fbpx

SVI U DVORANU: KK „Lukavac“ – KK „Gradina“ – Utakmica za finale A1 lige BiH

3 min. za čitanje

Piše: Dino Burgić

Break košarkaša Lukavca protekle nedjelje u Srebreniku kojim su došli do vodstva od 1:0 u seriji play offa A1 lige Bosne i Hercegovine, već u srijedu (13.04.2016) u lukavačkoj sportskoj dvorani novom pobjedom protiv Gradine donosi rezultat kojem se gotovo niko na početku sezone nije nadao – ulasku u finale doigravanja.

Drugi susret doigravanja Lukavac dočekuje euforično nakon sigurne pobjede na gostujućem terenu u Srebreniku. Nakon tri uzastopna poraza  Lukavčani su uspjeli zabilježiti pobjedu predvođeni Islamovićem sa 24 i Muratovićem koji je u svom prvom povratničkom nastupu ubilježio 21 poen uz 11 ostvarenih skokova. Ipak, i  pored odličnih napadačkih izdanja Islamovića i Muratovića, opšti utisak je da,  u odnosu na nekoliko prethodnih utakmica, Lukavac ovog puta imao odličnu odbranu, kojom je i pored toga što su Nurkanović i Hasić ponovo oba puta išli preko 20 poena, ograničio učinak ostalih igrača uz dosta nizak nivo  šuta. Gradina koja slovi kao ponajbolja napadačka ekipa u ligi i kojoj je vanjski šut jača strana, u pet navrata istog perioda je promašila kompletan koš Lukavca kada su, iz nemogućnosti organizacije dobrog napada, iza linije za tri poena šutirali Horozić, Golijanin i Alibašić. Dobar ulazak Krajišnika u treći period i njegovih brzih sedam poena, uz ponajbolju partiju Toplaka u ovoj sezoni, protiv  Gradine koja nije imala širinu u napadu, bili su uz odbranu faktor pobjede u ovome meču.

Nedoumice koje su protekla dva dana bile vezane za nastup Muratovića su riješene uspješno, te je njegov nastup u narednoj utakmici siguran. Trener Toplak na raspolaganju ima maksimalno spremne igrače, koji su svjesni prilike koja im se ukazala i značaja narednog meča. Pobjeda Lukavca od 10 poena razlike u prvom susretu, osim pozitivnog rezultata i pritiska na Gradinu donijela je i pozitivnu atmosferu  u gradu, te se očekuje dobra posjeta, što i nije bila uobičajena slika u dvoraniu Lukavcu ove sezone. Očekivanja i nadanja  su velika iz razloga što  je utakmica drugog polufinala u Vogošći završena  relativno laganom pobjedom Bosne Royal, te je nekadašnji prvak Evrope najvjerovatniji finalist ovogodišnjeg doigravanja. Borba za titulu prvaka u debitantskoj sezoni sa velikanom naše košarke na njihovom putu povratka bio bi savršen scenario za lukavačku sportsku javnost.

Utakmica sezone u gradskoj sportskoj dvorani u Lukavcu igra se u srijedu (13.04.2016) sa početkom od 18:30.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments