Neško Milovanović:Treba da znaju čiji dres, kapitensku traku i grb nose

2 649

Piše:Sadik Sinanović

Levski Sofija, Olympiacos Volos, Lokomotiv Plovdiv, Radnički Kragujevac, Radnički Niš, Obilić…. za sve koji aktivno prate ili su bar pratili fudbalska zbivanja u našem regionu, pomenuti klubovi mogu značiti samo bogatu igračku karijeru. Stičući iskustva po terenima regiona, skoro svaki fudbalski majstor na samom zalasku karijere odlučuje se na novi, sasvim logičan korak… Početak trenerske avanture. Istim redoslijedom, svoje ciljeve ispunjava i naš sagovornik, čovjek o kojem lukavčani jako malo znaju, a koji ima čvrstu vezu, i lijepu uspomenu sa FK Radnički Lukavac. Gospodin Neško Milovanović, čovjek koji je svoju trenersku karijeru započeo odbranom diplomskog rada sa FK Radnički.

Trener sam sa Uefa Pro licencom koju sam pohađao u Sarajevu, tačnije u Vogošći prije četiri godine. Kao čovjek fudbala ili sporta izuzetno sam posvećen,  kako svom radu kao trener, tako i humanitarnim akcijama koje sam sa svojim drugovima koji se bave fudbalom organizovao po Srbiji. Sto se tiče fudbala u cijelom našem okruženju ili regiji, mislim da nas ne prozivaju bez razloga evropski Brazilci. Mislim da smo cjelokupno svi talentovani za najljepšu sporednu stvar. Naravno, kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini veliki problem je infrastruktura.

SL: Šta za Neška znači Radnički Lukavac, kakva je Vaša veza sa ovim klubom?

Vjerovatno će vaši čitaoci da se pitaju kakve ja veze imam sa Radničkim. Mene vezuju mnogo lijepe uspomene na FK Radnički, jer kada sam pohađao četvrti semestar FK Radnički je bio klub koji je meni kao treneru pomogao da polažem za Uefa Pro licencu. Nikada neću zaboraviti taj dan, kada se ekspedicija momaka na čelu sa tadasnjim šefom,  Vojvodićem uputila po snijegu od skoro dva metra da pomogne nekom tamo treneru i prevali put nekih 150km da bi učestvovala u mom polaganju ispita za trenera. To je dokaz da su tadasnji momci, voljeli kako klub tako i Lukavac i navijace, svojim su dolaskom pokazali da žive fudbal. Ovom prilikom bih se zahvalio tadašnjoj Upravi kluba, g-dinu Vojvodiću i Zlaji Omeroviću sto su meni izašli u susret.

SL: Nakon diplomskog rada i sticanja Uefa Pro licence, vodili ste neke superligaše u Srbiji(Radnik, Radnički Kragujevac, Metalac GM), bili asistent u Levskom. U velikom broju igrača, sjetite se nekada i lukavčana, kakav su utisak tada ostavili na Vas?

Oni su na mene ostavili izuzetno veliki respekt, jer su bili takvi profesionalci, kao da radimo zajedno dugo godina. Takav odnos zadržao se u svlačionici prije izlaska na teren, samog zagrijavanja i onda na kraju svega po velikoj zimi FK Radnički je dobio FK Bosna (Visoko) sa 1-0. Ostao sam u kontaktu najviše sa malim Mehanovićem. Mada sam se dopisivao sa još nekoliko igrača koji su taj dan igrali za mene i za Radnički. I dalje sam u kontaktu sa Zlajom i Vojvodom. Sve što se tiče Radničkog vjerujte mi da dosta pratim i da sam malo zbunjen zbog same situacije u klubu. Mislim da grad Lukavac mora da pomogne svom djetetu i ne dozvoli da nam djeca budu na ulici, nego da se bave sportom i fudbalom. Jer mislim da je ona generacija koju sam vodio imala veliki potencijal. Čini mi se da su te godine za malo upali u Premijer ligu BIH. Fudbal je jedan stil života i čelni ljudi grada treba da pomognu svojoj djeci.

SL: Kažete da pratite Radnički, znate da je i naš tim podmlađen, Vaš stav o tome?

Znate kako kaže ona poslovica “na mladima svijet ostaje”. Ne treba da padaju psihički. Treba da znaju čiji dres, kapitensku traku i grb nose. Jer kada to budi prepoznali znati će da se ophode prema svim ostalim stvarima i nedaćama. Moraju poštovati sve to.

 

SL: Finansije su problem svim klubovima u regionu, tako i Radničkom…

Ono što znam sigurno je da Siouxi podržavaju klub i te mlade momke. Znam da su brojni i da su vjerni Radničkom. Jer za njih je Radnički ljubav. Nije li to dovoljno, ne daje li to dovoljno snage da se skupa prevaziđu finansijske poteškoće? Imate mlad tim, pun energije i želje za dokazivanjem, oni treba samo da slušaju trenera, da im on prenese iskustvo. Ja se lično vodim izjavom legendarnog Krojfa: “Zašto ne bi mogli da pobijedite bogatiji klub? Nikad nisam vidio da džak para postiže gol! Mislim da je ovdje sve rečeno.

Vaš Neško vam želi sreću, Radnički je Lukavac!

 

 

Leave a Reply

2 komentara za članak "Neško Milovanović:Treba da znaju čiji dres, kapitensku traku i grb nose"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Navijač
Gost
Navijač

Abd da uradi nešto

Reisss
Gost
Reisss

Pa nece on uraditi nista nije on trener u FK Radnicki