fbpx

SVJETSKI KUP: Takmičari KBS ˝ORKKA˝ osvojili dvije zlatne i jednu srebrenu medalju

4 min. za čitanje

Na Svjetskom kupu je nastupilo 639 takmičara iz 35 država iz cijeloga svijeta i to: Armenija, Australija, Austrija, Argentina, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Taipei Kina, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Danska, Engleska, Estonija, Francuska, Makedonija, Njemačka, Hong Kong, Indija, Italija, Kosovo, Kuvajt, Norveška, Rusija, San Marino, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švicarska i Ukrajina.

unnamed (12)

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine iz kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac u pratnji trenera Željka Zombre, nastupila su 4 takmičara i to Muradbašić Haris, borbe dječaci do 14 godina -55 KG, Čajić Hamza, borbe kadeti +70 KG, Đozić Mensur, borbe juniori -68 KG i Baćić Damir, kate mlađi seniori. Svi takmičari u borbama izborili su finale svjetskog kupa te na kraju osvojili dvije zlatne i jednu srebrenu medalju. Zlatne medalje i titulu prvaka svjetskog kupa, su osvojili Čajić Hamza borbe kadeti i Đozić Mensur borbe juniori, koji su do zlatne medalje ostvarili po 5 pobjeda.

Čajić Hamza u prvom kolu je pobijedio predstavnika Rusije rezultatom 6:1, u drugom kolu je bio bolji od predstavnika Makedonije sa 4:0, u trećem kolu, sudijskom odlukom je slavio protiv reprezentativca Srbije sa 3:2 dok je u polufinalnom meču sudijskom odlukom pobijedio predstavnika španije sa 5:0. U finalnom petom meču, Čajić je bio bolji od reprezentativca Švicarske rezultatom 3:2 i tako osvojio svjetski kup u Umagu.

Đozić Mensur je u kategoriji borbe juniori -68 KG, fantastičnim nastupom izborio finale i to bez izgubljenog poena. U prvom meču je slavio protiv predstavnika Kuvajta rezultatom 4:0, u drugom kolu je bio bolji od repezentativca Norveške rezultatom 1:0, u trećem meču je pobijedio osvajača medalje sa svjetskom prvenstva 2013 godine, predstavnika Hrvatske, ubjedljivom pobjedom sa 5:0. U polufinalnom meču, Đozić je savladao reprezentativca Slovenije rezultatom 3:0 dok je u finalu u odličnoj borbi slavio protiv drugog predstavnika
Kuvajta, rezultatom 5:3 i tako se popeo na pobjedničko postolje na svjetskom kupu u Umagu.

U kategoriji borbe dječaci do 14 godina -55 KG, Muradbašić Haris je izborio finale takodjer bez izgubljenog poena. U prvom meču je pobijedio reprezentativca Estonije rezultatom 1:0, u drugom kolu je bio bolji od reprezentativca Hong Konga rezultatom 2:0, dok je za ulazak u finale ubjedljivom pobjedom od 6:0 slavio protiv drugog predstavnika Estonije. U finalnom meču pri neriješenom rezultatu, sudijskom odlukom je izgubio od predstavnika Hrvatske i tako zasluženo osvojio srebrenu medalju i titulu viceprvaka svjetskog kupa.

Bitno je pomenuti i odličan nastup Damira Baćića u katama, koji nažalost nije uspio ostvariti plasman na ovom svjetskom kupu, ali je dostojno predstavio Bosnu I Hercegovinu, opštinu Lukavac i KBS “ORKKA” Lukavac.

Svjetskom kupu u Umagu su prisustvovali i predsjednik svjetske karate federacije WKF Antonio Espinoza, te ostali članovi rukovodstva svjetske i evropske karate federacije, kao i članovi takmičarske komisije WKF-a, Luka Valdesi, David Benetelo i Antonio Diaz.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments