobjektivni i ove građane informišete po Rskom modelu i vršite cenzuru nas koji ne mislimo kao Vi i koji iznosimo objektivno svoje mišljenje .Znamo mi kuda to vodi i znamo koliko vršite cenzuru.Ali Vam poručujemo da to što radite nije pošteno i da nas to vodi u neko mračno doba.Zato Vas molimo da ne vršite cenzuru i da objavljujete sve komentere izvorno jer je to jedino ispravno i u kodeksu novinarske etike.Mi znamo ko to radi i u čijem interesu, nadam se da ćete razmisliti o svo radu korigovati se u interesu građana, janosi a i u Vašem interesu.Dobro znamo kojesve komentare ne objavljujete.Radite pošteno na to Vas obavezuju svi Zakoni.Toliko o Vašem poštenju i objektivnosti.

ramiz
Gost
ramiz

Komentar sa tvrdnjama i klevetom na račun jedne osobe bez ikakvih dokaza neće biti objavljen.

sTOPTINSAJSERIMA
Gost
sTOPTINSAJSERIMA

vi koji kritikujete načelnika
đe su pare?
vi ste vladali 12 godina gdje su u kojoj vašoj vili