fbpx

Održan X Međunarodni simpozij “Sport i zdravlje” pod naslovnom temom Svijet nogometa

3 min. za čitanje

Fakultet za tjelsni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli je bio organizator X Međunarodnom simpozija “Sport i Zdravlje”, koji je održan 30.11. i 01.12.2017.godine. Obzirom da je naslovna tema ovogodišnjeg Simpozija bila “Svijet nogometa”, partner u organizaciji Simpozija je bio i Nogometni savez Tuzlanskog kantona.

Prvi dan simpozija, koji održan u kongresnoj dvorani hotela Mellain u Tuzli, upriličena je i svečana dodjela priznanja, povodom 15 godina FTOiS-a i 41 godine Univerziteta u Tuzli, za nesebičnu podršku i razvoj istih. Prisutnim se obratio i Predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH gospodin Irfan Durić, te je pohvalio organizaciju Simpozija i poželio sreću svim učesnicima kao i predavačima.

U radnom dijelu Simpozija, prisutnima su se predstavili Alen Nađsombat, marketing menadžer u NK Osijek, koji je prezentovao temu “Pokrenimo grad”. Istakao je da od kluba koji je bio na ponoru i čije je daljne djelovanje bilo dovedeno u pitanje, uz projekat Pokrenimo grad za period od tri godine da su osvojili kup takmičenje, te izborili liga UEFA. Nakon Nađsombata, prisutnima se obratio Zlatan Nalić, te predstavio svoj projekat “Put do krova Evrope – trening dizajn”.

Kondicioni trener hrvatske reprezentacije Pero Kuterovac, je predstavio svoju temu “Izdržljivost nogometaša”. A prvi dan seminara završen je predavanjem Zorana Zekića Šefa stručnog štaba u NK “Osijek”, pod temom “Evropski Osijek”.

Drugi dan Simpozija održan je u amfiteatru Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli.
Predavači drugog dana su bili Ekrem Čolakhodžić profesor na Univeritetu Džemal Bijedić u Mostaru koji je predstavio “Osnovni aspektitrenažne tehnologije mlađih uzrasnih kategorija u savremenom nogometu”. Mario Jeličić sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, je predstavio svoju temu pod nazivom: “Morfološko antropometrijska struktura kao (dugoročni) prediktor igračkog postignuća u timskim sportovima”.

Temom “Faktori koji utiču na razvoj nogometaša” prisutnim se predstavio profesor Alen Kapidžić sa fakulteta za Tjelesni odgoj i sport Tuzla. A dvodnevni Simpozij je svečano završen temom “Efekti 9-sedmičnog treninga izdržljivosti na vojnim poligonima na razvoj specifične izdržljivosti kod mladih fudbalera” a predavač je bio Matjaž Železnik sa Fakulteta športa , Univerziteta u Ljubljani.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments