Zbog “eko-testa” nove cijene registracije vozila u FBiH

2 775

Zbog eko- testa koji se od ove godine počinje obavljati u stanicama za tehnički pregled vozila u Federaciji BiH, vozači će za registraciju vozila morati da izdvoje dodatnih 20 do 36 KM. Ova informacija potvrđena je u Federalnom Ministarstvu saobraćaja i komunikacija gdje navode da je ovim postupkom počela primjena Pravilnika o izduvnim gasovima motornih vozila.

Vlasnici vozila s benzinskim motorom bez katalizatora izduvnih gasova i lambda sonde za eko-test pri registraciji plaćaju  22, a za one sa katalizatorom i sondom 32 KM. Za sva vozila s dizelskim motorom plaća se  se naknada od 36 KM. Na vozila će biti stavljane i naljepnice u bojama.

Automobili koji zadovolje normu euro jedan dobiće crnu naljepnicu, za euro dva predviđena je crvena, euro tri žuta, euro četiri zelena, euro pet plava, a euro šest ljubičasta naljepnica.

U Ministarstvu navode da  do 2020. godine eko-test neće uticati na registraciju, a ako vozilo u naredne tri godine pri tehničkom pregledu ne prođe eko-test neće se moći ni registrovati.

Kada sva vozila budu imala naljepnice, Vlada FBiH odlučiće šta će biti sa vozilima koja ne zadovoljavaju standarde i ne prođu eko-test.

 

Leave a Reply

2 komentara za članak "Zbog “eko-testa” nove cijene registracije vozila u FBiH"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Šiško 1.
Gost
Šiško 1.

Ja gluposti što manje zagađuješ više platiš .
Pa valjda ko ima katalizator i sondu manje zagađuje manje plati.
Nerazumijem.

Kauboj
Gost
Kauboj

Totalne budale.I meni nije jasno.