Najutjecajniji medij na općini Lukavac

VAŠ STAV: “Neka je izbor načelnika iz Tuzle, ali zašto drugi intervju!?”

28 9.849

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email [email protected] stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. U nastavku možete pročitati tekst bez korekcija.

Završena je konkursna procedura u Opštini Lukavac za poziciju državnog službenika u Službi za urbanizam, prostorno planiranje i investicije. Ostalo je još samo da prođe period žalbe i Općina Lukavac će dobiti novog službenika.

Održan je pismeni ispit tkz. stručni ipit, a zatim intervju od strane Agencije za državnu službu. Nakon završenog bodovanja Nedim Kuduzović (kao što se to vidi u „Obavještenje o rezultatima javnog konkursa“ ) osvaja 100 % bodova na stručnom ispitu i intervjuu, ubjedljivo je prvi i naravno ADS kao i uvijek predlaže izbor najboljeg kandidata, prvog na listi.

Mnogi su nakon toga Nedimu i čestitali na konačnom zaposlenju.Zašto i ne bi, lukavčanin je, udaljen 5 minuta hoda od Opštine, gotovo deceniju na evidenciji nezaposlenih (birou), nema iza sebe niti jedan politički angažman, idealno za državnog službenika i naravno ono najvažnije prvi je na listi. Ne samo prvi, već prvi sa 100 % bodova. Rijetki su oni koji mogu postići takav rezultat, oni koji idu po konkurskima ADS-a znaju o čemu govorim.

Međutim, nakon završetka bodovanja i rangiranja, Nedim biva pozvan na još jedan intervju i to vjerovali ili ne telefonom. Još nikada niko kandidate za državnog službenika nije pozivao na dodatni intervju usmeno-telefonski. Otići će Nedim i na taj intervju, drugi u nizu, ali ovaj put u režiji samog načelnika. Osim načelnika i pravnice (koja je bila i na prvom intervjuu) bile su tu i dvije djevojke.Kasnije će se saznati da su to djevojke iz neke agencije i da su one bile tu tobože da prate pravilnost samog intervjua. Odmah mi je kaže Nedim bilo čudno, jer u mom dugom iskustvu konkursnih pocedura po kantonu nisam se sreo sa ovom procedurom.

Pitao sam se kasnije ko je platio ove djevojke, valjda mi -porezni obveznici, jer valja i njima platiti dnevnicu, ipak su presjedile čitav period ispitivanja kandidata, ne pitajući nikoga ništa, njihov je zadatak bio da budu tu. Čovjek uči dok je živ, pa treba i ovo doživiti kaže Nedim. Prije samog intervjua potpisao se Nedim da je saglasan da se čitav intervju snima (audio i video tehnologijom). Valjda neki smatraju ako se nešto snima da je to i transparentno i po defaultu zakonski ispravno. Pitanja koja su dobijali kandidati su bila različita, ali svima je bilo zajedničko jedno – nisu imala nikave povezanosti sa radnim mjestom za koje su kandidati konkurisali, neka od njih su bila tipa poznavanja Pitagorine teoreme, najviših planinskih masiva, periodnog sistema elemenata, moreuza i sl. Sve bi ovo naravno bilo smješno da nije previše žalosno…

I nakon svega izbor načelnika je bila osoba peta po redu na listi ADS-a. Lista kandidata ovog drugog „transparentnog“ intervjua nikada nije niti objavljena, a nije ni bilo potrebe, znalo se čemu služi…Otvorio je ovaj drugi intervju oči mnogima, ali šta to znači Nedimu? Znači to mnogo političkoj opoziciji, koja će ovo dobro iskoristiti, ali ponovo šta to znači Nedimu, jer nije on nikada bio ni dio sadašnje opozicije , da jeste ne bi se sigurno ni našao ovdje gdje jeste…

Nije ovo prvi puta kaže Nedim da neki načelnik izabere kandidata koji nije prvi na listi, ima on pravo na to, dovoljno je da obrazloži svoj razlog izbora kandidata, dešavalo se to i ranije, obično načelnici favoriziraju lokalne ljude, tako da je teško bilo očekivati da će npr. načelnik Srebrenika/Živinica/Gračanice, a o Banovićima da i ne govorim izabrati kandidata iz Lukavca… ali eto i po tome je ovaj konkurs interesantan, jer je kandidatkinja koja je postala izbor načelnika iz Tuzle… neka je ona iz Tuzle kaže Nedim, nije mi ni bitno odakle je i ko je (i ti si sada iz Tuzle kroz smijeh će Nedim), ali zašto je trebao drugi intervju, nije mi jasno, valjda da se medijima prezentira da je sve bilo transparentno i evropski, a bilo je jadno i ponižavajuće…

Gledam Nedima i skidam mu kapu, treba to sve izdržati, sve izdržati i ostati čovjek, ostati insan, a danas je to izgleda najteže.

Pored konkursa za ovu poziciju, bio je konkurs i za još jednu poziciju pravnika u Opštini Lukavac, i na toj rang listi je Nedim bio ispred izabranog kandidata, ali nije bio prvi, pa to nisam ovdje htio ni navoditi… scenarij izbora je bio identičan.

Ime autora poznato redakciji

Želite objaviti pismo u rubrici Vaš stav?
Javite nam se na email [email protected]