fbpx

Osnovano biciklističko udruženje u Lukavcu

4 min. za čitanje

bicikl

I tek je Promotivna skupština ostala u sjeni dan kasnije održane I biciklijade oko jezera Modrac a aktivisti Bike Tour-a već najavljuju slijedeću aktivnost – biciklistički kamp.

Promotivna skupština održana je kako je i najavljeno 06.06. u 18,00 sati u Svečanom salonu Doma kultue Lukavac. Poslije predstavljanja članova organa upravljanja, prijedsjednica Skupštine Ivana Hrnjak-Salihović je predstavila program skupštine koji se sastojao iz propagandnog i radnog dijela.

Sekretar Organizacije Enes Velagić je prezentirao idejni tok sintagme rekreativno-turistički biciklizam koji vuče korijene nekih desetak godina u nazad, u vrijeme kada kod nas počinje ekspanzija brdskog biciklizma te ulozi lukavačkih biciklista u njegovom razvoju kako u gradu, Kantonu tako i u BiH.

Najmlađi član Organizacije, Amar Velagić, predstavio je aktivnosti Organizacije od Osnivačke skupštine 01.03. do danas stavljajući akcenat na biciklijade koje su organizirane u vlatitoj režiji: Bike Spring i Ženska biciklijada ali i na podršku koja je od strane lukavačkih biciklista pružena BK Živinice i prvoj biciklijadi u Gnojnici.

Na kraju promotivnog dijela, predsjednik Organizacije, Nedim Zejnilović je predstavio rekreativno-turistički kamp-maraton “Stazama bosanskih kraljeva” koji se vozi već pet godina a od prošle godine ima karakter međunarodne manifestacije. Maraton redovno starta iz Lukavca a u njegovoj organizaciji učestvuje više općinskih vlasti, privrednika i nevladinih organizacija. Pored rekreativnog biciklizma, Maraton prete i brojne manifestacije kulturološkog sadržaja. Maratonci ali i brojni etapni učesnici imaju prilike upoznati i promovisati prirodne ljepote, kulturološke sadržaje i kulturnu baštinu te etničke različitosti kao vrednote naše BiH a sve kroz razvoj rekreativnog biciklizma.

Gosti su prisustvovali i radnom dijelu Promotivne skupštine koja je ovom prilikom bila potpuno otvorena.

07.06. sa startom u 10,00 ispred Omege u Lukavcu krenula je I biciklijada oko jezera Modrac. Učešće je uzelo 40 rekreativaca iz Vlasenice, Kladnja, Živinica, Tuzle i Lukavca. 42,5 km bicikliranja oko jezera prestavljalo im je pravi užitak. Pauza uz riblju čorbu u Ribljem restoranu u Priluku, koju je donirao restoran, učinila je da “pedaliranje” pored upoznavanja Modračkog jezera ponudi i prezentaciju modračkih ribljih specijaliteta. Puni ugođaj u prekrasnom ambijentu.

Biciklijadu je pratio bicikistički tim podrške Bike Tour-a sa vozilom i bolničarem u pratnji. Policijske patrole PU Lukavac i Živinice bile su u etapnoj pratnji. Biciklijada je protekla u najboljem toku sa izuzetnim pohvalama učesnika.

Konac promotivnih aktivnosti predstavlja Biciklistički kamp “Tajan – park prirode” koji se vozi 14/15.06. sa noćenjem u Kamenici. Organizator se pobrinuo da obezbijedi prihvatljive cijene noćenja od 5 KM za članove Organizacije i 10 KM za ostale učesnike. Start je u subotu 14.06. u 08,00 sati ispred Omege u Lukavcu a povratak 15.06. u 14,00 sati iz Kamenice. Predviđen je obilazak grada Zavidovići, kamenih kugla, te parka prirode Tajan sa dva prekrasna vodopada na rijeci Gostović. Za pravac kretanja odabir je pao na nešto lakši prelaz preko Ozrena: Lukavac, Orahovica, Seona, Aljkovići, Stog, Zavidovići, Kamenica, tako da će etapu moći voziti i manje uvježbani rekreativci.

Organizator se zahvaljuje i sponzorima promotivnih aktivnosti: Riblji restoran Priluk, Restoran “Mama Mia” Lukavac, d.o.o “Imel” Lukavac, Hotel “Senad od Bosne” Prokosovići i JUMS Ekonomsko-hemijska škola Lukavac.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments